Tort Saint Honore

Portii
10
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Tort Saint Honore

Ingrediente

  • Pentru choux-uri si foaie:
  • 450 ml apă,
  • 200 ml ulei,
  • Un praf de sare,
  • 350 g făină,
  • 5 oua (medii) şi un albuş,
  • Opţional: 1 linguriţă praf de copt;
  • Pentru cremele de vanilie şi ciocolată:
  • 400 ml lapte,
  • 5 gălbenuşuri,
  • 3 linguri rase cu făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 1 păstaie de vanilie,
  • 100 g unt,
  • 6 pătrăţele ciocolată neagră,
  • 2 linguri frişcă lichidă,
  • Pentru crema ganache:
  • 150 ml frişcă lichidă,
  • 100 g ciocolată albă,
  • Pentru aura şi decoraţiuni:
  • 6 linguri zahăr

Mod de preparare


Tort Saint Honoré (sfântul-patron al bucătarilor şi patiserilor) cu aluat opărit, decorat cu cremă de vanilie şi cremă ganache, apoi cu mici choux-uri umplute cu cremă de vanilie şi de ciocolată şi ornate cu aureole de sfânt din zahăr caramelizat, specifice acestui desert.


Mod de preparare:
Eclerurile:
Se pun la fiert apa, uleiul şi un praf de sare. Când începe să fiarbă, se adaugă făina, amestecând bine. Se dă de pe foc şi se lasă la răcit. Se încorporează ouăle, omogenizând.
Într-o tavă rotundă pregătită cu foaie de copt se toarnă o parte din aluatul opărit, dând formă rotundă. Se dă la cuptorul preîncălzit 10 minute, la foc mediu, se scoate tava din cuptor, se înţeapă aluatul din loc în loc, ca sa iasă aerul şi să nu rămână crud înăuntru şi se dă tava înapoi la cuptor pentru încă 15 minute la foc mic.
Restul aluatului se pune cu poşul într-o tavă cu foaie de copt, formând choux-urile care se coc în acelaşi mod ca foaia rotundă de mai sus.

Cremele de vanilie şi ciocolată:
Într-o crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul, seminţele de la o păstaie de vanilie şi făina, turnând laptele cald în fir subţire şi apoi se pune pe foc mic. Se fierbe până se îngroaşă, se dă de pe foc, se adaugă untul şi se omogenizează.
O treime din cremă se toarnă într-un castronel şi se amestecă repede cu ciocolata neagră.
Se lasă cremele la răcit. După aceea, se bat cu mixerul fiecare cremă cu câte o lingură de frişcă lichidă pentru o consistenţă mai fină.

Crema ganache:
Se încălzeşte frişca lichidă atât cât să frigă la deget, apoi se toarnă peste ciocolata albă ruptă bucăţele. Se amestecă bine, se dă la frigider să se răcească, apoi se bate cu mixerul până devine consistentă şi cremoasă.

Decoraţiunile:
Se caramelizează zahărul într-o crăticioară cu fundul gros, agitând crăticioara din când în când. Nu se amestecă în el. Când s-a topit zahărul, se dă crăticioara de pe foc şi se scufundă choux-urile în zahărul topit şi se pun cu partea unsă în jos, pe o hârtie de copt. Când se vor răci, crusta de zahăr turtită va arăta asemenea aurei.Trebuie lucrat repede, pentru că se întăreşte repede zahărul.
Din zahărul rămas în crăticioară se toarnă în fir subţire pe o tavă teflonată pentru brioşe pentru a forma coşulete din zahăr.
După 10 minute, se pot desprinde choux-urile de pe hârtie şi se umple cu cremă de vanilie, iar altele cu ciocolată.

Pentru asamblare: peste foaia rotundă din aluat opărit se întinde un strat de cremă de vanilie, se aşază de jur împrejur choux-urile umplute cu cremă, se ornează cu crema ganache, formând acele spice, apoi se aranjează coşuleţele şi decoraţiunile din zahăr.


Timp: aprox 2h 30min
Porţii: 10

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/02/tort-saint-honore.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cu Crema De Ness
1
Dulciuri

Prajitura Cu Crema De Ness

Prajitura Cu Crema De Ness
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
2
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Cornulete cu Nuca II
3
Dulciuri

Cornulete cu Nuca II

Cornulete cu Nuca II
Tort Racoros
4
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Drob in Foi de Clatite
5
Aperitive

Drob in Foi de Clatite

Drob in Foi de Clatite
Parteneri
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Mancare de stevie
Gustos.RO

Mancare de stevie

Reteta de mancare de stevie. Mancare de stevie reteta simpla si delicioasa. Cum se face mancarea de stevie. Retete cu stevie.

Mancare de stevie