Parmigiana de Dovlecei

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Parmigiana de Dovlecei

Ingrediente

  • dovleceii taiati in lungime, foarte subtiri
  • mozzarella
  • parmezan ras
  • rosii fara pielita
  • ulei
  • sare
  • patrunjel
  • busuioc

Mod de preparare

-am prajit in ulei feliile de dovlecei (cine vrea poate sa le treaca intii prin faina si apoi sa le prajeasca, eu nu am facut asa)

- am pus intr-o craticioara rosiile fara pielita cu putina sare si le-am lasat sa fiarba pina a scazut putin lichidul, am adaugat in sos patrunjelul si busuiocul

- am asezat in straturi intai putin sos de rosii, apoi un strat de dovlecei, unul de mozzarella si iar dovlecei, rosii etc. ultimul strat a fost de dovlecei presarati cu parmezan

- se da tava la cuptor si se coace la foc maricel pina cind se formeaza o crusta deasupra
- se lasa sa se odihneasca minim 10-20 minute depinde cit de mare e tava inainte de a taia si servi
Parmigiana se pregateste in special cu vinete dar exista si diverse variante cu alte legume taiate subtiri si asezate una peste alta. Este intr-un fel ruda vegetariana a musacalei. Denumirea parmigiana dupa cei mai multi vazind originea din sudul italiei a acestui fel de mincare vine de la cuvintul sicilian "parmiciana" care se refera la lemnele subtiri care formeaza jaluzele si care seamana cu asezarea in straturi a feliilor de vinete sau dovlecel.

Dupa altii acest fel de mincare asezate in straturi si cu brinza intre ele ar fi o reteta din Emilia Romagna si deci numita alla parmigiana adica in stilul celor din Parma. Nu stiu cine are dreptate, dar stiu ca aceste retete sunt minunate!

Zic retete si nu reteta pentru ca sunt foarte multe feluri de a pregati aceasta "bunatate fara seaman", asa cum si la noi fiecare zona dar si fiecare familie are reteta proprie de a face sarmale, tocanite asa si parmigiana se poate in multe feluri pornind chiar si de modul cum se pregatesc vinetele, dovleceii: unii le prajesc cu sau fara faina, altii le coc la gratar.

Altii o fac numai cu parmezan si fara mozzarella, exista si varianta cu sos de carne dar fara carne tocata cum se face in sud (ragu' napoletan), si varianta cu sunca (prosciutto) sau / si cu oua fierte taiate rondele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada de Biscuiti (de Post)
4
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola