Eu anul asta m-am facut de o gasca de casa - alergata si nestresata. :sfant:
Atatea ganduri rele mi-au trecut prin cap cu privire la dansa incat, dupa ce i-am topit grasimea si-am pus-o la borcan, am hacuit-o si fiecarei halci i-am dar deja o intrebuintare ipotetica. In mintea mea, ea era deja sortita tuturor delicateselor vazute si nevazute, auzite si nemai-auzite: vis:
Uite una bucata gasca sortita de la bun inceput unui fel de mancare mai rar intalnit (ca sa nu zic nemaivazut, ca as gresi cu siguranta). Am afumat vreme de o ora un copan si-o parte din cele inconjuratoare lui, dupa ce l-am tinut in paiţ 2 zile si la " uscat" /scurs/maturat, inca o zi.
Intre timp (vorba Luciei :wink: ) am scos gogonele murate, le-am taiat pe trei sferturi un capac, le-am scobit si pus la scurs.
In timp ce ele se scurg in voia lor, am facut o umplutura care suna cam asa:
*orez fiert pe trei-sferturi in supa de carne sau legume (se procedeaza ca si la rizotto - zeama fierbinte se adauga treptat, pe masura ce se umfla orezul si-si ia din supa, se mai adauga inca un polonic, tot asa pana bobul devine translucent)
*carnea afumata taiata finuţ din cutit
*ceapa la fel - maruntica
*smantana
*condimente - boia, piper si coriandru proaspat mojarit
Am pus tigaia pe foc cu o lingura de untura de gasca; am asteptat sa se infierbante si am pus intai ceapa, (amestecat), apoi orezul umflat bine, (amestecat), carnea maruntita (amestecat) si condimentele (amestecat)... Am tras de pe foc, am lasat sa se racoreasca un pic si am "emulsionat" cu smantana dulce (nefermentata)
Am umplut gogonelele, le-am pus intr-un vas termorezistent uns bine si el cu untura de gasca, am mai pus si-un moţ de untura si le-am tinut la cuptor pana au devenit maronii-caramelizate capacelele gogonelelor.
Servite cu un sos dulceag, sunt o minune:!: Eu le servesc ca si in copilarie - o lingura de smantana pe o parte si una de miere pe partea ailalta =))
Cred ca va dati seama ca nu am de-a-face mereu cu o gîscă :vis: Astfel ca de cele mai multe ori fac felul asta de mancare cu carne afumata de porc (ŞoancĂ :lol: )
Ce pot sa va zic? ... Incercati!
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustAm preparat o mancarica tare buna pe care puteti sa o incercati si cu piept de pui, sau, de ce nu, si cu carne de vita.
Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosiiDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii