PreaMancare Ceheasca II

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
PreaMancare Ceheasca II

Ingrediente

  • JAMBON AFUMAT FIERT IN ZEAMA DE VARZA sau BORS
  • 1/2 kg jambon afumat, fara os
  • O capatzana de varza
  • o ceapa
  • 3-4 catei de usturoi
  • Piper si ienibahar boabe
  • Cimbru (dafin, dar eu prefer fara)
  • Radacinoase ca pt supa (morcov, patrunjel, telina)

Mod de preparare

Legam fedeles jambonul pt a-l pastra rotund in timpul fierberii. Il asezam intr-o oala impreuna cu toate ingredientele: ceapa, usturoiul, piperul, ienibaharul, cimbrul si legumele. Turnam zeama de varza sau borsul, pana la jumatatea jambonului, acoperim si fierbem pana devine moale la incercarea cu furculita (la jumatatea timpului, daca nu aveti oala sub presiune, intoarceti jambonul pe cealalta parte).

Iarna, cand avem varza murata, invelim jambonul si in cateva frunze (eu am in congelator frunze de varza murata - acolo merge ultima varza din butoias - pt ca si friptura de curcan iese mult mai frageda cand e invelita pasarea asta, in frunze de varza murata)

Dupa ce a fiert si e gata, il scoatem, pescuim din zeama ramasa ceapa si legumele intregi (le puteti pasa, eu pun vegeta de casa deci nu arunc acele legume) si punem la fiert feliile de varza (acra sau dulce, de care avem)

In timp ce ele fierb, noi facem o ingroseala din faina+apa sau bors+boia de ardei dulce si cand varza e fiarta, ingrosam si mai lasam pe foc doar pana faina isi face rostul. Amestecam, dar foarte gentil, sa nu stricam forma feliilor de varza.

Recuperam jambonul, il feliem si servim alaturea mancarica de varza.
Trebuie sa impart reteta in doua, fiindca e prea stufoasa: de altfel se pot prepara si manca separat,
cu totul si cu totul de aur!

Cum spuneam pe forum, in preambul, se poate manca separat jambonul cu varza dar si impreuna cu friptura de ratza (se potrivesc foarte bine laolalta)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici