Tort Ness

Complexitate
redusa
Tort Ness

Ingrediente

  • 8 oua de marime mijlocie
  • 6 linguri faina
  • 6 linguri de zahar
  • 1/2- 1 lingura de cacao
  • 1 1/2 lingura de ness
  • esenta de rom (sau chiar rom)
  • praf de sare
  • Crema:
  • 7 oua
  • 200 gr zahar
  • esenta cafea ness (eu am pus 6 linguri de vin marsala, dar se poate pune orice lichior sau alcool puternic) dupa gustul dvs
  • 2 cutiute de mascarpone (8 oz sau 226 gr/ cutie)
  • 450 gr frisca batuta foarte tare (se pune intaritor ca sa nu lase lichid frisca)
  • Sirop
  • 100 ml apa
  • 6 linguri de miere (sau 150 gr zahar)
  • 2 linguri ness
  • esenta de rom cat de mult va place

Mod de preparare

Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare cu zaharul pus pe rand. Cand incepem sa batem albusele, punem si putin rom pentru a usura si grabi topirea zaharului. Se amesteca faina cu cacaoa si praful de sare, se pune deoparte.

Ness-ul se pune intr-o cescuta, se adauga o lingura de apa calda peste si se freaca pana se topesc toate cristalele de cafea. Se pune deoparte.

Cand albusele sant batute bine de tot, se adauga, tot cate unul, galbenusurile, se omogenizeaza amestecand de sus in jos, cu atentie si rabdare ca sa nu spargem spuma de albuse. Dupa ce am adaugat toate galbenusurile, incepem sa adaugam amestecul de faina si omogenizam din nou pana obtinem un amestec bun pentru un blat de tort.

Se toarna intr-o tava rotunda, din cea cu peretii detasabili si care in prealabil a fost tapetata cu ulei si faina (sau hartie de copt).

Se da la cuptorul preancalzit la 355 f sau 185 c si se coace. Luam proba cu scobitoarea si daca iese afara curata, blatul nostru e copt.

Lasam la racit in tava iar dupa ce este aproape rece se scoate pe un gratar pentru a se raci complet.
Se pregateste crema si siropul.

Ouale prevazute pentru crema se separa. Vom folosi doar galbenusurile iar albusurile le vom pune intr-o cutiuta si le pastram la congelator pentru o viitoare folosinta. .

Pe baia de abur se vor bate galbenusurile cu zaharul timp de 12 minute din momentul in care incepe apa sa fiarba. Vom aveam grija sa alegem un vas mai mare pentru ca ouale vor creste mult.

Cand sant gata lasam sa se raceasca dupa care adaugam esenta de ness (lichior sau marsala) si omogenizam, adaugam cele doua cutiute de mascarpone si omogenizam din nou.

La sfarsit pune frisca batuta tare de tot si amestecam din nou. Inainte de a adauga frisca, gustam daca ne place concentratia de aroma (trebuie sa fie mai puternica pentru ca dupa ce adaugam frisca ea se mai atenueaza) Lasam pe masa si pregatim siropul.

Esenta de ness se prepara in felul urmator .... se pun 3 -4 linguri de ness si se topeste in apa calda (4-5 linguri de lichid) sau daca nu va place concentratia asta faceti dupa gustul dvs.

Siropul se pregateste la pasul urmator. Se pune apa cu zahar/miere la fiert, se adauga cafeaua ness si se tine pe foc pana da primul clocot.
Se ia de pe foc sa lasa la racorit dupa care se adauga romul dupa gust.

Se ia blatul de tort, se taie in 3 felii egale si se trece la montarea tortului.
In tava cu pereti detasabili punem folie alimentara in asa fel incat sa avem marginile tavii acoperite cu folie si sa ramana si peste margini si asezam pe fundul tavii prima foaie de blat. o insiropam destul de bine dupa care asezam o treime de crema.

Deasupra punem a doua foaie de blat, o insiropam si pe astas bine si pune a doua treime de crema, nivelam si acoperim cu a treia felie de blat. o insiropam si pe asta, acoperim cu folia care este este marginile tavii si punem la frigider pana dimineata.

Scoatem din tava tortul, intoarcem pe o farfurie plata si acoperim prajitura cu a treia parte de crema. Decoram dupa placere si servim

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia