Tocanita ciobaneasca de miel

Portii
15
Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Tocanita ciobaneasca de miel

Ingrediente

  • 5 kg carne variată de miel ( de preferinta costita și pulpa)
  • sare , după gust
  • 2 linguri boia dulce
  • o lingura piper
  • 5 căței de usturoi striviti (facultativ )
  • 1 litru ulei
  • 1 litru și jumătate apă, plus extra
  • 1 ardei gras roșu
  • 4 fire de ceapă verde
  • 3 cepe albe
  • 2 cepe roșii
  • 100 grame pătrunjel verde
  • 3 foi de dafin
  • 150 ml vin roșu sec

Mod de preparare

Această rețetă are o semnificație aparte, sentimental vorbind, fiind moștenită de la bunicul meu care a fost cioban, preluată apoi de tatăl meu și perfectionata de mama mea . De altfel , părinții mei au pregătit -o cu ocazia Paștelui, la un picnic în familie. Prin urmare, această mâncare, pe măsură ce descriu cât mai fidel, etapele prepararii ei, îmi creează emoții vii, cu atât mai mult cu cât sunt singura, dintre toți nepoții, care l-am cunoscut pe bunicul meu, un om de excepție, plecat prea repede dintre noi...


Trecând la rețeta noastră, mai întâi pregătim carnea: o tăiem în felii generoase, o curatam de diverse impuritati, o spălăm cu apă călduță și o oparim într-un ceaun, îi dam vreo două-trei clocote, cât să mai dispară puțin mirosul și gustul intens de oaie, cca. 30 de minute.
Apoi scoatem cu o paletă din ceaun, carnea oparita într-un alt vas, aruncăm apa și o lăsăm puțin deoparte.
Pregătim legumele si condimentele:
Tocam cepele cât mai mărunt, ardeiul gras roșu și patrunjelul( al nostru a fost deja tocat, fiind din congelator).

Punem uleiul în ceaun, iar când s-a încins, călim ceapa 15 minute, apoi ardeiul, 5 minute, ulterior rasturnam carnea oparita și un litru jumate apă. Așezăm un capac pe ceaun și lăsăm să fiarbă totul o oră.
Când carnea e pe jumătate fiartă (se gustă), se adaugă condimentele, verdeata, usturoiul strivit, foile de dafin, sare după gust, apoi se mai fierbe compoziția încă 30 de minute, ori cât e necesar, ca să mai scadă sosul și să se întrepătrunda aromele.
Spre final, se mai pot adăuga 150 ml de vin roșu sec care se lasa să scadă vreo 15 minute.
Când carnea e fragedă, tinde sa se separe de os, iar sosul devine dens și ademenitor, tocănița ciobaneasca e gata!
Se consuma alături de o mămăligă rumena și de un bot umplut cu brânză de burduf sau caș proaspăt, ca la stână!
Chit că eu nu sunt amatoare de carne de miel, a fost cât pe ce să mă înfrupt din tocăniță, atât de mult îmi facea cu ochiul!
Sper să vă placă rețeta mea, nu garantez că am reprodus-o întocmai ca pe cea originală, dar cred că am surprins esența ei!
Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Rulada de Biscuiti (de Post)
2
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
3
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Nuci umplute
Bucataras.RO

Nuci umplute

Cred că această reţetă se potriveşte foarte bine cu sărbătorile de iarnă.Pentru cojile de nuci am preluat reţeta...

Nuci umplute
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola