Orez Gratinat (cu Sos Bechamel)

Complexitate
redusa
Orez Gratinat (cu Sos Bechamel)

Ingrediente

  • - 125 g orez cu bobul lung
  • - 100 g unt la temperatura camerei (pentru sosul Bechamel)
  • - 50 faina 000 proaspat cernuta (pentru sosul Bechamel)
  • - 500 ml lapte (pentru sosul Bechamel)
  • - lingurita cu frunze de patrunjel maruntite (optional - pentru sosul Bechamel) - piper alb (pentru sosul Bechamel)
  • - 2 oua
  • - 2 linguri cu zeama de lamaie
  • - sare de mare fin macinata
  • - 30 g unt pentru untat vasul
  • - pesmet pentru tapetat vasul

Mod de preparare

- Se fierbe orezul in apa cu putina sare, conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Orezul fiert se strecoare cu ajutorul unei site si se pune intr-un bol cu diametrul mare.

Se prepara Sosul Bechamel astfel:

- Untul se pune intr-o oala la foc mic, amestecand continuu pana se topeste aproape complet.
- Se adauga faina, amestecand continuu (faina nu trebuie sa ajunga sa isi modifice culoarea).
- Se adauga laptele. Compozitia se amesteca continuu cu o lingura din lemn.

- Se condimenteaza amestecul cu sare si piper alb dupa preferinta.
- Cand amestecul incepe sa fiarba se inlocuieste lingura din lemn cu telul si se amesteca in continuare compozitia la foc mic, avand grija ca amestecul sa nu scada prea mult. Pe parcursul acestui timp de lucru, sosul dobandeste consistenta asemenatoare smantanii.

- Se strecoara compozitia printr-o sita intr-o alta oala.
- Se adauga (optional) o lingurita cu frunze de patrunjel maruntite, amestecand usor.
- Sosul Bechamel pregatit se pastreaza cald.

- Se separa albusurile de galbenusurile celor doua oua. Albusurile se bat spuma.
- Galbenusurile se amesteca intre timp cu zeama de lamaie.
- Se adauga sosului Bechamel (aflat la foc mic) amestecul de galbenusuri si zeama de lamaie, amestecand continuu cu telul.

- Se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor, continuu cu telul.
- Sosul obtinut se adauga orezului pregatit in prealabil, amestecand usor.
- Se unteaza vasul termorezistent pentru cuptor si se tapeteaza cu pesmet.

- Amestecul pregatit se pune in vas. La suprafata se pun cateva bucatele de unt si se presara pesmet.
- Se pune compozitia in cuptor timp de 20 de minute la foc mic.
- Se serveste ca si garnitura pentru diferite mancaruri.
Reteta orezului gratinat si a sosului Bechamel am gasit-o in cartea lui Constantin Bacalbasa ”Dictatura Gastronomica - 1501 Feluri de mancare”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Prajitura frageda cu mere, de post
Bucataras.RO

Prajitura frageda cu mere, de post

Am vazut aceasta prajitura la cateva fete pe Bucataras si am si pregatit-o. Pot sa va spun ca este nemaipomenita. O prajitura...

Prajitura frageda cu mere, de post
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti