Ingrediente
● 3 cupe (1 cupa= 1 l ) jintuiala |
● 3 maini faina mamaliga mai grunjoasa |
● 1 lingurita sare |
Mod de preparare
Punem jintuiala la fiert intr-o oala mai inalta pentru 45 de minute. Amestecam mai des in oala dupa ce da in clocot jintuiala deoarece se poate prinde. Dupa cele 45 de minute adaugam cele trei maini de faina de malai si lasam sa fiarba la foc mic timp de 15 minute (nu amestecam deloc in oala dupa ce punem faina). Luam oala de pe foc si cu un sucitor frecam bine faina pana nu ramane cocoloase. Punem inapoi oala pe foc pentru cateva minute (mai precis pana incepe sa fiarba, scuipa ca un mic vulcanas deci atentie ) apoi rasturnam continutul pe o farfurie plata sau un bol mai larg.
Balmosul astfel obtinut se poate consuma cu lapte prins, sana, iaurt dar si cu supa de salata verde este un deliciu.
Pofta Buna !!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Balmos" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
Set pentru Smoothie si Inghetata, SICS-B6000 pentru gama B6000 si B3500
pana la 12 rate
Comentarii
• 30.09.2008 17:51:53
laptele de oaie se pune la inchegat cu ajutorul cheagului , se pune la incalzit se ia casul ,se lasa la fiert pe foc mic apoi se toarna in zerul ramas circa 1 l lapte rece si astfel se obtine urda. Dupa ce am luat urda luam o cantitate de zer (sa zicem 2 l) si cu un pic de zer frecam circa 200 gr urda pana se face un fel de spuma. Punem inapoi in cei 2 l urda astfel frecata si iata ca am obtinut jintuiala. Aceasta jintuiala apoi o lasam la soare (la loc caldut) circa 2 zile pana se acreste. Mai departe procedeul l-am descris la reteta. In privinta "jintuielii" nu pot sa te ajut este un regionalism dupa cum bine ai spus, nu stiu daca are si alt nume poate stii tu . :)
• 30.09.2008 16:17:24
Jintuiala???? Acesta e un regionalism pe care nu toata lumea, te rog tradu ca altfel reteta nu ajuta la nimic. Multumesc
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 10.02.2013 16:15:33
Jantuiala din ARDEAL este aceeasi cu jantita din MOLDOVAsau colesa din MUNTENIA.Se obtine din primul zar de la facutul branzei adus la remperatura de 56 de grade celsius ,.In acel moment se alege urda,iar jantuiala este prima urda iesita desupra ceaunului cu zar