Tort Buchet de vara

Portii
10
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Tort Buchet de vara

Ingrediente

  • pentru forma de 22 cm:
  • blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri de zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 2 linguri de ulei
  • 3 linguri de faina
  • un paf de sare
  • o mana de afine proaspete
  • umplutura:
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 ceasca de afine proaspete
  • 1 ceasca de zahar
  • 1 plic de gelatina
  • jeleul din nectar de caise:
  • 2 plicuri de jelle tort sau 1 plic de gelatina
  • 250 ml nectar de caise
  • decor:
  • 100 g ciocolata lapte
  • cateva tablete albe
  • 3 caise mari si un pic mai tari,
  • o fasie de folie antisoc cu bule mici de aer, lunga cat latura formei.

Mod de preparare

Se prepara blatul separand albusul de galbenusuri. Mixam alburile cu un praf de sare, zaharul turnat in ploaie, pana se intareste la consistenta unei bezele. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, apoi se incorporeaza in bezea, se adauga si faina turnata in ploaie. Se toarna in forma tapetata cu hartie pentru copt, se presara deasupra o mana de afine proaspete si se da cca 20-25 minute la foc potrivit, in cuptorul preincalzit. Se scoate blatul din forma, se indeparteaza hartia, se lasa sa se raceasca, apoi se taie pe lung, in 2 discuri egale.
Se monteaza forma in care am copt blatul, se asaza unul din discurile de blat, se insiropeaza un pic cu 2-3 linguri de nectar pentru a capata un pic de elasticitate si a se aseza pana in marginea formei.
Se fierb 15 minute afinele cu o ceasca de zahar si un strop de apa, cca. 15 minute, apoi dam la rece.
Se mixeaza bine frisca pana se intareste,apoi adaugam dulceata de afine, bine racita si gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marie, turnata fierbinte, in fir subtire si apoi adaugam crema deasupra blatului din forma. Se asaza deasupra si celalalt disc de blat, se preseaza usor cu mana si se da la rece o ora.
Se scoate dupa o ora din frigider, se scoate partea laterala a formei.
Topim ciocolata la bain marie impreuna cu 3 linguri de frisca lichida, apoi trecem caisele prin ea si le punem la rece, ce ramane din ciocolata, intindem pe folia antisoc, pe partea cu bule, folie pregatita ca lungime si lartime dinainte de a turna ciocolata. Se infasoara cu grija pe marginea prajiturii, apoi se potriveste iarasi laterala formei, se strange si se da la rece.

Pregatim jeleul, turnand peste nectar gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marie, sau putem alege si varianta cu gelle tort, dar in cazul asta, fierbem plicul de jelle tort cu nectarul pana la primul clocot, amestecand continuu si turnat fierbinte. Eu am ales sa fac cu gelatina.
Turnat jeleul de caise se da la rece cca. 30 minute, apoi se decoreaza cu jumatati de caise glasate in ciocolata alba si fructe proaspete de afin. Se detaseaza marginea formei si se pune tortul pe platou.
Pofta buna!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Rețeta de cozonac fără frământare - Pufos, dulce și aromat
Bucataras.RO

Rețeta de cozonac fără frământare - Pufos, dulce și aromat

Cozonacul fără frământare sau cu frământare redusă este o bunătate cu un aluat pufos și umplutură...

Rețeta de cozonac fără frământare - Pufos, dulce și aromat
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti