Se taie partea de sus cu frunze a cardonului. Se separa fiecare bucata/tija si se curata fiecare in parte. Se racaie cu cutitul eliminand partea externa superficiala care este toata atoasa, cat si pe marginile acesteia.
Se taie cardonul in bucati de circa 10 cm. iar daca bucata este foarte lata, se taie in doua pe lungime. Se pun bucatile curatate in apa cu zeama de lamaie, deoarece au tendinta de a se inegri, la fel ca anghinarea.
Cand le-ati curatat si spalat bine sub apa, se fierb in apa cu sare, pana cand intra furculita in el. Oricum, sa nu fie foarte moale, flescait. Se scot din apa si se lasa sa se scurga bine.
Se face sosul bechamel: Se topeste untul intr-o craticioara, cu putina sare. Se adauga imediat faina si amestecati rapid si energic cu un tel la foc potrivit catre mic dar fara sa se rumeneasca mult, sa nu devina inchisa la culoare.
Se trage de pe foc si se adauga laptele cald .... chiar fierbinte (nu rece) , o parte apoi restul, amestecand mereu. Se amescteca bine energic, pana se incorporeaza tot cu telul. Se pune iar craticioara pe foc, la flacara mica, (cu sau fara capac) sa fiarba incet incet, pana cand se ingroasa.
Se pune intr-un vas termorezistent putin sos bechamel. Se pune un strat de cardon fiert, se pune deasupra lui sos bechamel si mozzarella taiata felii, branza rasa ... dupa gust.
Faceti un alt strat cu cardon fiert, sos bechamel si branza, pana se termina ingredientele. Se coace in cuptorul cald la circa 200 ° cam 30 minute. , pana se rumeneste deasupra. Se scot si se lasa sa se raceasca circa 10 minute, apoi se pot servi.
Cardonul (Cynara Cardunculus) , este o leguma asemanatoare cu tulpina de telina, face parte din familia anghinarii. Acum in iarna este sezonul ei.
La gust se aseamana cu anghinarea, fiind mai delicat (nu foarte amarui) cu o textura crocanta, de culoare verzuie, galbuie catre albicioasa…depinde de tipul cultivat.
Are putine calorii, are proprietati depurative a ficatului, stimula secretia bilei si a intestinului. Are efect antioxidant si antiinflamator.
In Italia, se gateste in multe feluri, fierti, preparati cu diverse sosuri, cu paste, orez, cu bechamel si branza la cuptor, prajiti, in omleta, cu unt caliti si cu branza ... etc
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatCand eram mai mica ,bunica ne facea ,, pupi cu scoasa ,, asa li se spune la noi . Erau extrem de bune si gustoase , coapte in...
BranzoiciMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii