Turta dulce cu mirodenii

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
110 minute
Complexitate
medie
Turta dulce cu mirodenii

Ingrediente

  • 2 oua
  • 200 ml lapte
  • 80 gr zahar brut
  • 1 praf de sare roz de Himalaya
  • 160 -170 gr miere
  • 50 gr melasa
  • 120 gr unt gras 80%
  • 700-720 gr faina alba
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura extract natural de vanilie
  • Pentru amestecul de mirodenii:
  • 1 baton scortisoara
  • 1 anason stelat
  • 7-8 cuisoare
  • 1 lingurita coaja de portocala pudra
  • 1 lingurita nucsoara proaspat rasa
  • Pentru glazura:
  • 1 albus de ou
  • 150 gr zahar vanilat
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 2 linguri lapte condensat
  • Pentru decor: bombonele colorate

Mod de preparare

Pentru inceput, ne ocupam de mirodenii pentru a le avea gata pregatite. Intr-o rasnita electrica, ca cea pentru cafea, am pus batonul de scortisoara rupt in bucati, cuisoarele si anasonul stelat rupt in bucatele. Am rasnit toate mirodeniile pana am obtinut o pudra fina. Le-am pus intr-un castronel mic, am adaugat nucsoara proaspat rasa si coaja de portocala pudra. Am amestecat mirodeniile cu o lingurita.
Pentru aluat: intr-un castron am pus ouale, zaharul, sarea, laptele, untul. Am amestecat cu un tel si am dat vasul la cuptorul cu microunde cateva secunde, pana untul a dat semne ca se topeste. Am amestecat bine ingredientele pana la incorporarea completa a untului cu restul. Borcanul cu miere l-am pus dinainte, intr-un ibric cu apa fierbinte pentru a deveni mai moale si mai usor de manevrat. Am pus extractul de vanilie, mierea si melasa peste celelalte ingrediente si am amestecat energic cu telul.
Faina am amestecat-o cu bicarbonatul si am adaugat-o treptat la ingredientele umede. Spre final devine mai greu de amestecat cu telul, dar veti observa ca dupa ce ati pus toata faina, aluatul se desprinde putin de pe peretii vasului, chiar daca el nu este un aluat tare, care sa va permita sa-l framantati cu mana. Se da castronul cu aluat la frigider pentru cel putin o ora, eu l-am lasat de pe o zi pe alta.
Aluatul, dupa ce a stat la frigider s-a intarit si permite sa fie usor de manevrat/modelat. Se ia o parte de aluat, aproximativ un sfert, se pune pe masa de lucru usor infainata, se taie cu cutitul in bucati mai mici, se fac suluri care se taie cu cutitul in bucati de 2-2,5 cm. Daca aluatul se lipeste, infainati usor masa de lucru (eu folosesc o planseta din silicon). Se pun bucatile in tava tapetata cu hartie de copt, se procedeaza la fel si cu restul aluatului, eu i-am dat mai multe forme turtei, pernite, discuri, am facut bile la care am adaugat cate o aluna de padure. Am copt turtele la cuptorul incins la 170 grade C, pentru 12-15 minute, depinde de marimea turtelor. Daca bucatile sunt mici sunt suficiente si 10 minute pentru copt.

Am lasat turtele sa se raceasca complet apoi le-am glazurat si ornat cu bombonele colorate.

Pentru glazura de ciocolata: am topit ciocolata impreuna cu laptele condensat pe baie de aburi.

Pentru glazura alba: albusul de ou l-am frecat bine cu zaharul pudra pana ce acesta s-a topit. Se glazureaza turtele cu cele doua tipuri de glazuri, se orneaza cu bombonele si se lasa sa se usuce pana a doua zi. Se depoziteaza in cutie de metal.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Mancare de conopida
3
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Mancare de conopida

Servită ca o garnitură rafinată sau ca fel principal încântător, această mâncare de conopidă promite să încânte...

Mancare de conopida
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
4
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat