Paprikas cu ciuperci

Portii
4
Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Paprikas cu ciuperci

Ingrediente

  • ciuperci-1kg
  • ceapa-2 capatani
  • ceapa verde-2 legaturi
  • 1 lingura faina
  • 2 foi de dafin
  • rosii in bulion cubulete
  • Pasta de tomate
  • 1 capatana de usturoi
  • patrunjel
  • Boia iute si blanda
  • Untura topita

Mod de preparare

Reteta am invatat-o de la bunica, pe cand eram o copila si cutreieram muntii Harghitei minunandu-ma de frumusetile ascunse din Tulghes, de unde-mi am obarsia indepartata. Tin minte ca mergeam la cules de galbiori cu galetusa si reveneam la gura sobei sa depanam povesti in timp ce bunica ne gadila simturile cu pregatirea celui mai bun preparat facut din ciuperci pe care l-am incercat vreodata. Eram mica dar tin minte si acum cum sfaraia soba si mirosul de brad ars se impletea cu cel de mancare facuta cu multa dragoste.
Imi amintesc obrajii ei calzi si mainile ei harnice pe care n-am apucat sa le sarut indeajuns.

Am incercat sa respect reteta ei dar niciodata nu am reusit sa ii gasesc secretul. Era ceva magic in auriul ciupercilor de demult, culcate cuminti in farfuriile ce purtau patina timpului. Din sosul aburind mai iesea cate o palarie mica si-ti dadea binete. Si nu mai stiu ce ma incanta mai tare, mirosul, gustul, painea pe vatra sau servetul de masa cusut cu atata daruinta. Era un moment de fericire deplina. Bunica culegea cele mai frumoase ciupercute- 1 kg se pare, musai proaspete. Punea ceapa, 2 capatani dar si din cea verde , 1-2 legaturi, 1 lingura de faina, 2 foi de dafin, rosii in bulion, cubulete si pasta de tomate- 2 linguri, o capatana de usturoi, toata- aici cred ca era secretul- patrunjel verde sare si piper, boia blanda si untura topita. Ciupercile le spalam si le curatam coditele. Ajutam si noi, toti copiii de varsta apropiata, chiar si din vecini. Si ne gandeam toti dupa o vreme ca-s tare incapatanate de vreme ce nu dau in foc mai repede. Dar inainte de asta, toate treceau prin untdelemn la calit domol. De aici incolo bunica era foarte precisa, tinea cu sfintenie de fiecare detaliu in parte ca nu cumva sa se piarda una din miile de note olfactive ce dansau in micuta bucatarie. Fugea iute sa aduca faina din camara si arunca cu un gest gingas o lingura, musai de lemn, peste ceapa pusa la calit in alta ulcica. Dregea repede cu pasta de tomate si dafin. Si apoi lasa in tihna sa fiarba cu putina apa. Venea si vremea in care trebuiau botezate in acest amestec ciupercile impreuna cu rosiile in bulion si boiaua. Aici era momentul in care noi, cei mici, ne prindeam unii pe altii lingandu-ne dejtele si incepeam sa radem si noi si bunica. Cred ca de atunci o parte din rasetele noastre se transformau in ceva ce noi numim har. Si totul intra in pe nesimtite in mancare de fiecare data cand bunica urnea capacul sa vada daca au fiert inabusit. Cand era aprope gata se mai intarata focul, se arunca iute usturoiul cand inca avea gustul vartos. Patrunjelul si sarea la final ca sa nu se intareasca ciupercutele, painea servita pe servet si un strop de visinata inainte de masa- ca n-aveam voie noi copiii. Insa bunica nu stia ca noi furam visinele din carafa noaptea cand camara era numai a noastra. Of, ce camara bogata aveam noi in Tulghes, Doamne cat imi lipseste slaninuta pusa in geam la rece si mirosul de paine infasata bine.
Si uite asa, mancarica noastra era gata, ne puneam la masa si zaboveam indelung la fiecare imbucatura, cu gurile mirate si si mai mirati ochi cand incepea bunica sa ne povesteasca din vremea razboiului, cand toata zona Tulghesului era ocupata si traiau din greu. Dar asta-i alta poveste! Pofta mare acu!
Nota: Ciupercile se pot servi si cu mamligut sau in paine. Si slava Domnului decupam painea ceea mare si pufoasa si tranteam cateva linguri cu varf de ciuperci si cand ne saturam mai ceream.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Încântă-ți papilele gustative cu această rețetă rafinată de spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate....

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate
Cele mai apreciate rețete
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
2
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Tavalita cu Nuca
3
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Parteneri
Prajitura  de vara cu fructe
Bucataras.RO

Prajitura de vara cu fructe

O prajitura de vara delicioasa...si daca i-as spune prajitura perfecta sa stiti ca nu as gresi cu nimic :), de data aceasta...

Prajitura de vara cu fructe
Dulceata de caise
Culinar.RO

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia