Tort Buchet de vara

Portii
10
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Tort Buchet de vara

Ingrediente

  • pentru forma de 22 cm:
  • blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri de zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 2 linguri de ulei
  • 3 linguri de faina
  • un paf de sare
  • o mana de afine proaspete
  • umplutura:
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 ceasca de afine proaspete
  • 1 ceasca de zahar
  • 1 plic de gelatina
  • jeleul din nectar de caise:
  • 2 plicuri de jelle tort sau 1 plic de gelatina
  • 250 ml nectar de caise
  • decor:
  • 100 g ciocolata lapte
  • cateva tablete albe
  • 3 caise mari si un pic mai tari,
  • o fasie de folie antisoc cu bule mici de aer, lunga cat latura formei.

Mod de preparare

Se prepara blatul separand albusul de galbenusuri. Mixam alburile cu un praf de sare, zaharul turnat in ploaie, pana se intareste la consistenta unei bezele. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, apoi se incorporeaza in bezea, se adauga si faina turnata in ploaie. Se toarna in forma tapetata cu hartie pentru copt, se presara deasupra o mana de afine proaspete si se da cca 20-25 minute la foc potrivit, in cuptorul preincalzit. Se scoate blatul din forma, se indeparteaza hartia, se lasa sa se raceasca, apoi se taie pe lung, in 2 discuri egale.
Se monteaza forma in care am copt blatul, se asaza unul din discurile de blat, se insiropeaza un pic cu 2-3 linguri de nectar pentru a capata un pic de elasticitate si a se aseza pana in marginea formei.
Se fierb 15 minute afinele cu o ceasca de zahar si un strop de apa, cca. 15 minute, apoi dam la rece.
Se mixeaza bine frisca pana se intareste,apoi adaugam dulceata de afine, bine racita si gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marie, turnata fierbinte, in fir subtire si apoi adaugam crema deasupra blatului din forma. Se asaza deasupra si celalalt disc de blat, se preseaza usor cu mana si se da la rece o ora.
Se scoate dupa o ora din frigider, se scoate partea laterala a formei.
Topim ciocolata la bain marie impreuna cu 3 linguri de frisca lichida, apoi trecem caisele prin ea si le punem la rece, ce ramane din ciocolata, intindem pe folia antisoc, pe partea cu bule, folie pregatita ca lungime si lartime dinainte de a turna ciocolata. Se infasoara cu grija pe marginea prajiturii, apoi se potriveste iarasi laterala formei, se strange si se da la rece.

Pregatim jeleul, turnand peste nectar gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marie, sau putem alege si varianta cu gelle tort, dar in cazul asta, fierbem plicul de jelle tort cu nectarul pana la primul clocot, amestecand continuu si turnat fierbinte. Eu am ales sa fac cu gelatina.
Turnat jeleul de caise se da la rece cca. 30 minute, apoi se decoreaza cu jumatati de caise glasate in ciocolata alba si fructe proaspete de afin. Se detaseaza marginea formei si se pune tortul pe platou.
Pofta buna!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
1
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
4
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
5
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Parteneri
Ciuperci sote II
Bucataras.RO

Ciuperci sote II

O alta varianta de ciuperci sote pe care am incercat-o este cu morcov si ierburi aromatice. Gustul este la fel de bun fata de...

Ciuperci sote II
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.