Cardon Gratinat cu Mozzarella si Sos Bechamel

Complexitate
redusa
Cardon Gratinat cu Mozzarella si Sos Bechamel

Ingrediente

  • 1 kg cardon
  • 250 gr sos bechamel
  • 1 mozzarella
  • Grana, parmigiano sau alta branza gen parmezan rasa
  • Sosul bechamel
  • 250 gr lapte
  • 30 gr unt
  • 25 gr faina

Mod de preparare

Se taie partea de sus cu frunze a cardonului. Se separa fiecare bucata/tija si se curata fiecare in parte. Se racaie cu cutitul eliminand partea externa superficiala care este toata atoasa, cat si pe marginile acesteia.

Se taie cardonul in bucati de circa 10 cm. iar daca bucata este foarte lata, se taie in doua pe lungime. Se pun bucatile curatate in apa cu zeama de lamaie, deoarece au tendinta de a se inegri, la fel ca anghinarea.

Cand le-ati curatat si spalat bine sub apa, se fierb in apa cu sare, pana cand intra furculita in el. Oricum, sa nu fie foarte moale, flescait. Se scot din apa si se lasa sa se scurga bine.

Se face sosul bechamel: Se topeste untul intr-o craticioara, cu putina sare. Se adauga imediat faina si amestecati rapid si energic cu un tel la foc potrivit catre mic dar fara sa se rumeneasca mult, sa nu devina inchisa la culoare.

Se trage de pe foc si se adauga laptele cald .... chiar fierbinte (nu rece) , o parte apoi restul, amestecand mereu. Se amescteca bine energic, pana se incorporeaza tot cu telul. Se pune iar craticioara pe foc, la flacara mica, (cu sau fara capac) sa fiarba incet incet, pana cand se ingroasa.

Se pune intr-un vas termorezistent putin sos bechamel. Se pune un strat de cardon fiert, se pune deasupra lui sos bechamel si mozzarella taiata felii, branza rasa ... dupa gust.

Faceti un alt strat cu cardon fiert, sos bechamel si branza, pana se termina ingredientele. Se coace in cuptorul cald la circa 200 ° cam 30 minute. , pana se rumeneste deasupra. Se scot si se lasa sa se raceasca circa 10 minute, apoi se pot servi.
Cardonul (Cynara Cardunculus) , este o leguma asemanatoare cu tulpina de telina, face parte din familia anghinarii. Acum in iarna este sezonul ei.

La gust se aseamana cu anghinarea, fiind mai delicat (nu foarte amarui) cu o textura crocanta, de culoare verzuie, galbuie catre albicioasa…depinde de tipul cultivat.

Are putine calorii, are proprietati depurative a ficatului, stimula secretia bilei si a intestinului. Are efect antioxidant si antiinflamator.

In Italia, se gateste in multe feluri, fierti, preparati cu diverse sosuri, cu paste, orez, cu bechamel si branza la cuptor, prajiti, in omleta, cu unt caliti si cu branza ... etc

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 500 lei
2999.99 lei
2499.99 lei

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
1
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Somon la cuptor in crusta de aluat fraged
3
Mancaruri cu peste

Somon la cuptor in crusta de aluat fraged

Somon la cuptor in crusta de aluat fraged
Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
4
Mancaruri cu peste

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
Spirale cu nuca din aluat cu urda
5
Dulciuri

Spirale cu nuca din aluat cu urda

Spirale cu nuca din aluat cu urda
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni
Culinar.RO

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa