Paprikas cu ciuperci

Portii
4
Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Paprikas cu ciuperci

Ingrediente

  • ciuperci-1kg
  • ceapa-2 capatani
  • ceapa verde-2 legaturi
  • 1 lingura faina
  • 2 foi de dafin
  • rosii in bulion cubulete
  • Pasta de tomate
  • 1 capatana de usturoi
  • patrunjel
  • Boia iute si blanda
  • Untura topita

Mod de preparare

Reteta am invatat-o de la bunica, pe cand eram o copila si cutreieram muntii Harghitei minunandu-ma de frumusetile ascunse din Tulghes, de unde-mi am obarsia indepartata. Tin minte ca mergeam la cules de galbiori cu galetusa si reveneam la gura sobei sa depanam povesti in timp ce bunica ne gadila simturile cu pregatirea celui mai bun preparat facut din ciuperci pe care l-am incercat vreodata. Eram mica dar tin minte si acum cum sfaraia soba si mirosul de brad ars se impletea cu cel de mancare facuta cu multa dragoste.
Imi amintesc obrajii ei calzi si mainile ei harnice pe care n-am apucat sa le sarut indeajuns.

Am incercat sa respect reteta ei dar niciodata nu am reusit sa ii gasesc secretul. Era ceva magic in auriul ciupercilor de demult, culcate cuminti in farfuriile ce purtau patina timpului. Din sosul aburind mai iesea cate o palarie mica si-ti dadea binete. Si nu mai stiu ce ma incanta mai tare, mirosul, gustul, painea pe vatra sau servetul de masa cusut cu atata daruinta. Era un moment de fericire deplina. Bunica culegea cele mai frumoase ciupercute- 1 kg se pare, musai proaspete. Punea ceapa, 2 capatani dar si din cea verde , 1-2 legaturi, 1 lingura de faina, 2 foi de dafin, rosii in bulion, cubulete si pasta de tomate- 2 linguri, o capatana de usturoi, toata- aici cred ca era secretul- patrunjel verde sare si piper, boia blanda si untura topita. Ciupercile le spalam si le curatam coditele. Ajutam si noi, toti copiii de varsta apropiata, chiar si din vecini. Si ne gandeam toti dupa o vreme ca-s tare incapatanate de vreme ce nu dau in foc mai repede. Dar inainte de asta, toate treceau prin untdelemn la calit domol. De aici incolo bunica era foarte precisa, tinea cu sfintenie de fiecare detaliu in parte ca nu cumva sa se piarda una din miile de note olfactive ce dansau in micuta bucatarie. Fugea iute sa aduca faina din camara si arunca cu un gest gingas o lingura, musai de lemn, peste ceapa pusa la calit in alta ulcica. Dregea repede cu pasta de tomate si dafin. Si apoi lasa in tihna sa fiarba cu putina apa. Venea si vremea in care trebuiau botezate in acest amestec ciupercile impreuna cu rosiile in bulion si boiaua. Aici era momentul in care noi, cei mici, ne prindeam unii pe altii lingandu-ne dejtele si incepeam sa radem si noi si bunica. Cred ca de atunci o parte din rasetele noastre se transformau in ceva ce noi numim har. Si totul intra in pe nesimtite in mancare de fiecare data cand bunica urnea capacul sa vada daca au fiert inabusit. Cand era aprope gata se mai intarata focul, se arunca iute usturoiul cand inca avea gustul vartos. Patrunjelul si sarea la final ca sa nu se intareasca ciupercutele, painea servita pe servet si un strop de visinata inainte de masa- ca n-aveam voie noi copiii. Insa bunica nu stia ca noi furam visinele din carafa noaptea cand camara era numai a noastra. Of, ce camara bogata aveam noi in Tulghes, Doamne cat imi lipseste slaninuta pusa in geam la rece si mirosul de paine infasata bine.
Si uite asa, mancarica noastra era gata, ne puneam la masa si zaboveam indelung la fiecare imbucatura, cu gurile mirate si si mai mirati ochi cand incepea bunica sa ne povesteasca din vremea razboiului, cand toata zona Tulghesului era ocupata si traiau din greu. Dar asta-i alta poveste! Pofta mare acu!
Nota: Ciupercile se pot servi si cu mamligut sau in paine. Si slava Domnului decupam painea ceea mare si pufoasa si tranteam cateva linguri cu varf de ciuperci si cand ne saturam mai ceream.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia