Espencat/escalivada

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Espencat/escalivada

Ingrediente

  • o vanata
  • un ardei gras rosu
  • un ardei gras verde
  • o ceapa
  • ulei de masline comun sau de care doriti
  • ulei de masline extra-virgin
  • un catel-doi de usturoi
  • sare
  • folie de aluminiu

Mod de preparare

Modalitatea de preparare termica ramane la aprecierea d-voastra: puteti opta pentru a coace legumele pe o tabla, la jar sau aragaz sau le puteti pregati la cuptor.

Pentru cuptor, modalitatea cea mai usoara si mai putin "murdaricioasa" este urmatoare: se infasoara fiecare leguma in folie de aluminiu, nu inainte de a picura un pic de ulei comun de masline sau de floarea soarelui, soia etc. In cazul in care vanata este prea mare, o puteti taia longitudinal si infasura in asa fel incat folia de aluminiu sa nu atinga partea taiata, care va ramane deasupra. La fel puteti proceda si cu ceapa, daca este prea mare.

Odata ce ati pregatit legumele, le puneti la cuptorul bine incins pt aprox 45 de minute. Se scot, se lasa sa se raceasca si se curata de pieliti. Este de preferat sa ne ajutam cu un prosop de hartie alimentara in momentul in care se scot semintele si nervurile din ardeiul gras, caci trecerea prin apa nu face decat sa se piarda din gustul si savoarea lui, implicit anumiti nutrienti. Iar daca va ramane o samanta doua, nu se intampla nimic.

Odata curatate legumele de pieliti, se lasa sa se raceasca bine, daca sunt inca caldute, dupa care se rup cu mana in suvite longitudinale, iar ceapa se poate taia cu un cutit in julienne, daca vi se pare dificil cu mana. Se pun intr-un bol, se sareaza dupa gust si se adauga usturoiul taiat in lamine subtiri sau tocat marunt, depinde de gust. Tot in functie de gust se mai poate adauga un catel de usturoi. Se "imbaiaza" din belsug cu ulei de masline extra-virgin si se lasa un pic la firigder pentru intrepatrunderea aromelor.

Modalitati de servire
Daca veti calatori in Tara Iepurilor veti observa mai multe modalitati de servire: ca si garnitura la gratar sau alte preparate din carne, pe o felie de paine gen tapa - acompaniat sau nu de o ansoa, sardina sarata sau cod - sau pur si simplu pe o farfurie stropit cu ulei de masline. Este excelent alaturi de un pahar de vin, alb, rosu sau roze dar exista si persoane care il insotesc cu un tap de bere rece.

Personal, ii zic zacusca rapida, caci nu mai continui procesul de fierbere a legumelor deja coapte din zacusca noastra traditionala. (Bulgarii denumesc "zacuski" micul dejun, nu stiu daca asa se scrie, dar asa mi-a fost explicat de catre o prietena bulgaroaica).
Indiferent cum o denumesti, in valenciana sau in catalana, aceasta mancarica rece de legume este delicioasa!

Cum bine ati vazut, deja am pus in aceeasi propozitie doi "dusmani" arhicunoscuti in peninsula Iberica, care se cearta si incearca sa detina suprematia si in cea mai comuna si banala mancarica!

De ce comuna si banala? Pentru ca ingredientele sunt comune in mai toata Europa. Noi i-am zice zacusca sau salata de ardei copti si alte cele pe timp de vara. Banala? Pentru ca este foarta simpla, de la ingrediente pana la procesul tehnologic.

Deocamdata, nu exista surse care sa afirme cu certitudinea vechimea si autenticitatea acestui preparat. Si bineinteles ca un nume sau celalalt, conform wiki, reprezinta doua preparate diferite prin adaugarea unui ingredient sau altul.

Conform sursei citate espencat in valenciana provine din verbul pencar = a face -ceva in - suvite. Si se refera la ruperea cu mana a legumelor coapte in suvite. Pe de alta parte, in catalana escalivar = a coace pe jar, grill\ si face referire la modul in care se pregatesc termic legumele.

Exista insa si andaluzi care denumesc acest fel de mancare pisto si in functie de ce i se mai adauga se denumeste pisto con ...

Tot wiki zice ca escalivada contine vinete, ardei gras rosu si verde, ceapa si rosii, se stropesc cu ulei de masline din belsug si i se adauga usturoi pisat sau lamiant. In schimb, espencat-ul contine vinete, ardei gras, ceapa, usturoi si cod desarat in firimituri, imbaiat iarasi in ulei de masline.

In schimb, in zona in care locuiesc, este comun preparatul pe care vi-l prezint. Ca o paranteza, este o zona in care andaluzilor de aici li se poate aplica bancul nostru "cu ce se aseamana moldovenii si coca cola? Sunt peste tot". Ca o concluzie, in zona, depinde de familie, se va gasi sub doua denumiri acelasi preparat: andaluzii il cheama simplu pisto, iar valencienii din zona espencat.

Asa cum am mentionat, nu exista surse care sa ateste vechimea sau autenticitatea acestei retete. In schimb aceasta reteta este prezenta in toate conversatiile bunicilor in ziua de targ, cand merg sa isi cumpere legumele si fructele, cerand acel ardei sau acea vanata pentru espencat. Si marea majoritate au peste 70 de ani ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
2
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
3
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Branzoici
Bucataras.RO

Branzoici

Cand eram mai mica ,bunica ne facea ,, pupi cu scoasa ,, asa li se spune la noi . Erau extrem de bune si gustoase , coapte in...

Branzoici
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti