Tort Sah cu Crema de Ciocolata

Postat pe: 27-09-2010
(19)

Ingrediente

Ingrediente pentru blat:
250 gr unt
275 gr zahar farin
5 oua mari
2 plicuri esenta de vanilie
350 gr faina
2 plicuri praf de copt
25 gr cacao
Ingrediente pentru crema:
3 oua mari
o ceasca zahar
3 linguri cu varf de lapte praf integral
un pachet unt (80% grasime)
4 linguri cu varf de cacao
un plic esenta de vanilie
Pentru sirop:
o ceasca apa
2 cesti zahar
esenta de rom
lichior de ciocolata
Pentru glazura:
4 linguri zahar farin
2 linguri cacao
2-3 linguri lapte (fiert si racit)

Mod de preparare

Din hartie de copt, decupati trei discuri, de dimensiunea fundului detasabil al formei de tort. Cu ajutorul unui compas, desenati cercuri concentrice cu diametrul de multiplu de 3 cm. Aceste foi va vor fi de ajutor la coacerea foilor de blat.

Acum pregatiti compozitia pentru blat, astfel:

Frecati untul cu zaharul pana se albeste si se dizolva zaharul.
Amestecati ouale intregi cu esenta de vanilie.
Amestecati compozitia de unt cu cea de ou si omogenizati.
Adaugati faina cernuta impreuna cu praful de copt.

Impartiti aluatul in doua parti egale. O parte o pastrati alba, iar in cealalta puneti pudra de cacao, cernuta. Puneti cele doua aluaturi in doua pungi mai groase (din acelea pentru congelator). Innodati pungile si lasati-le pe masa din bucatarie.

Ungeti o foaie de copt cu ulei (ca sa se vada desenul) si puneti-o cu desenul in jos pe fundul detasabil al formei de tort.
Taiati cam 1 cm din coltul fiecarei pungi cu aluat si incepeti sa puneti cercuri din aluat, alternand culorile. Incercati sa respectati desenul.

Coaceti 12 minute la foc moderat. Faceti o foaie cu marginea alba si doua cu marginea maron. Lasati foile sa se raceasca.

Intre timp pregatiti crema astfel:

Amestecati pe baie de aburi ouale cu zaharul si laptele prafpana cand se topeste tot zaharul iar compozitia se mai imgroasa.
Transferati vasul cu crema de pe aburi intr-un vas cu gheata si turnati toata pudra de cacao cernuta. Amestecati energic pana se raceste crema.

Presati untul foarte rece de peretii unui caston ca sa eliminati apa tehnologica, apoi frecati-l spumos cu esenta de vanilie.
Puneti cate putina crema fiarta in crema de unt si amestecati cu rabdare (cate putin din cele doua creme) ca sa nu se taie.
Lasati crema pe masa din bucatarie pana asamblati tortul. La frigider se va intari si nu veti mai putea sa o intindeti.

Pentru sirop, puneti apa si zaharul pe foc si dati cateva clocote ca sa se dizolve zaharul. Lastati-l sa se raceasca si puneti esenta de rom si lichior de ciocolata dupa gust.

Asamblati tortul astfel:

Insiropati o foaie cu marginea maron, puneti jumatate din crema, apoi puneti foaia cu marginea alba, insiropati-o bine, restul cremei si ultima foaie deasemeni bine insiropata.
Puneti tortul la frigider 1-2 ore ca sa se intareasca crema.

Pentru glazura, cerneti pudra de cacao cu zaharul farin si amestecati cu laptele rece. Turnati glazura peste torul bine racit. Nivelati cu un cutit cu lama lunga si subtire, apoi decorati cu trandafiri din pasta de lapte praf sau cu frisca.
Incercati sa respectati desenul de pe foaia de copt.
Taiati cam 1 cm din colturile pungilor cu aluat. Este important sa aiba aceiasi dimensiune.

Nu uitati sa faceti doua foi cu marginea maron si una cu marginea alba.

Insiropati foarte bine foile.
Lichiorul completeaza gustul tortului si se armonizeaza foarte bine cu gustul cremei de ciocolata. Daca aveti copii la masa, puneti mai putin lichior sau chiar deloc.

Pregatiti tortul cu o zi inainte asa incat sa aiba timp sa se raceasca bine iar gusturile sa se aseze.

Crema de ciocolata este destul de dificil de pregatit. Necesita atentie si oarecare experienta.

O crema mai usor de facut si cu gust asemanator o puteti face astfel:
Un pachet de unt (80% grasime) se freaca spumos dupa ce i-ati scos apa tehnologica. Se amesteca cu 4-5 linguri crema de ciocolata cumparata din
comert (din aceea tartinabila - la pahar) si cu 2 linguri de cacao.

Spor la lucru si pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Tort Sah cu Crema de Ciocolata" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

robert55
•  07.12.2015 06:09:00

Proiect nou, de talie mondiala! Nu este necesara niciun fel de experienta,decat cunostinte minime de computer! Oferim curs de instruire gratuit si complet,de la zero,pe computer! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si corectitudine. Daca va intereseaza,va oferim alte detalii, dupa ce trimiteti un e-mail cu subiect ”Info” la adresa de email: robertionita55@gmail.com

pupi
•  01.03.2012 19:35:48

Draga Alina, hop si eu la comentarii....intrebari:
1) la ce spui tu lapte praf integral???este cel din care se poate face batonul de ciocolata de casa sau este altceva???
2) daca pun cacao in aluatul gata pregatit nu iese foaia cam cu doua texturi ??( aluatul cu cacao va fi mai gros putin din cauza ca mai adaug cacao , fata de cel care ramane alb)
3) crema de ciocolata( am facut-o i ianuarie ) si am pus-o intre blaturi insiropate( am folosit un blat normal nu asta postat de tine) si in momentul in care am taiat tortul crema s-a desprins de pe blat ( ceva in genul unei pielite care o indepartezi de pe pulpa) ....ma gandesc sa fi fost problema insiropatul, sau ce s-a intamplat???
Ai cumva idee??
Mi s-a mai intamplat inca de vreo doua, trei ori treaba asta in decursul anilor si nu pot sa imi dau seama care e problema( nu e vorba de crema postat de tine ci de alte creme- acuma doar mi-am amintit).
Vine ziua baiatului meu in week-end-ul viitor si parca as vrea sa ii fac tortul asta.... astept raspuns despre laptele praf( nu mai stiu ce produse se gasesc prin tara ) si spune-mi parerea ta despre patania mea( poate ai patit si tu ceva asemanator vreodata , de-a lungul anilor de bucatarit si cocalit) ...te pup ...si inca ceva.....cartea este in lucru....abia astept sa o vad gata

alina_i
•  04.04.2011 11:54:58

bebebabanu - asa il faci tu? cu sirop de artar?

bebebabanu
•  03.04.2011 19:08:21

incearca si foloseste in loc de lichior,un pic de sirop de artar.da aroma placuta .

qadrianaq
•  06.11.2009 23:13:01

doamne cum arata
super

tantzivisan
•  27.06.2009 00:14:58

Felicitari !!!...Arata superb...

alina_i
•  04.01.2009 15:37:58

Ar fi interesant - date fiind circumstantele - sa faci decorul astfel: cu ajutorul unor fasii de carton, faci patrate pudrate cu cacao, iar din pasta de lapte praf modelezi 3-4 figurine care sa semene cu piesele de sah si le asezi deasupra tortului! Sunt curioasa ce va iesi!? Spor la lucru! PS- nu uita sa pui poze, sa ne bucuram si noi, alaturi de tine! :)

dadiana
•  03.01.2009 15:32:26

O sa incerc si eu reteta.Eu si sotul meu avem un prieten caruia ii place sah-ul,iar la sfarsitul lui februarie o sa fie ziua lui.O surpriza placuta,nu? Dar nu reusesc sa gasesc cum se fac trandafirii.Eu m-am inscris de curand si nu am asa mare familiaritate cu site-ul.Te rog din suflet ,daca poti, sa-mi trimiti link-ul unde pot gasi.Iti multumesc anticipat.

lucia_bp
•  10.12.2008 18:07:37

Nimic de spus decat "Felicitari!"

galateea
•  07.09.2008 20:08:44

Mairti e ziua mamei mamei mele si a nurorii mele adica 9 sept. sfintii Ioachim si Ana,amandoua sunt Ana si voi face acest tort deosebit de aspectos si mi s-a parut interesanta si glazura ...fara prea multe operatiuni.Multumiri ALINA!Trandafirasii ii fac din niste bezele moi de culoare a;ba si rozSe numesc MARSCMELLOW ...Exista in Culinar destule explicatii si ies foarte bine.

alina_i
•  01.09.2008 22:44:22

Acest amanunt l-am omis... :( imi cer scuze :) Cantitatile sunt pentru o forma de tort cu diametrul de 21 cm. Daca mai aveti nelamuriri va raspund cu mare placere.

sweetty7764
•  01.09.2008 21:00:07

este deosebit tortul tau si as vrea sa incerc sa-l fac si eu. poti sa-mi spui ce diametru are forma ta pentru tort?

alina_i
•  31.08.2008 17:58:52

Fetelor, va multumesc frumos! Sunteti dragute!!! Intr-adevar acest tort este deosebit. Il fac cu mare placere... imi place sa-l bibilesc mai ales de cand am aflat cum se fac trandafirii... Pana acum am incercat tot felul de ornamente dar cu trandafiri mi se pare ca ii sta cel mai bine.
ali_alina trandafirii nu sunt nici un secret drept dovada faptul ca eu am invatat sa-i fac aici, pe rc! Amanunte gasesti pe blogul lui Vero. De acolo am invatat si eu... si Lory este foarte priceputa... Asa cum am mai spus, pe langa ele, eu joc la pitici :)

ali_alina
•  29.08.2008 22:05:01

draga alina sper sa citesti com asta... tortul tau arata nemaipomenit!!! as vrea sa incerc sa il fac si eu,sper sa reusesc.as vrea sa stiu, desigur daca vrei sa dai secretl, cum ai reusit sa faci trandafirii,pt ca arata super frumos. multumesc anticipat

emma_32
•  29.08.2008 14:02:32

super tare,caut de mult aceasta reteta,in sfarsit
Feicitari!!!

galateea
•  29.08.2008 12:49:33

Ma uit la tortultul acesta ca laun adevarat obiect de arta.....Se mananca????Daca daaa,atunci e o blasfemie.....am glumit,dar serios ,chiar ca nu iti vine sa=l mananci ,atat e de frumos.!

eli
•  28.08.2008 19:55:39

arata nemaipomenit,iar despre ornament ce sa mai zic.nu mai am cuvinte!

redrose
•  28.08.2008 12:40:58

arata minunat ! ! ! felicitari !

AlexyaPui
•  28.08.2008 11:16:46

salivez... :(

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Tort Sah cu Crema de Ciocolata