Tort de Ciocolata cu Crema Ganache si Crema de Portocale à la Gabriella

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Tort de Ciocolata cu Crema Ganache si Crema de Portocale à la Gabriella

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 5 oua proaspete
  • 9 linguri zahar
  • 11 linguri faina
  • 5 linguri cacao amar
  • 1 lingura Caotina
  • 1 pahar de lapte
  • ½ pahar ulei floarea soarelui
  • 1 plic praf de copt
  • ½ lingurita zeama de lamaie pentru a stinge praful de copt
  • Ingrediente pentru crema de portocale:
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 4 lingurite de coaja rasa de portocale cu zahar
  • 6 linguri frisca montata Creme Patisserie Meggle
  • Ingrediente pentru crema ganache fondant:
  • 400 ml frisca Creme Patisserie Maggle
  • 250 gr ciocolata fondanta
  • Ingrediente pentru decorare:
  • Fulgi de ciocolata alba
  • Fulgi de ciocolata fondanta

Mod de preparare

Intr-un castron vom bate ouale impreuna cu zaharul, pana cand obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam restul ingredientelor si la urma faina cu praful de copt pe care picuram zeama de lamaie. Amestecam bine compozitia, daca aveti rabdare este mai bine sa facem aceasta operatie, manual. Ungem o forma rotunda, detasabila cu unt si o presaram cu faina, varsam compozitia in forma si coacem timp de 30 de minute in cuptor preincalzit la 180 de grade, la foc mediu. Facem intotdeauna proba cu scobitoarea si atunci cand nu se mai lipeste de aceasta compozitie cremoasa, tortul nostru va fi gata. Punem tortul la racit.

Intre timp vom prepara crema si ganache-ul de ciocolata dar haideti sa incepem cu a monta frisca Creme Patisserie de la Meggle. Dupa ce am montat-o o punem la frigider si preparam crema de portocale.

Amestecam continutul unui plic de budinca de vanilie cu lapte, 2 lingurite de coaja rasa de portocala cu zahar si fierbem budinca la foc mic. Atentie: nu adaugam zahar la budinca pentru ca este deja dulce frisca. In timp ce fierbe budinca, o amestecam cu ajutorul unui mixer de bucatarie si cand va fi gata, o punem la racit, apoi o amestecam manual cu 6 linguri de frisca montata si inca 2 lingurite de coaja rasa de portocala cu zahar. Dar sa va spun despre aceasta coaja de portocale. Cand consum portocale, le rad coaja si o pun in borcanele cu zahar deasupra. Zaharul va extrage din coaja uleiurile esentiale pe care le contine si in felul acesta, obtinem o esenta naturala excelenta pentru dulciuri. Acelasi lucru il fac cu coaja de lamaie, lime si grapefruit roz, in acest fel avand in permanenta arome naturale pentru dulciurile mele pe tot parcursul anului. Si nu uitati: citricele cele mai bune sunt cele din perioada lor naturala de productie, si-anume: decembrie-sfarsitul lui februarie. Tot ceea ce gasiti in alte periode sunt fructe de sera sau produse fortat.

Si intorcandu-ne la crema de portocale: dupa ce am amestecat manual budinca cu frisca, putem omogeniza crema cu mixerul la viteza mica, apoi o punem la rece.

Preparam ganache-ul de ciocolata. Asa cum stim, aceasta minunatie a patiseriei a fost descoperita accidental cand un bucatar din neatentie a varsat laptele in ciocolata topita, in timp ganache-ul evoluand si fiind preparat cu frisca. Reteta mea este asemanatoare originalului, in sensul in care nu am fiert frisca. Topim ciocolata fondanta la bain marie, amestecand continuu si cand este omogena, o dam la o parte de pe sursa de foc si adaugam putin cate putin frisca montata, amestecand continuu. Din cantitatea de ciocolata fondanta, vom pastra circa 20-30 grame pentru decorare.

Cu ajutorul unui cutit foarte bun cu lama lunga sau cu o lira, vom taia tortul in trei discuri egale iar partea de sus a tortului o vom nivela cu cutitul. Discul care a fost partea superioara a tortului va fi in mijloc, iar discul inferior, va deveni capacul tortului pentru a obtine un tort perfect.

Asezam primul disc pe farfuria de prezentare, umplem cu crema de portocale in abundanta si asezam deasupra cu grija al doilea disc. Pe acesta sin urma vom unge crema ganache si apoi asezam discul final. Le potrivim cu mainile in asa fel incat sa fie perfect asezate, dupa care cu ajutorul unui cutit special de crema, invelim tortul in ganache. Nu conteaza ca murdarim farfuria de prezentare pentru ca la final vom curata farfuria cu un servet umezit.
Eu am decorat tortul asa cum puteti vedea din imagini: am asezat un cutter pad patrat deasupra tortului si am presarat in interior ciocolata si cu grija scoatem cutter-ul; apoi am folosit un cutter mai mare si am continuat cu fulgii de ciocolata dar voi puteti sa va decorati tortul dupa bunul plac.

Pregatirea tortului necesita circa 3 ore si ingrediente de calitate, insa va asigur ca merita efortul pentru ca este delicios!

Aceasta este propunerea mea de tort pentru o zi de sarbatoare si pentru ca desertul sa fie in totalitate perfect, asociem tortul cu un pahar de Cognac de foarte buna calitate. Oaspetii vostri vor fi incantati!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
Drob de pui in aluat de foietaj

Drob de pui in aluat de foietaj

Drob de pui in aluat de foietaj
Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi

Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi

Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi
Cele mai apreciate rețete
Beigli cu Nuca
1
Dulciuri

Beigli cu Nuca

Beigli cu Nuca
Cartofi-evantai cu cascaval
2
Garnituri

Cartofi-evantai cu cascaval

Cartofi-evantai cu cascaval
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Choux A la Creme II
5
Dulciuri

Choux A la Creme II

Choux A la Creme II
Parteneri
Ceafa de porc cu cartofi si porumb la cuptor
Bucataras.RO

Ceafa de porc cu cartofi si porumb la cuptor

Un pranz perfect de duminica, totul aromat cu noile condimente cu ingrediente 100% naturale de la Delikat.

Ceafa de porc cu cartofi si porumb la cuptor
Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Culinar.RO

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel