Orez Brun cu Sos de Soia si Ciuperci

Complexitate
redusa
Orez Brun cu Sos de Soia si Ciuperci

Ingrediente

  • -1 cana orez brun
  • -3 cani apa fiarta
  • -sare
  • -1 cana mazare verde proaspata sau congelata
  • -1 cana porumb dulce fiert (conserva)
  • -3 linguri ulei de masline
  • -1/4 lingurita curry (optional)
  • -1/4 lingurita sofran indian (optional)
  • Pentru sosul de soia si ciuperci am folosit:
  • -100 g cuburi soia, fierte in apa cu vegeta de casa
  • -500 g ciuperci proaspete
  • -o ceapa mijlocie taiata marunt
  • -2 morcovi mici
  • -un ardei iute
  • -2 cuburi de pasta de gogosar (gogosarul dat in blender si inghetat in tavita congelatorului) sau 1 ardei/gogosar, ce avem la indemana
  • -3 linguri ulei de masline
  • -patrunjel verde
  • -sare, cimbru pudra
  • -usturoi - adaugat in ultimele 5 minute ale prepararii

Mod de preparare

Prefer sa folosesc orez brun in alimentatie, avand in vedere caltatile nutritionale superioare celui decorticat. e adevarat ca orezul cu lapte nu iese atat de pufos ca si cu cel alb. Proportia de orez: apa este de 1: 3 si timpul de fierbere intre 35-45 minute; depinde si cat de "fiert" va place.

Orezul se spala, se caleste putin in cele 3 linguri de ulei, apoi se toarna apa fiarta. Se condimenteaza dupa gust. Dupa 10 minute se adauga mazarea si porumbul si se lasa la fiert inca aprox. 30 minute, cu capac.

Orezul negru l-am pregatit simplu.
-1 cana de orez negru
-2 cani apa
-sare
Se fierbe 45 de minute.

Pentru sosul de soia si ciuperci:
Am tocat ceapa fin, morcovii i-am taiat rondele, ciupercile in patru, am adaugat si restul ingredientelor si am dat totul la cuptor pentru o ora, in tava de yena acoperita. Patrunjelul si usturoiul l-am adaugat spre finalul prepararii.
In reteta de fata am folosit si orez negru, cumparat de la plafar. Am cautat detalii pe internet (Sursa: sanatate. Acasa. Ro) despre acest tip de orez si va impartasesc si voua ce am descoperit.

In China Antica este cunoscut sub numele de "orezul interzis" pentru ca fiecare boaba era rezervata nobilimii, iar oamenii de rand nu aveau acces la el. Orezul negru este mult mai bogat in nutrienti decat cel brun. Contine aminoacizi, fitonutrienti si fitochimicale care asigura o cantitate mai mare de antioxidanti.

Acest orez mai contine si alte minerale importante pentru sanatate, precum fier, calciu, cupru, zinc, seleniu, manga, dar si vitaminele b si e. Isi datoreaza culoarea inchisa pigmentilor flavonoizi, cunoscuti sub numele de antocianini.

Acesti pigmenti sunt antioxidanti naturali puternici care se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra precum afine, coacaze negre sau mure. Antocianinii au un rol important in prevenirea a numeroase boli cronice.

Cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare si boala Alzheimer sunt cateva dintre afectiunile cronice care pot si tratate prin consumul de orez negru. Orezul negru este un antioxidant si antiinflamator natural. Previne bolile de inima.

Reduce nivelulcolesterolului si trigliceridelor din organism.
-o lingura de orez negru contine mai multi antioxidanti si fibre decat aceeasi cantitate de afine.
Are mai putin zahar decat fructele. Orezul negru poate fi folosit si in compozitia bauturilor si a prajiturilor. Poate fi consumat si la micul dejun, aducand astfel un aport important de nutrienti.

Calitatile acestui orez sunt remarcabile, pacat ca nu ne putem permite sa il includem in alimentatia noastra foarte des.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia