Mancare de limba de vita cu masline si piure de cartofi dulci

Portii
2
Timp pregatire
240 minute
Timp coacere
135 minute
Complexitate
redusa
Mancare de limba de vita cu masline si piure de cartofi dulci

Ingrediente

  • 1 bucata limba de vita
  • 2 cepe marime medie
  • 2 catei de usturoi
  • 1 conserva rosii tocate cubulete
  • 200 gr.masline negre fara samburi
  • 200 ml.vin alb sec
  • sare, piper
  • 2 cartofi dulci
  • 50 gr. smantana

Mod de preparare

Am facut aceasta mancare minunata si deosebit de gustoasa asa cum o facea bunicul. Sunt norocoasa ca am primit de la el carnetelul lui cu multe retete cu care nu dai gres niciodata. Imi amintesc cum mergeam amandoi la piata si cumparam prima data limba de vita, apoi treceam pe la fiecare taraba ca sa cautam legumele. Imi amintesc, deasemenea aroma din bucatarie si momentul cand mama venea de la serviciu si ii spunea bunicului ca miroase a mancare de la usa blocului; „iar ai facut pofta vecinilor cu ceva bun de mancare!”))

Astazi nu foarte multa lume gateste cu organe de vita, de porc ori de oaie. Si din aceasta cauza se pierd aceste minunate retete. Aceste organe nu costa foarte mult si implicit putem gati cu un buget redus pentru mai multe persoane.

Reteta nu are o complexitate mare, nu trebuie foarte multe ingrediente, iar rezultatul este unul pe masura.
Se tine limba de vita aproximativ 4 ore in apa cu sare la frigider pentru a iesi tot sangele din carne. Apoi se pune la fiert si se lasa sa dea cateva clocote. Intre timp se mai pune o oala cu apa pe foc . Cand apa unde este limba a dat cateva clocote se arunca, se spala putin limba apoi se pune la fiert in cealalta apa de pe foc.

Se lasa la fiert aproximativ 70 minute pana cand intra furculita usor in carne. Cand este gata si inca fierbinte se curata de pielea aceea albicioasa, apoi se taie in felii de marime potrivita. Se taie cele doua cepe marunt si se pun intr-o tigaie cu putin ulei si cei doi catei de usturoi.
Se amesteca putin, se pune si putina sare si se adauga vinul. Tot acum se adauga si feliile de limba. Se lasa sa scada pentru a se evapora tot alcoolul, apoi se adauga si rosiile taiate cuburi. Se lasa sa se ingroasa putin sosul, se adauga si maslinele, sarea si piperul dupa gust.

La final dupa ce am oprit focul se adauga cateva frunze de patrunjel. Pentru piureul de cartofi dulci se pun la fiert in apa cu putina sare pentru aproximativ 15 minute. Se curata cat timp sunt fierbinti si se paseaza cu furculita.

Pentru a avea o cremozitate mai mare se da piureul prin sita, apoi se potriveste de sare si se adauga si smantana.

Se serveste cat timp este calda mancarea, dar si piureul de cartofi dulci.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa