Orez Brun cu Sos de Soia si Ciuperci

Complexitate
redusa
Orez Brun cu Sos de Soia si Ciuperci

Ingrediente

  • -1 cana orez brun
  • -3 cani apa fiarta
  • -sare
  • -1 cana mazare verde proaspata sau congelata
  • -1 cana porumb dulce fiert (conserva)
  • -3 linguri ulei de masline
  • -1/4 lingurita curry (optional)
  • -1/4 lingurita sofran indian (optional)
  • Pentru sosul de soia si ciuperci am folosit:
  • -100 g cuburi soia, fierte in apa cu vegeta de casa
  • -500 g ciuperci proaspete
  • -o ceapa mijlocie taiata marunt
  • -2 morcovi mici
  • -un ardei iute
  • -2 cuburi de pasta de gogosar (gogosarul dat in blender si inghetat in tavita congelatorului) sau 1 ardei/gogosar, ce avem la indemana
  • -3 linguri ulei de masline
  • -patrunjel verde
  • -sare, cimbru pudra
  • -usturoi - adaugat in ultimele 5 minute ale prepararii

Mod de preparare

Prefer sa folosesc orez brun in alimentatie, avand in vedere caltatile nutritionale superioare celui decorticat. e adevarat ca orezul cu lapte nu iese atat de pufos ca si cu cel alb. Proportia de orez: apa este de 1: 3 si timpul de fierbere intre 35-45 minute; depinde si cat de "fiert" va place.

Orezul se spala, se caleste putin in cele 3 linguri de ulei, apoi se toarna apa fiarta. Se condimenteaza dupa gust. Dupa 10 minute se adauga mazarea si porumbul si se lasa la fiert inca aprox. 30 minute, cu capac.

Orezul negru l-am pregatit simplu.
-1 cana de orez negru
-2 cani apa
-sare
Se fierbe 45 de minute.

Pentru sosul de soia si ciuperci:
Am tocat ceapa fin, morcovii i-am taiat rondele, ciupercile in patru, am adaugat si restul ingredientelor si am dat totul la cuptor pentru o ora, in tava de yena acoperita. Patrunjelul si usturoiul l-am adaugat spre finalul prepararii.
In reteta de fata am folosit si orez negru, cumparat de la plafar. Am cautat detalii pe internet (Sursa: sanatate. Acasa. Ro) despre acest tip de orez si va impartasesc si voua ce am descoperit.

In China Antica este cunoscut sub numele de "orezul interzis" pentru ca fiecare boaba era rezervata nobilimii, iar oamenii de rand nu aveau acces la el. Orezul negru este mult mai bogat in nutrienti decat cel brun. Contine aminoacizi, fitonutrienti si fitochimicale care asigura o cantitate mai mare de antioxidanti.

Acest orez mai contine si alte minerale importante pentru sanatate, precum fier, calciu, cupru, zinc, seleniu, manga, dar si vitaminele b si e. Isi datoreaza culoarea inchisa pigmentilor flavonoizi, cunoscuti sub numele de antocianini.

Acesti pigmenti sunt antioxidanti naturali puternici care se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra precum afine, coacaze negre sau mure. Antocianinii au un rol important in prevenirea a numeroase boli cronice.

Cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare si boala Alzheimer sunt cateva dintre afectiunile cronice care pot si tratate prin consumul de orez negru. Orezul negru este un antioxidant si antiinflamator natural. Previne bolile de inima.

Reduce nivelulcolesterolului si trigliceridelor din organism.
-o lingura de orez negru contine mai multi antioxidanti si fibre decat aceeasi cantitate de afine.
Are mai putin zahar decat fructele. Orezul negru poate fi folosit si in compozitia bauturilor si a prajiturilor. Poate fi consumat si la micul dejun, aducand astfel un aport important de nutrienti.

Calitatile acestui orez sunt remarcabile, pacat ca nu ne putem permite sa il includem in alimentatia noastra foarte des.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.