Galustele cu caise sunt un desert traditional de vara, facut din aluat de cartofi, umplut cu fructe coapte si tavalit in pesmet prajit. Sunt aromate, satioase si pline de amintiri, perfecte pentru a fi savurate alaturi de familie. Cand musti prima data, simti mai intai crusta aurie de pesmet, apoi aluatul moale si catifelat, iar la final explozia parfumata a caiselor dulci-acrisoare. E un desert simplu, dar cu un farmec aparte, care aduce la masa bucuria verilor de altadata.
Sunt unele retete care te intorc direct in vacantele de vara la bunici, cand aerul mirosea a fan proaspat cosit si mesele erau mereu pline cu bucate simple, dar cu gust desavarsit. Printre ele, galustele cu caise sunt poate cel mai delicat rasfat, un desert care imbina dulceata fructului copt cu aluatul pufos si aroma fina de pesmet prajit. Azi vreau sa va povestesc si sa va las reteta mea, asa cum o fac eu in fiecare vara, cand apar caisele coapte si parfumate. Nu e deloc complicata, dar cere putina rabdare si, mai ales, chef de bucatarit cu drag.
Cartofii se fierb in coaja, se curata si se paseaza cat sunt calzi. Se lasa apoi sa se raceasca putin. Peste cartofii zdrobiti se adauga oul, sarea si faina. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Se spala caisele, se taie usor pe jumatate si se scot samburii. Daca doriti mai dulce, puneti cate o lingurita de zahar in locul samburelui. Se ia cate o bucata de aluat, se aplatizeaza in palma, se pune o caisa in mijloc si se imbraca bine cu aluat. Galustele se pun in apa clocotita cu un praf de sare si se fierb pana se ridica la suprafata. Intr-o tigaie se topeste untul, se adauga pesmetul si se rumeneste usor, pana capata o culoare aurie. Fiecare galusca se scoate cu grija, se rostogoleste in pesmetul prajit si se aseaza pe un platou. Se servesc calde, pudrate cu zahar si, pentru un strop de prospetime, decorate cu frunze de menta.
Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosiiOmleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasaPrajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.
Prajitura pufoasa cu piersici
Comentarii