Orez Gratinat (cu Sos Bechamel)

Postat pe: 13-04-2012
(0)

Ingrediente

125 g orez cu bobul lung
100 g unt la temperatura camerei (pentru sosul Bechamel)
50 faina 000 proaspat cernuta (pentru sosul Bechamel)
500 ml lapte (pentru sosul Bechamel)
lingurita cu frunze de patrunjel maruntite (optional - pentru sosul Bechamel) - piper alb (pentru sosul Bechamel)
2 oua
2 linguri cu zeama de lamaie
sare de mare fin macinata
30 g unt pentru untat vasul
pesmet pentru tapetat vasul

Mod de preparare

- Se fierbe orezul in apa cu putina sare, conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Orezul fiert se strecoare cu ajutorul unei site si se pune intr-un bol cu diametrul mare.

Se prepara Sosul Bechamel astfel:

- Untul se pune intr-o oala la foc mic, amestecand continuu pana se topeste aproape complet.
- Se adauga faina, amestecand continuu (faina nu trebuie sa ajunga sa isi modifice culoarea).
- Se adauga laptele. Compozitia se amesteca continuu cu o lingura din lemn.

- Se condimenteaza amestecul cu sare si piper alb dupa preferinta.
- Cand amestecul incepe sa fiarba se inlocuieste lingura din lemn cu telul si se amesteca in continuare compozitia la foc mic, avand grija ca amestecul sa nu scada prea mult. Pe parcursul acestui timp de lucru, sosul dobandeste consistenta asemenatoare smantanii.

- Se strecoara compozitia printr-o sita intr-o alta oala.
- Se adauga (optional) o lingurita cu frunze de patrunjel maruntite, amestecand usor.
- Sosul Bechamel pregatit se pastreaza cald.

- Se separa albusurile de galbenusurile celor doua oua. Albusurile se bat spuma.
- Galbenusurile se amesteca intre timp cu zeama de lamaie.
- Se adauga sosului Bechamel (aflat la foc mic) amestecul de galbenusuri si zeama de lamaie, amestecand continuu cu telul.

- Se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor, continuu cu telul.
- Sosul obtinut se adauga orezului pregatit in prealabil, amestecand usor.
- Se unteaza vasul termorezistent pentru cuptor si se tapeteaza cu pesmet.

- Amestecul pregatit se pune in vas. La suprafata se pun cateva bucatele de unt si se presara pesmet.
- Se pune compozitia in cuptor timp de 20 de minute la foc mic.
- Se serveste ca si garnitura pentru diferite mancaruri.
Reteta orezului gratinat si a sosului Bechamel am gasit-o in cartea lui Constantin Bacalbasa ”Dictatura Gastronomica - 1501 Feluri de mancare”.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Orez Gratinat (cu Sos Bechamel)" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 10 %
499.99 lei
449.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Orez Gratinat (cu Sos Bechamel)