Tort Dobos

Portii
12
Timp pregatire
240 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort Dobos

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 8 ouă
  • 80 g unt / margarină
  • 160 g zahăr
  • 120 g făină
  • Cremă:
  • 3 ouă
  • 250 g zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie rasă, sau 80 g cacao
  • 250 g unt / margarină
  • 3 linguri de apă
  • 1 lingură de rom
  • Glazura
  • 150 g zahăr
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • Balotare
  • 150 g nucă
  • 100 g zahăr

Mod de preparare

Se separa ouăle gălbenușurile de albușuri, se topeste untul / margarina, se lasa să se răcească (călduță); taie 9 bucăți de hârtie de copt cu diametru 26 cm și le asezi pe tăvi de copt ( trebuie sa dispui de mai multe tăvi, dacă nu, așezi pe planșetă de lucru ). Se incălzește cuptorul la 220 grade celsius (cuptor cu gaz: gradul 3).
Albușurile se bat spumă tare, se adauga zahărul și se bat în continuare până se dizolvă tot zahărul, se adauga alternativ gălbenușurile de ou cu făină și in final, untul/margarina topită. Se imparte aluatul pe cele 9 discuri, aplatizezi și întroduci în cuptorul fierbinte, într-o succesiune rapidă, 5-6 minute per disc, până prinde culoare maro deschis la margine. După coacere, îndepărtezi hârtia de copt și așezi una peste cealaltă, pe măsură ce se coace, taie marginile după forma unui de cerc cu diametrul de 24 cm, pentru a obține foi de aceeași dimensiune. Lasa să se răcească.
Pentru cremă: albușurile se bat spumă cu zahărul, se adauga apa și romul, se bat în continuare pe bain marie, se adauga ciocolata rasă sau cacaua, iar la urmă galbenușurile, se iau de pe foc și se lasa să se răcească până devine călduț ( temperatura degetului ). Untul / margarina se ține la temperatura camerei, timp de 2 ore, se freaca spumă și se adauga crema de ouă; se mixeaza în continuare până se omogenizează bine cele două creme și devine pufoasa. Alegi cea mai reușită foaie și o pui deoparte ( pe acesta se toarna glazura ), din crema, se opresc cateva linguri pentru ornat, se împarte crema aproximativ în 8, se ung foile, se suprapun, ultima foaie va fi unsă, la fel si marginea din surplusul de cremă rezultată din asamblare, apoi se pune la frigider pentru a se răci, aproximativ 3 ore.
Se caramelizeaza zahărul și zahărul vanilat, având grijă să nu se ardă, se amesteca tot timpul cu coada unei linguri de lemn, din momentul în care apare prima pată de zahăr topit, când este gata, se toarna peste foaia pusă deoparte și cu un cuțit trecut prin unt, se decupeaza 12 felii care se lasa să se răcească.
Din crema rămasă, pun 12, in cazul de fata 16 grămăjoare pe margine, o jumătate de nucă și se așaza triunghiurile sprijinite de acestea.
Pentru balotare, se topeste zahărul la fel ca la glazura, se adauga nucile, se amesteca până zahărul se lipește de nuci, apoi se pune pe o farfurie umezită, se lasa să se răcească, cu ajutorul unui cuțit sau blender, se mărunțesc și se baloteaza marginea tortului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Gogosi a la Sidy
3
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Prajitura cu mure si migdale
Bucataras.RO

Prajitura cu mure si migdale

Va ziceam de curand ca inca mai am fructe in congelator de parca e un sac fara fund congelatorul meu :) , dar ca in fiecare...

Prajitura cu mure si migdale
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Gustos.RO

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit