Ingrediente
● 2 oua |
● 200 ml lapte |
● 80 gr zahar brut |
● 1 praf de sare roz de Himalaya |
● 160 -170 gr miere |
● 50 gr melasa |
● 120 gr unt gras 80% |
● 700-720 gr faina alba |
● 1 lingurita bicarbonat de sodiu |
● 1 lingura extract natural de vanilie |
● Pentru amestecul de mirodenii: |
● 1 baton scortisoara |
● 1 anason stelat |
● 7-8 cuisoare |
● 1 lingurita coaja de portocala pudra |
● 1 lingurita nucsoara proaspat rasa |
● Pentru glazura: |
● 1 albus de ou |
● 150 gr zahar vanilat |
● 100 gr ciocolata cu lapte |
● 2 linguri lapte condensat |
● Pentru decor: bombonele colorate |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
01h:30min

GĂTIRE
01h:50min

PORȚII
20 portii
Pentru inceput, ne ocupam de mirodenii pentru a le avea gata pregatite. Intr-o rasnita electrica, ca cea pentru cafea, am pus batonul de scortisoara rupt in bucati, cuisoarele si anasonul stelat rupt in bucatele. Am rasnit toate mirodeniile pana am obtinut o pudra fina. Le-am pus intr-un castronel mic, am adaugat nucsoara proaspat rasa si coaja de portocala pudra. Am amestecat mirodeniile cu o lingurita.
Pentru aluat: intr-un castron am pus ouale, zaharul, sarea, laptele, untul. Am amestecat cu un tel si am dat vasul la cuptorul cu microunde cateva secunde, pana untul a dat semne ca se topeste. Am amestecat bine ingredientele pana la incorporarea completa a untului cu restul. Borcanul cu miere l-am pus dinainte, intr-un ibric cu apa fierbinte pentru a deveni mai moale si mai usor de manevrat. Am pus extractul de vanilie, mierea si melasa peste celelalte ingrediente si am amestecat energic cu telul.
Faina am amestecat-o cu bicarbonatul si am adaugat-o treptat la ingredientele umede. Spre final devine mai greu de amestecat cu telul, dar veti observa ca dupa ce ati pus toata faina, aluatul se desprinde putin de pe peretii vasului, chiar daca el nu este un aluat tare, care sa va permita sa-l framantati cu mana. Se da castronul cu aluat la frigider pentru cel putin o ora, eu l-am lasat de pe o zi pe alta.
Aluatul, dupa ce a stat la frigider s-a intarit si permite sa fie usor de manevrat/modelat. Se ia o parte de aluat, aproximativ un sfert, se pune pe masa de lucru usor infainata, se taie cu cutitul in bucati mai mici, se fac suluri care se taie cu cutitul in bucati de 2-2,5 cm. Daca aluatul se lipeste, infainati usor masa de lucru (eu folosesc o planseta din silicon). Se pun bucatile in tava tapetata cu hartie de copt, se procedeaza la fel si cu restul aluatului, eu i-am dat mai multe forme turtei, pernite, discuri, am facut bile la care am adaugat cate o aluna de padure. Am copt turtele la cuptorul incins la 170 grade C, pentru 12-15 minute, depinde de marimea turtelor. Daca bucatile sunt mici sunt suficiente si 10 minute pentru copt.
Am lasat turtele sa se raceasca complet apoi le-am glazurat si ornat cu bombonele colorate.
Pentru glazura de ciocolata: am topit ciocolata impreuna cu laptele condensat pe baie de aburi.
Pentru glazura alba: albusul de ou l-am frecat bine cu zaharul pudra pana ce acesta s-a topit. Se glazureaza turtele cu cele doua tipuri de glazuri, se orneaza cu bombonele si se lasa sa se usuce pana a doua zi. Se depoziteaza in cutie de metal.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Turta dulce cu mirodenii" nu uita sa ii faci un review.Recomandari pentru tine si casa ta
pana la 12 rate
Comentarii
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
-
slabit, slabit si iar slabit
Cure de slabire / Autor: ramonici
-
Scoici, surimi si peste in sos de vin
Usor de gatit / Autor: panacris
-
Rigatoni cu pui, ciuperci si legume – One Pot Pasta
Retete preferate / Autor: panacris
-
Bulgur cu ciuperci si porumb marinat
Sanatate - diete si regimuri alimentare / Autor: panacris
-
Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
Sanatate - diete si regimuri alimentare / Autor: panacris
-
Mancare de praz cu limba si masline
Usor de gatit / Autor: madi_marin