Tort Racoritor de Budinca

Complexitate
medie
Tort Racoritor de Budinca

Ingrediente

  • Blat:
  • 9 oua
  • 3 plicuri budinca de zmeura
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g faina
  • 300 g zahar pudra
  • un varf de cutit sare
  • Crema:
  • 3 plicuri budinca de lamaie
  • 2 lamai (din cele doua se foloseste interiorul uneia si coaja de la ambele
  • interiorul celeilalte se foloseste la siropul de insiropat)
  • 2 portocale
  • 900 ml lapte
  • 9 linguri zahar pudra
  • 200 g unt
  • Sirop pentru insiropat:
  • 700ml apa
  • Interiorul lamaii folosite la crema
  • 3 linguri zahar
  • Aceasta se imbraca in frisca si se orneaza dupa preferintele fiecaruia

Mod de preparare

Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu putina sare. Cand s-au intarit se adauga zaharul pudra si se amesteca in continuare pana compozitia este legata bine. Urmatorul pas este adaugarea galbenusurilor, budincii, fainii si a prafului de copt (aceste ingrediente se amesteca cu o lingura de lemn de sus in jos). Compozitia obtinuta se pune intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o forma cu diametrul de 30cm), si se da la cuptor pentru aproximativ 50 minute, foc potrivit.

Pentru a vedea daca este gata se face testul scobitoarei, dupa care se lasa sa se raceasca si se taie in 3 straturi egale.

Crema:
800 ml lapte se pun la fiert cu zaharul si coaja rasa de la cele doua lamai. Restul 100 se amesteca cu praful de budinca. Cand laptele incepe sa fiarba se adauga budinca dizolvata in lapte. Cand aceasta este gata se adauga untul, amestecand pana se topeste, si cele doua portocale impreuna cu o lamaie taiate cubulete. Aceasta se lasa la racit.

Sirop:
Apa se pune la fiert impreuna cu zaharul si interiorul lamaii ramase de la crema (lamaia se pune taiata felii). Acestea se fierb 5 minute dupa ce apa a dat in clocot. Cand este gata siropul se lasa la racit.

Dupa ce am taiat tortul in trei, un strat se aseaza pe un platou rotund si se insiropeaza, dupa care se pune jumatate din crema. Urmeaza stratul doi, care se insiropeaza si el la randul lui si restul de crema. In final se pune cel de al treilea strat (tot insiropat).
Tortul se imbraca in frisca si se orneaza dupa preferinta fiecaruia (eu am ornat cu forme de gelatina).
Acesta se da la rece pt aproximativ 2 ore (dar indicat pt servire trebuie sa stea aproximatv o zi).
Este un tort racoritor, dulce-acrisor.
Pofta buna! ! !

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Prajitura Schneider
2
Romania

Prajitura Schneider

Prajitura Schneider
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura cu foi si gem de prune
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cremes A la Cluj
5
Romania

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj