Ingrediente
● Ingrediente: |
● 1 foaie de aluat frantuzesc, congelat sau proaspat |
● 600 ml lapte |
● 400 ml smintina de batut frisca |
● vanilie (eu am pus un plic de zahar vanilat) sau scortisoara |
● 50 g zahar |
● stafide (eu am avut struguri din Chile, sunt mai mari decit stafidele) |
● fistic curatat de coaja (nu din cel sarat! ) |
● fistic macinat ca o faina |
● alune |
● migdale (optional, eu nu am pus) |
● cocos ras (optional, nu am avut si deci nu am pus) |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
40min
Am pus aluatul in tava, crestat in bucati ca sa imi fie usor sa il rup cind e gata fara sa il fac farime. Cind era gata si s-a racit l-am rupt si l-am pus in tava.
100 ml de smintina pentru frisca am batut-o
Laptele cu restul de smintina de frisca l-am incalzit impreuna cu zaharul 5 minute, pentru a deveni fierbinte.
Peste aluatul am pus stafidele, fisticul (cine vrea poate sa puna cocosul, alune, migdale etc.) si un praf de scortisoara apoi am varsat laptele fierbinte iar deasupra lui am pus cu lingura, din loc in loc, gramajoare din frisca batuta.
Am pus tava la cuptor si am copt la 180° 20 minute.
Se serveste cald sau rece, dua gust.
Am ornat deasupra cu niste fisctic macinat si citeva stafide extralarge, nu e obligatoriu insa ...
O reteta egipteana care are la baza o budinca de piine (probabil aish labiat sau baladi) si lapte si care in variantele moderne foloseste cum am facut si eu aluatul frantuzesc (facut cu unt sau margarina evident si nu cu untura).
Pe internet gasiti aceasta reteta in toate limbile lumii, evident ca si in romana, fiecare reteta are ceva in plus, aveti de unde alege varianta preferata. Eu am citit mai multe retete (unele aveau poze si altele nu) si apoi am ales una care imi placea mai mult.
Evident tot pe net gasiti si legendele care acompaniaza aceasta reteta si numele ei. Sunt doua una mai trista si una mai placuta: -)
1. Umm Ali inseamna mama lui Ali, in acele vremuri cind se presupune ca s-ar fi nascut aceasta reteta femeile erau strigate/numite dupa numele primului fiu. Cind sultanul a murit Ali era inca un copil si mama lui devenea regenta (sultana mama) insa a doua nevasta a sultanului a declarat ca ii va face zile grele, motiv pentru care mama lui Ali a platit sclavele nevestei nr. 2 ca sa o omoare pe aceasta. Apoi ar fi pregatit aceasta prajitura ca sa sarbatoreasca " victoria" 8)
2. Sultanul ar fi mers mult prin desert pina cind a ajuns intr-un mic sat obosit si infometat. Localnicii au chemat. o pe mama lui Ali care era cea mai priceputa bucatareasa din sat sa pregateasca ceva demn de un sultan. Ei erau ins atoti foarte saraci, inclusiv mama lui Ali asa ca in casa avea numai piine veche, lapte si fructe. a inventat aceasta budinca de lapte care sultanului i s-a parut (si chiar este) delicioasa ... Iar sultanul a " decretat" ca acest desert sa poarte mereu numele mamei lui Ali.
prefer a doua legenda =)) =)) =))
Varianta moderna si rapida se face cu aluat frantuzesc insa chiar si la marile hoteluri in Egipt puteti servi chiar si varianta cu piine (inclusiv cu croisante /cornuri rupte bucati). Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Umm Ali ( Umm`ali)" nu uita sa ii faci un review.
100 ml de smintina pentru frisca am batut-o
Laptele cu restul de smintina de frisca l-am incalzit impreuna cu zaharul 5 minute, pentru a deveni fierbinte.
Peste aluatul am pus stafidele, fisticul (cine vrea poate sa puna cocosul, alune, migdale etc.) si un praf de scortisoara apoi am varsat laptele fierbinte iar deasupra lui am pus cu lingura, din loc in loc, gramajoare din frisca batuta.
Am pus tava la cuptor si am copt la 180° 20 minute.
Se serveste cald sau rece, dua gust.
Am ornat deasupra cu niste fisctic macinat si citeva stafide extralarge, nu e obligatoriu insa ...
O reteta egipteana care are la baza o budinca de piine (probabil aish labiat sau baladi) si lapte si care in variantele moderne foloseste cum am facut si eu aluatul frantuzesc (facut cu unt sau margarina evident si nu cu untura).
Pe internet gasiti aceasta reteta in toate limbile lumii, evident ca si in romana, fiecare reteta are ceva in plus, aveti de unde alege varianta preferata. Eu am citit mai multe retete (unele aveau poze si altele nu) si apoi am ales una care imi placea mai mult.
Evident tot pe net gasiti si legendele care acompaniaza aceasta reteta si numele ei. Sunt doua una mai trista si una mai placuta: -)
1. Umm Ali inseamna mama lui Ali, in acele vremuri cind se presupune ca s-ar fi nascut aceasta reteta femeile erau strigate/numite dupa numele primului fiu. Cind sultanul a murit Ali era inca un copil si mama lui devenea regenta (sultana mama) insa a doua nevasta a sultanului a declarat ca ii va face zile grele, motiv pentru care mama lui Ali a platit sclavele nevestei nr. 2 ca sa o omoare pe aceasta. Apoi ar fi pregatit aceasta prajitura ca sa sarbatoreasca " victoria" 8)
2. Sultanul ar fi mers mult prin desert pina cind a ajuns intr-un mic sat obosit si infometat. Localnicii au chemat. o pe mama lui Ali care era cea mai priceputa bucatareasa din sat sa pregateasca ceva demn de un sultan. Ei erau ins atoti foarte saraci, inclusiv mama lui Ali asa ca in casa avea numai piine veche, lapte si fructe. a inventat aceasta budinca de lapte care sultanului i s-a parut (si chiar este) delicioasa ... Iar sultanul a " decretat" ca acest desert sa poarte mereu numele mamei lui Ali.
prefer a doua legenda =)) =)) =))
Varianta moderna si rapida se face cu aluat frantuzesc insa chiar si la marile hoteluri in Egipt puteti servi chiar si varianta cu piine (inclusiv cu croisante /cornuri rupte bucati). Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Umm Ali ( Umm`ali)" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany