Balmos

Postat pe: 24-09-2008
(5)

Ingrediente

3 cupe (1 cupa= 1 l ) jintuiala
3 maini faina mamaliga mai grunjoasa
1 lingurita sare

Mod de preparare

Jintuiala o punem intr-un borcan la acrit pentru cel putin 2 zile.
Punem jintuiala la fiert intr-o oala mai inalta pentru 45 de minute. Amestecam mai des in oala dupa ce da in clocot jintuiala deoarece se poate prinde. Dupa cele 45 de minute adaugam cele trei maini de faina de malai si lasam sa fiarba la foc mic timp de 15 minute (nu amestecam deloc in oala dupa ce punem faina). Luam oala de pe foc si cu un sucitor frecam bine faina pana nu ramane cocoloase. Punem inapoi oala pe foc pentru cateva minute (mai precis pana incepe sa fiarba, scuipa ca un mic vulcanas deci atentie ) apoi rasturnam continutul pe o farfurie plata sau un bol mai larg.

Balmosul astfel obtinut se poate consuma cu lapte prins, sana, iaurt dar si cu supa de salata verde este un deliciu.

Pofta Buna !!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Balmos" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

danielcozma391
•  10.02.2013 16:15:33

Jantuiala din ARDEAL este aceeasi cu jantita din MOLDOVAsau colesa din MUNTENIA.Se obtine din primul zar de la facutul branzei adus la remperatura de 56 de grade celsius ,.In acel moment se alege urda,iar jantuiala este prima urda iesita desupra ceaunului cu zar

Leila
•  05.04.2009 14:49:13

Carla , si noua ne place cu supa de salata , e foarte buna yamiii

carla27carla
•  04.04.2009 01:54:42

imi place balmosul cu supa de salata verde

Leila
•  30.09.2008 17:51:53

laptele de oaie se pune la inchegat cu ajutorul cheagului , se pune la incalzit se ia casul ,se lasa la fiert pe foc mic apoi se toarna in zerul ramas circa 1 l lapte rece si astfel se obtine urda. Dupa ce am luat urda luam o cantitate de zer (sa zicem 2 l) si cu un pic de zer frecam circa 200 gr urda pana se face un fel de spuma. Punem inapoi in cei 2 l urda astfel frecata si iata ca am obtinut jintuiala. Aceasta jintuiala apoi o lasam la soare (la loc caldut) circa 2 zile pana se acreste. Mai departe procedeul l-am descris la reteta. In privinta "jintuielii" nu pot sa te ajut este un regionalism dupa cum bine ai spus, nu stiu daca are si alt nume poate stii tu . :)

mchereji
•  30.09.2008 16:17:24

Jintuiala???? Acesta e un regionalism pe care nu toata lumea, te rog tradu ca altfel reteta nu ajuta la nimic. Multumesc

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Balmos