Cardon Gratinat cu Mozzarella si Sos Bechamel

Complexitate
redusa
Cardon Gratinat cu Mozzarella si Sos Bechamel

Ingrediente

  • 1 kg cardon
  • 250 gr sos bechamel
  • 1 mozzarella
  • Grana, parmigiano sau alta branza gen parmezan rasa
  • Sosul bechamel
  • 250 gr lapte
  • 30 gr unt
  • 25 gr faina

Mod de preparare

Se taie partea de sus cu frunze a cardonului. Se separa fiecare bucata/tija si se curata fiecare in parte. Se racaie cu cutitul eliminand partea externa superficiala care este toata atoasa, cat si pe marginile acesteia.

Se taie cardonul in bucati de circa 10 cm. iar daca bucata este foarte lata, se taie in doua pe lungime. Se pun bucatile curatate in apa cu zeama de lamaie, deoarece au tendinta de a se inegri, la fel ca anghinarea.

Cand le-ati curatat si spalat bine sub apa, se fierb in apa cu sare, pana cand intra furculita in el. Oricum, sa nu fie foarte moale, flescait. Se scot din apa si se lasa sa se scurga bine.

Se face sosul bechamel: Se topeste untul intr-o craticioara, cu putina sare. Se adauga imediat faina si amestecati rapid si energic cu un tel la foc potrivit catre mic dar fara sa se rumeneasca mult, sa nu devina inchisa la culoare.

Se trage de pe foc si se adauga laptele cald .... chiar fierbinte (nu rece) , o parte apoi restul, amestecand mereu. Se amescteca bine energic, pana se incorporeaza tot cu telul. Se pune iar craticioara pe foc, la flacara mica, (cu sau fara capac) sa fiarba incet incet, pana cand se ingroasa.

Se pune intr-un vas termorezistent putin sos bechamel. Se pune un strat de cardon fiert, se pune deasupra lui sos bechamel si mozzarella taiata felii, branza rasa ... dupa gust.

Faceti un alt strat cu cardon fiert, sos bechamel si branza, pana se termina ingredientele. Se coace in cuptorul cald la circa 200 ° cam 30 minute. , pana se rumeneste deasupra. Se scot si se lasa sa se raceasca circa 10 minute, apoi se pot servi.
Cardonul (Cynara Cardunculus) , este o leguma asemanatoare cu tulpina de telina, face parte din familia anghinarii. Acum in iarna este sezonul ei.

La gust se aseamana cu anghinarea, fiind mai delicat (nu foarte amarui) cu o textura crocanta, de culoare verzuie, galbuie catre albicioasa…depinde de tipul cultivat.

Are putine calorii, are proprietati depurative a ficatului, stimula secretia bilei si a intestinului. Are efect antioxidant si antiinflamator.

In Italia, se gateste in multe feluri, fierti, preparati cu diverse sosuri, cu paste, orez, cu bechamel si branza la cuptor, prajiti, in omleta, cu unt caliti si cu branza ... etc

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.