Tort Tomnatic

Complexitate
redusa
Tort Tomnatic

Ingrediente

  • Blat:
  • -150 g unt
  • -150 g zahar
  • -3 oua
  • -200 g faina
  • -2 lingurite praf de copt
  • -100 g nuca, macinata
  • -75 ml lapte
  • Umplutura de gutui:
  • -5 g gelatina
  • -750 g gutui
  • -250 ml suc de mere
  • -80 g zahar
  • -2 plicuri zahar vanilinat
  • -1 plic praf de budinca de vanilie
  • Crema si decor:
  • -10 g gelatina
  • -1 plic praf de budinca de vanilie
  • -250 ml suc de mere
  • -250 ml vin rose sau rosu, dulce sau demidulce
  • -100 g zahar
  • -2 lingurite coaja rasa de lamaie
  • -300 + 200 ml smantana pentru frisca
  • -100 g nuca / alune, macinate

Mod de preparare

Blat
Frecati untul cu zaharul pana devine spumos si zaharul este complet dizolvat.
Adaugati pe rand ouale.

Cerneti faina impreuna cu praful de copt si amestecati cu nuca macinata.
Inglobati in compozitia cu unt, alternand cu laptele.
Turnati intr-o tava rotunda cu pereti detasabili (diametru 26 cm) captusita cu hartie de copt.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt, trece testul cu scobitoarea si este frumos rumenit.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.
Repuneti in tava.

Umplutura de gutui
Puneti gelatina la inmuiat in apa rece, conform instructiunilor de pe ambalaj.
Taiati cubulete gutuile spalate si curatate de coaja si casuta samburilor.

Puneti-le pe foc impreuna cu sucul de mere, zaharul, zaharul vanilat si fierbeti 8- 10 min sau pana ce gutuile sunt moi si se sfarma.
Adaugati praful de budinca, omogenizati si lasati la foc mic, amestecand continuu pana ce se ingroasa.

Dati deoparte si lasati sa se racoreasca putin (cca 2 min).
Inglobati gelatina hidratata si amestecati energic pana la omogenizare.
Turnati peste blatul din tava, nivelati si dati la rece pentru cca 2 ore.

Pentru crema
Puneti gelatina la inmuiat in apa rece, conform instructiunilor de pe ambalaj.
Separat, pregatiti o budinca din praful de budinca de vanilie, suc de mere, vin, zahar si coaja rasa de lamaie.

Luati de pe foc, lasati sa se racoresca si inglobati gelatina hidratata.
Omogenizati foarte bine si continuati sa amestecati pana ce crema se raceste.
Bateti 300 ml smantana pentru frisca pana se intareste.
Inglobati-o in crema racita.
Turnati peste crema de gutui, nivelati si dati din nou la rece pentru cca 3 ore.

Bateti restul de smantana pentru frisca (200 ml) si imbracati tortul.
Presarati cu nuca macinata / alune.
Pastrati la rece.

Serviti feliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia