Ingrediente
● 6 oua |
● 6 linguri de zahar |
● 3 linguri faina de grau |
● 1 plic zahar vanilat |
● 1 plic praf de copt |
● 4 linguri nuca macinata |
● 1 lingura otet de mere |
● 1 lingura cacao |
● 100 gr margarina |
● Ingrediente pentru crema: |
● 4 oua |
● 1 l lapte dulce |
● 12 linguri zahar |
● 100 gr ciocolata |
● 200 gr faina de grau |
● 1 esenta de rom |
● 200 gr margarina |
● 2 linguri cacao |
● Ingrediente pentru insiropat si ornat: |
● 4 linguri nuca macinata |
● 100 ml sirop din compot de prune |
● 2-3 prune din compot |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
01h

GĂTIRE
01h

PORȚII
10 portii
Se separa albusurile de galbenusuri si se pun la mixat doar albusurile cu zahar si zahar vanilat; se mixeaza pana se obtine o pasta foarte densa, apoi se adauga galbenusurile, nuca macinata, cacao, faina de grau, praful de copt stins cu otet si margarina topita la bain marie; se omogenizeaza bine si se toarna compozitia intr-o tava in care se pune hartie cerata. Se da tava la cuptorul incalzit si se coace blatul la foc potrivit. Cand intra scobitoarea in blat si iese curata, inseamna ca blatul este copt. Se scoate si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru crema :
Se pun ouale intr-un vas si se mixeaza.
Intr-un vas, se pune faina in amestec cu cacao, se omogenizeaza, se adauga 200 ml lapte dulce, fiert si racit la temparatura camerei, si se mixeaza pana se obtine o pasta.
Intr-o oala, se toarna restul de lapte, zaharul, ouale batute, compozitia obtinuta din faina, lapte si cacao, ciocolata topita la bain marie si se fierbe totul la foc potrivit, amestecand mereu, pana se obtine o crema foarte densa. Cand se arunca bule deasupra compozitiei, oprim focul, se adauga margarina si se amesteca pana se incorporeaza.
Cand blatul s-a racit, se taie in trei foi pe orizontala, se pune o foaie pe platou, se insiropeaza cu patru linguri de sirop de compot de prune si se toarna cam 30% din crema. Se mai pune o foaie, se insiropeaza si se mai pune 30% din crema. Se pune si ultima foaie, se insiropeaza, se toarna restul de compozitie peste tort si se intinde peste tot. Se poate folosi un cutit zimtat, sa iasa ornat in mod placut. Se stropeste apoi cu nuca macinata si se orneaza cu felii de prune din compot. Sa aveti pofta, dragilor! Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Tortul copilariei" nu uita sa ii faci un review.
Mod de preparare pentru crema :
Se pun ouale intr-un vas si se mixeaza.
Intr-un vas, se pune faina in amestec cu cacao, se omogenizeaza, se adauga 200 ml lapte dulce, fiert si racit la temparatura camerei, si se mixeaza pana se obtine o pasta.
Intr-o oala, se toarna restul de lapte, zaharul, ouale batute, compozitia obtinuta din faina, lapte si cacao, ciocolata topita la bain marie si se fierbe totul la foc potrivit, amestecand mereu, pana se obtine o crema foarte densa. Cand se arunca bule deasupra compozitiei, oprim focul, se adauga margarina si se amesteca pana se incorporeaza.
Cand blatul s-a racit, se taie in trei foi pe orizontala, se pune o foaie pe platou, se insiropeaza cu patru linguri de sirop de compot de prune si se toarna cam 30% din crema. Se mai pune o foaie, se insiropeaza si se mai pune 30% din crema. Se pune si ultima foaie, se insiropeaza, se toarna restul de compozitie peste tort si se intinde peste tot. Se poate folosi un cutit zimtat, sa iasa ornat in mod placut. Se stropeste apoi cu nuca macinata si se orneaza cu felii de prune din compot. Sa aveti pofta, dragilor! Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Tortul copilariei" nu uita sa ii faci un review.
Observatii
Imi aduc cu drag aminte de bunica mea cea iubita, la care mergeam mereu si la care casa era un paradis de culori si mirosuri ce iti trezea simturile si narile ni se lateau si ni se lungeau dupa bunatatile facute de ea. Nu ii trebuiau prea multe ingrediente, dar tot ce facea ea, facea cu multa dragoste fata de nepotii ei si fata de toti cei ce ii calcau pragul. Cum sa nu iubesti acele vremuri si cum sa nu iti doresti ca, din cand in cand, sa te intorci la acei ani, la mirosul si gustul copilariei!Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany