Tort Ness

Complexitate
redusa
Tort Ness

Ingrediente

  • 8 oua de marime mijlocie
  • 6 linguri faina
  • 6 linguri de zahar
  • 1/2- 1 lingura de cacao
  • 1 1/2 lingura de ness
  • esenta de rom (sau chiar rom)
  • praf de sare
  • Crema:
  • 7 oua
  • 200 gr zahar
  • esenta cafea ness (eu am pus 6 linguri de vin marsala, dar se poate pune orice lichior sau alcool puternic) dupa gustul dvs
  • 2 cutiute de mascarpone (8 oz sau 226 gr/ cutie)
  • 450 gr frisca batuta foarte tare (se pune intaritor ca sa nu lase lichid frisca)
  • Sirop
  • 100 ml apa
  • 6 linguri de miere (sau 150 gr zahar)
  • 2 linguri ness
  • esenta de rom cat de mult va place

Mod de preparare

Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare cu zaharul pus pe rand. Cand incepem sa batem albusele, punem si putin rom pentru a usura si grabi topirea zaharului. Se amesteca faina cu cacaoa si praful de sare, se pune deoparte.

Ness-ul se pune intr-o cescuta, se adauga o lingura de apa calda peste si se freaca pana se topesc toate cristalele de cafea. Se pune deoparte.

Cand albusele sant batute bine de tot, se adauga, tot cate unul, galbenusurile, se omogenizeaza amestecand de sus in jos, cu atentie si rabdare ca sa nu spargem spuma de albuse. Dupa ce am adaugat toate galbenusurile, incepem sa adaugam amestecul de faina si omogenizam din nou pana obtinem un amestec bun pentru un blat de tort.

Se toarna intr-o tava rotunda, din cea cu peretii detasabili si care in prealabil a fost tapetata cu ulei si faina (sau hartie de copt).

Se da la cuptorul preancalzit la 355 f sau 185 c si se coace. Luam proba cu scobitoarea si daca iese afara curata, blatul nostru e copt.

Lasam la racit in tava iar dupa ce este aproape rece se scoate pe un gratar pentru a se raci complet.
Se pregateste crema si siropul.

Ouale prevazute pentru crema se separa. Vom folosi doar galbenusurile iar albusurile le vom pune intr-o cutiuta si le pastram la congelator pentru o viitoare folosinta. .

Pe baia de abur se vor bate galbenusurile cu zaharul timp de 12 minute din momentul in care incepe apa sa fiarba. Vom aveam grija sa alegem un vas mai mare pentru ca ouale vor creste mult.

Cand sant gata lasam sa se raceasca dupa care adaugam esenta de ness (lichior sau marsala) si omogenizam, adaugam cele doua cutiute de mascarpone si omogenizam din nou.

La sfarsit pune frisca batuta tare de tot si amestecam din nou. Inainte de a adauga frisca, gustam daca ne place concentratia de aroma (trebuie sa fie mai puternica pentru ca dupa ce adaugam frisca ea se mai atenueaza) Lasam pe masa si pregatim siropul.

Esenta de ness se prepara in felul urmator .... se pun 3 -4 linguri de ness si se topeste in apa calda (4-5 linguri de lichid) sau daca nu va place concentratia asta faceti dupa gustul dvs.

Siropul se pregateste la pasul urmator. Se pune apa cu zahar/miere la fiert, se adauga cafeaua ness si se tine pe foc pana da primul clocot.
Se ia de pe foc sa lasa la racorit dupa care se adauga romul dupa gust.

Se ia blatul de tort, se taie in 3 felii egale si se trece la montarea tortului.
In tava cu pereti detasabili punem folie alimentara in asa fel incat sa avem marginile tavii acoperite cu folie si sa ramana si peste margini si asezam pe fundul tavii prima foaie de blat. o insiropam destul de bine dupa care asezam o treime de crema.

Deasupra punem a doua foaie de blat, o insiropam si pe astas bine si pune a doua treime de crema, nivelam si acoperim cu a treia felie de blat. o insiropam si pe asta, acoperim cu folia care este este marginile tavii si punem la frigider pana dimineata.

Scoatem din tava tortul, intoarcem pe o farfurie plata si acoperim prajitura cu a treia parte de crema. Decoram dupa placere si servim

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.