Umm Ali ( Umm`ali)

Postat pe: 30-03-2015
(0)

Ingrediente

Ingrediente:
1 foaie de aluat frantuzesc, congelat sau proaspat
600 ml lapte
400 ml smintina de batut frisca
vanilie (eu am pus un plic de zahar vanilat) sau scortisoara
50 g zahar
stafide (eu am avut struguri din Chile, sunt mai mari decit stafidele)
fistic curatat de coaja (nu din cel sarat! )
fistic macinat ca o faina
alune
migdale (optional, eu nu am pus)
cocos ras (optional, nu am avut si deci nu am pus)

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

40min
Am pus aluatul in tava, crestat in bucati ca sa imi fie usor sa il rup cind e gata fara sa il fac farime. Cind era gata si s-a racit l-am rupt si l-am pus in tava.

100 ml de smintina pentru frisca am batut-o

Laptele cu restul de smintina de frisca l-am incalzit impreuna cu zaharul 5 minute, pentru a deveni fierbinte.

Peste aluatul am pus stafidele, fisticul (cine vrea poate sa puna cocosul, alune, migdale etc.) si un praf de scortisoara apoi am varsat laptele fierbinte iar deasupra lui am pus cu lingura, din loc in loc, gramajoare din frisca batuta.

Am pus tava la cuptor si am copt la 180° 20 minute.

Se serveste cald sau rece, dua gust.

Am ornat deasupra cu niste fisctic macinat si citeva stafide extralarge, nu e obligatoriu insa ...
O reteta egipteana care are la baza o budinca de piine (probabil aish labiat sau baladi) si lapte si care in variantele moderne foloseste cum am facut si eu aluatul frantuzesc (facut cu unt sau margarina evident si nu cu untura).

Pe internet gasiti aceasta reteta in toate limbile lumii, evident ca si in romana, fiecare reteta are ceva in plus, aveti de unde alege varianta preferata. Eu am citit mai multe retete (unele aveau poze si altele nu) si apoi am ales una care imi placea mai mult.

Evident tot pe net gasiti si legendele care acompaniaza aceasta reteta si numele ei. Sunt doua una mai trista si una mai placuta: -)

1. Umm Ali inseamna mama lui Ali, in acele vremuri cind se presupune ca s-ar fi nascut aceasta reteta femeile erau strigate/numite dupa numele primului fiu. Cind sultanul a murit Ali era inca un copil si mama lui devenea regenta (sultana mama) insa a doua nevasta a sultanului a declarat ca ii va face zile grele, motiv pentru care mama lui Ali a platit sclavele nevestei nr. 2 ca sa o omoare pe aceasta. Apoi ar fi pregatit aceasta prajitura ca sa sarbatoreasca " victoria" 8)

2. Sultanul ar fi mers mult prin desert pina cind a ajuns intr-un mic sat obosit si infometat. Localnicii au chemat. o pe mama lui Ali care era cea mai priceputa bucatareasa din sat sa pregateasca ceva demn de un sultan. Ei erau ins atoti foarte saraci, inclusiv mama lui Ali asa ca in casa avea numai piine veche, lapte si fructe. a inventat aceasta budinca de lapte care sultanului i s-a parut (si chiar este) delicioasa ... Iar sultanul a " decretat" ca acest desert sa poarte mereu numele mamei lui Ali.

prefer a doua legenda =)) =)) =))

Varianta moderna si rapida se face cu aluat frantuzesc insa chiar si la marile hoteluri in Egipt puteti servi chiar si varianta cu piine (inclusiv cu croisante /cornuri rupte bucati).
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Umm Ali ( Umm`ali)" nu uita sa ii faci un review.
Etichete

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Umm Ali ( Umm`ali)