Tort Saint Honore

Portii
10
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Tort Saint Honore

Ingrediente

  • Pentru choux-uri si foaie:
  • 450 ml apă,
  • 200 ml ulei,
  • Un praf de sare,
  • 350 g făină,
  • 5 oua (medii) şi un albuş,
  • Opţional: 1 linguriţă praf de copt;
  • Pentru cremele de vanilie şi ciocolată:
  • 400 ml lapte,
  • 5 gălbenuşuri,
  • 3 linguri rase cu făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 1 păstaie de vanilie,
  • 100 g unt,
  • 6 pătrăţele ciocolată neagră,
  • 2 linguri frişcă lichidă,
  • Pentru crema ganache:
  • 150 ml frişcă lichidă,
  • 100 g ciocolată albă,
  • Pentru aura şi decoraţiuni:
  • 6 linguri zahăr

Mod de preparare


Tort Saint Honoré (sfântul-patron al bucătarilor şi patiserilor) cu aluat opărit, decorat cu cremă de vanilie şi cremă ganache, apoi cu mici choux-uri umplute cu cremă de vanilie şi de ciocolată şi ornate cu aureole de sfânt din zahăr caramelizat, specifice acestui desert.


Mod de preparare:
Eclerurile:
Se pun la fiert apa, uleiul şi un praf de sare. Când începe să fiarbă, se adaugă făina, amestecând bine. Se dă de pe foc şi se lasă la răcit. Se încorporează ouăle, omogenizând.
Într-o tavă rotundă pregătită cu foaie de copt se toarnă o parte din aluatul opărit, dând formă rotundă. Se dă la cuptorul preîncălzit 10 minute, la foc mediu, se scoate tava din cuptor, se înţeapă aluatul din loc în loc, ca sa iasă aerul şi să nu rămână crud înăuntru şi se dă tava înapoi la cuptor pentru încă 15 minute la foc mic.
Restul aluatului se pune cu poşul într-o tavă cu foaie de copt, formând choux-urile care se coc în acelaşi mod ca foaia rotundă de mai sus.

Cremele de vanilie şi ciocolată:
Într-o crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul, seminţele de la o păstaie de vanilie şi făina, turnând laptele cald în fir subţire şi apoi se pune pe foc mic. Se fierbe până se îngroaşă, se dă de pe foc, se adaugă untul şi se omogenizează.
O treime din cremă se toarnă într-un castronel şi se amestecă repede cu ciocolata neagră.
Se lasă cremele la răcit. După aceea, se bat cu mixerul fiecare cremă cu câte o lingură de frişcă lichidă pentru o consistenţă mai fină.

Crema ganache:
Se încălzeşte frişca lichidă atât cât să frigă la deget, apoi se toarnă peste ciocolata albă ruptă bucăţele. Se amestecă bine, se dă la frigider să se răcească, apoi se bate cu mixerul până devine consistentă şi cremoasă.

Decoraţiunile:
Se caramelizează zahărul într-o crăticioară cu fundul gros, agitând crăticioara din când în când. Nu se amestecă în el. Când s-a topit zahărul, se dă crăticioara de pe foc şi se scufundă choux-urile în zahărul topit şi se pun cu partea unsă în jos, pe o hârtie de copt. Când se vor răci, crusta de zahăr turtită va arăta asemenea aurei.Trebuie lucrat repede, pentru că se întăreşte repede zahărul.
Din zahărul rămas în crăticioară se toarnă în fir subţire pe o tavă teflonată pentru brioşe pentru a forma coşulete din zahăr.
După 10 minute, se pot desprinde choux-urile de pe hârtie şi se umple cu cremă de vanilie, iar altele cu ciocolată.

Pentru asamblare: peste foaia rotundă din aluat opărit se întinde un strat de cremă de vanilie, se aşază de jur împrejur choux-urile umplute cu cremă, se ornează cu crema ganache, formând acele spice, apoi se aranjează coşuleţele şi decoraţiunile din zahăr.


Timp: aprox 2h 30min
Porţii: 10

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/02/tort-saint-honore.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia