Leco sau Tocana Slovaca de Ardei Gras

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Leco sau Tocana Slovaca de Ardei Gras

Ingrediente

  • 1 ceapa
  • 2 ardei grasoi (unul galben si unul rosu)
  • rosii taiate cuburi (1/2 de conserva mica in cazul meu ca nu-i anotimpul rosiilor)
  • ulei (2 linguri)
  • sare

Mod de preparare

- am tocat ceapa solzisori
- am pus ceapa tocata impreuna cu uleiul in tigaia rece pe foc si am adaugat un praf de sare, focul foarte mic in asa fel incit ceapa sa se inabuse si nu sa se arda, daca vi se pare ca incepe sa se lipeasca adaugati citeiva linguri cu apa, puneti capacul si sa lasati sa se inmoaie ceapa

- am taiat ardeii fideluta si ii adaufgam peste ceapa in tigaie, focul mereu intre mic si mediu si lasam sa fiarba
- cind ardeii sunt putin inmuiati adaugati rosiile si lasati pe foc pina cind daca apasati cu lingura de lemn pe o bucata de ardei acesta se rupe cu multa usurinta.

Sosul trebuie sa scada, ardeii si ceapa sa fie moi ... gustati de sare la sfirsit si daca mai e nevoie mai adaugati.

Daca va place mai picant adaugati putin ardei iute.
Eu am servit cu ou ochi dar este o mincare ideala pentru post servita asa simpla.
Lečo la slovaci, cehi, Letscho la nemti, leczo la polonezi, Lecso la unguri, Лечо la ucrainieni, probabil ca in vestul Romaniei daca se face cu siguranta s-a impriumutat si numele nu doar reteta de la vecini in timp ce in Tara Romaneasca sigur nu se poate numi altfel decit "tocana de ardei gras": buuun:

Reteta baza: ulei sau untura+ceapa+ardei gras+rosii +sare ... la care fiecare tara mai adauga cite ceva _
- ungurii paprica: lol: si in anumite retete cirnat Debretin
- slovacii si cehii un cirnat pe care il numesc "polonez" (deci cine are virsta mea isi aminteste polonezii de la alimentara din copilaria noastra.. despre ei e vorba dupa poze ca nu stiu la gust cum e 8) ).

- tot cehii si slovacii mai fac si o varianta in care la sfirsit adauga oua in tigaia cu tocana si in timp ce tin tigaia pe foc amesteca pina cind ouale se coc/incheaga.. un fel de papara
- polonezii adauga si dovlecel, usturoi, cirnat, si boia iute


Eu m-am luat dupa un video de pe youtube, reteta de Leco pregatita de o bunicuta de 90 de primaveri, o gasiti daca o sa cautati dupa Babinka cooking Lecho - Babinka vari Leco.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa