Orez Brun cu Sos de Soia si Ciuperci

Complexitate
redusa
Orez Brun cu Sos de Soia si Ciuperci

Ingrediente

  • -1 cana orez brun
  • -3 cani apa fiarta
  • -sare
  • -1 cana mazare verde proaspata sau congelata
  • -1 cana porumb dulce fiert (conserva)
  • -3 linguri ulei de masline
  • -1/4 lingurita curry (optional)
  • -1/4 lingurita sofran indian (optional)
  • Pentru sosul de soia si ciuperci am folosit:
  • -100 g cuburi soia, fierte in apa cu vegeta de casa
  • -500 g ciuperci proaspete
  • -o ceapa mijlocie taiata marunt
  • -2 morcovi mici
  • -un ardei iute
  • -2 cuburi de pasta de gogosar (gogosarul dat in blender si inghetat in tavita congelatorului) sau 1 ardei/gogosar, ce avem la indemana
  • -3 linguri ulei de masline
  • -patrunjel verde
  • -sare, cimbru pudra
  • -usturoi - adaugat in ultimele 5 minute ale prepararii

Mod de preparare

Prefer sa folosesc orez brun in alimentatie, avand in vedere caltatile nutritionale superioare celui decorticat. e adevarat ca orezul cu lapte nu iese atat de pufos ca si cu cel alb. Proportia de orez: apa este de 1: 3 si timpul de fierbere intre 35-45 minute; depinde si cat de "fiert" va place.

Orezul se spala, se caleste putin in cele 3 linguri de ulei, apoi se toarna apa fiarta. Se condimenteaza dupa gust. Dupa 10 minute se adauga mazarea si porumbul si se lasa la fiert inca aprox. 30 minute, cu capac.

Orezul negru l-am pregatit simplu.
-1 cana de orez negru
-2 cani apa
-sare
Se fierbe 45 de minute.

Pentru sosul de soia si ciuperci:
Am tocat ceapa fin, morcovii i-am taiat rondele, ciupercile in patru, am adaugat si restul ingredientelor si am dat totul la cuptor pentru o ora, in tava de yena acoperita. Patrunjelul si usturoiul l-am adaugat spre finalul prepararii.
In reteta de fata am folosit si orez negru, cumparat de la plafar. Am cautat detalii pe internet (Sursa: sanatate. Acasa. Ro) despre acest tip de orez si va impartasesc si voua ce am descoperit.

In China Antica este cunoscut sub numele de "orezul interzis" pentru ca fiecare boaba era rezervata nobilimii, iar oamenii de rand nu aveau acces la el. Orezul negru este mult mai bogat in nutrienti decat cel brun. Contine aminoacizi, fitonutrienti si fitochimicale care asigura o cantitate mai mare de antioxidanti.

Acest orez mai contine si alte minerale importante pentru sanatate, precum fier, calciu, cupru, zinc, seleniu, manga, dar si vitaminele b si e. Isi datoreaza culoarea inchisa pigmentilor flavonoizi, cunoscuti sub numele de antocianini.

Acesti pigmenti sunt antioxidanti naturali puternici care se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra precum afine, coacaze negre sau mure. Antocianinii au un rol important in prevenirea a numeroase boli cronice.

Cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare si boala Alzheimer sunt cateva dintre afectiunile cronice care pot si tratate prin consumul de orez negru. Orezul negru este un antioxidant si antiinflamator natural. Previne bolile de inima.

Reduce nivelulcolesterolului si trigliceridelor din organism.
-o lingura de orez negru contine mai multi antioxidanti si fibre decat aceeasi cantitate de afine.
Are mai putin zahar decat fructele. Orezul negru poate fi folosit si in compozitia bauturilor si a prajiturilor. Poate fi consumat si la micul dejun, aducand astfel un aport important de nutrienti.

Calitatile acestui orez sunt remarcabile, pacat ca nu ne putem permite sa il includem in alimentatia noastra foarte des.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
3
Dulciuri

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Spatzle cu sos de ciuperci si parmezan
Bucataras.RO

Spatzle cu sos de ciuperci si parmezan

Este prima data cand prepar spatzle si asta se datoreaza unui bucataras drag mie, care a postat o astfel de reteta pe site si...

Spatzle cu sos de ciuperci si parmezan
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!