Tort Dobos

Portii
12
Timp pregatire
240 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort Dobos

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 8 ouă
  • 80 g unt / margarină
  • 160 g zahăr
  • 120 g făină
  • Cremă:
  • 3 ouă
  • 250 g zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie rasă, sau 80 g cacao
  • 250 g unt / margarină
  • 3 linguri de apă
  • 1 lingură de rom
  • Glazura
  • 150 g zahăr
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • Balotare
  • 150 g nucă
  • 100 g zahăr

Mod de preparare

Se separa ouăle gălbenușurile de albușuri, se topeste untul / margarina, se lasa să se răcească (călduță); taie 9 bucăți de hârtie de copt cu diametru 26 cm și le asezi pe tăvi de copt ( trebuie sa dispui de mai multe tăvi, dacă nu, așezi pe planșetă de lucru ). Se incălzește cuptorul la 220 grade celsius (cuptor cu gaz: gradul 3).
Albușurile se bat spumă tare, se adauga zahărul și se bat în continuare până se dizolvă tot zahărul, se adauga alternativ gălbenușurile de ou cu făină și in final, untul/margarina topită. Se imparte aluatul pe cele 9 discuri, aplatizezi și întroduci în cuptorul fierbinte, într-o succesiune rapidă, 5-6 minute per disc, până prinde culoare maro deschis la margine. După coacere, îndepărtezi hârtia de copt și așezi una peste cealaltă, pe măsură ce se coace, taie marginile după forma unui de cerc cu diametrul de 24 cm, pentru a obține foi de aceeași dimensiune. Lasa să se răcească.
Pentru cremă: albușurile se bat spumă cu zahărul, se adauga apa și romul, se bat în continuare pe bain marie, se adauga ciocolata rasă sau cacaua, iar la urmă galbenușurile, se iau de pe foc și se lasa să se răcească până devine călduț ( temperatura degetului ). Untul / margarina se ține la temperatura camerei, timp de 2 ore, se freaca spumă și se adauga crema de ouă; se mixeaza în continuare până se omogenizează bine cele două creme și devine pufoasa. Alegi cea mai reușită foaie și o pui deoparte ( pe acesta se toarna glazura ), din crema, se opresc cateva linguri pentru ornat, se împarte crema aproximativ în 8, se ung foile, se suprapun, ultima foaie va fi unsă, la fel si marginea din surplusul de cremă rezultată din asamblare, apoi se pune la frigider pentru a se răci, aproximativ 3 ore.
Se caramelizeaza zahărul și zahărul vanilat, având grijă să nu se ardă, se amesteca tot timpul cu coada unei linguri de lemn, din momentul în care apare prima pată de zahăr topit, când este gata, se toarna peste foaia pusă deoparte și cu un cuțit trecut prin unt, se decupeaza 12 felii care se lasa să se răcească.
Din crema rămasă, pun 12, in cazul de fata 16 grămăjoare pe margine, o jumătate de nucă și se așaza triunghiurile sprijinite de acestea.
Pentru balotare, se topeste zahărul la fel ca la glazura, se adauga nucile, se amesteca până zahărul se lipește de nuci, apoi se pune pe o farfurie umezită, se lasa să se răcească, cu ajutorul unui cuțit sau blender, se mărunțesc și se baloteaza marginea tortului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Desert chec cu dovleac si merisoare
Bucataras.RO

Desert chec cu dovleac si merisoare

Imi era dor de o prajitura cu dovleac. Am pregatit una in care am pus fructele mele preferate-merisoarele si am glazurat...

Desert chec cu dovleac si merisoare
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti