Orez la aburi, in stil Iranian, cu ierburi uscate

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Orez la aburi, in stil Iranian, cu ierburi uscate

Ingrediente

  • Orez Basmati Indian sau Pakistanez (de cea mai buna calitate) – 500 g
  • Lipie libaneza – 1 buc (mare)
  • Ulei – 40 ml
  • Unt – 80 g
  • Frunze de telina uscate – 1 lingura
  • Coriandru uscat – 1 lingurita
  • Marar uscat – 2 linguri
  • Patrunjel uscat – 1 lingurita
  • Ceapa verde uscata – 1 lingurita
  • Sare (pentru spalat orezul) – 1 pumn
  • Sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Spalati orezul cu un pumn de sare in prima apa pentru a elimina o mare cantitate de amidon;
Aruncati apa si spalati-l apoi in alte doua ape fara sare de aceasta data;
Puneti apa cu putina sare la fiert (cca 3litri), si cand aceasta a inceput sa dea in clocot adaugati orezul inauntru;
La fiecare minut amestecati usor cu o spumiera, avand grija sa nu spargeti bobul de orez si totodata sa evitati sa se lipeasca de peretii oalei;
Fierbeti pentru cca 10 minute, pana cand exteriorul este al dente iar miezul usor moale;
Scurgeti orezul de apa intr-o sita;
Amestecati toate tipurile de ierburi uscate;
Luati o cratita mai mare, teflonata sau de ceramica;
Puneti ulei la baza sa si adaugati lipia libaneza;
Puneti cate 3-4 linguri de orez in mijlocul lipiei, presarati o mica cantitate din ierburile uscate si repetati acest proces pana epuizati orezul si ierburile – trebuie sa formati o piramida de orez in interiorul cratitei teflonate (fara a depasi nivelul de inaltime al acesteia si fara a avea orez pe peretii interiori ai sai);
Inveliti capacul intr-un prosop de bumbac si puneti-l deasupra;
Asezati cratita pe cel mai mare ochi al plitei/aragazului la focul cel mai mic si lasati cca 45 de minute (pana se gateste in intregime) – prosopul va absorbi orice condens, iar rezultatul va fi unul spectaculos – un orez gustos, parfumat, bob cu bob, si cu o cantitate redusa de amidon. !Nu ridicati capacul in primele 15 minute;
Odata gata, amestecati orezul cu unt si asezonati cu sare si piper;
Lipia care s-a prajit la baza cratitei se numeste Tahdig (fundul ceaunului) si este o bunatate – ea poate fi inlocuita cu un pat de cartofi de cca 4-5 mm grosime sau de 2-3 straturi de salata;
Pofta buna !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia