Tort marmorat cu crema de unt de arahide

Postat pe: 28-11-2016
(0)

Ingrediente

Pentru blat
6 oua
140 g unt la temperatura camerei
300 g zahar
400 g faina
1 plic praf de copt
220 ml lapte
1 lingura coaja rasa de lamaie
1 fiola esenta de rom
2 lingurite cacao
un praf de sare
2 plicuri zahar vanilat
Pentru crema
340 g unt de arahide
300 g unt
250 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
1 fiola esenta de rom
50 g ness
Pentru sirop
3 linguri zahar
2-3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
250 ml apa
Mai avem nevoie
unt pentru uns forma
faina pentru tapetat forma
50 g fulgi de migdale pentru ornat
50 g fulgi de ciocolata pentru ornat

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

01h:15min
Timp gatire

GĂTIRE

40min
Numar portii

PORȚII

14 portii
Mai intai ne ocupam de blat....eu l-am facut de pe o zi pe alta.
Mixam untul cu zaharul si zaharul vanilat pana devine cremos.
Batem ouale cu un praf de sare si le incorporam in amestecul de mai sus. Mixam.
Cernem faina si o amestecam cu praful de copt.
Incepem sa adaugam faina, alternand cu laptele, folosindu-ne de aceasta data la amestecat, de o lingura de lemn.
Adaugam si esenta de rom si coaja de lamaie si amestecam.
Ungem o tava de tort (cu diametrul de 26 cm) cu unt si apoi o tapetam cu faina.
Turnam in tava 2/3 din compozitia de mai sus .

In compozitia ramasa, adaugam cacao si 2 lingurite cu lapte, astfel incat sa ramana la consistenta initiala. Amestecam.

Turnam aceasta compozitie peste compozitia din tava.

Dam la cuptorul preincalzit,la 180 grade pentru circa 50 min. (facem testul scobitorii si daca il trece, scoatem tava din cuptor) .
Lasam sa se raceasca...asa cum am spus mai sus, eu am lasat de azi pe maine.

Cand este rece, taiem blatul in doua si il insiropam.

Pentru insiropat...punem intr-o craticioara, pe foc, zaharul si zaharul pudra la caramelizat (zaharul trebuie tinut pe foc pana obtinem o culoare frumoasa de cognac, nu trebuie tinut mai mult pentru ca riscam sa se arda si sa devina amar).
Adaugam apa si fierbem pana se dizolva tot zaharul caramel.
Tragem de pe foc si adaugam zaharul vanilat.
Cand insiropam blatul, atat acesta, cat si siropul trebuie sa fie reci.

Pentru crema
Mixam bine (circa 10/15 min.) untul cu zaharul pudra si zaharul vanilat, pana cand obtinem o consistenta cremoasa, iar zaharul nu se mai simte.
Adaugam apoi cate o lingura din untul de arahide si omogenizam, repetand operatia pana cand terminam de incorporat tot untul de arahide.
La final adaugam si ness-ul.
Mixam bine astfel incat sa obtinem o crema cu o consistenta cremoasa.


Si acum trecem la asamblarea tortului.
Deci blatul l-am taiat in doua si apoi l-am insiropat.
Intindem jumatate din crema pe primul blat si nivelam, apoi acoperim cu celalalt blat.
Imbracam tortul cu crema de unt ramasa.
Ornam dupa preferinte, eu am folosit fulgi de migdale si fulgi de ciocolata.
Dam la rece si tinem cateva ore (3-4).
Feliem.
Are un gust deosebit, va asigur!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Tort marmorat cu crema de unt de arahide" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Tort marmorat cu crema de unt de arahide