Tort cu zmeura, pictat cu flori de sanziana, lavanda si spice

Portii
10
Timp pregatire
205 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu zmeura, pictat cu flori de sanziana, lavanda si spice

Ingrediente

  • 5 ml îndulcitor,
  • Pentru blat:
  • 6 ouă mari (333 g),
  • Un praf de sare,
  • 7 g praf de copt,
  • 90 g nucă măcinată,
  • 55 g făină albă,
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă,
  • 1 linguriță coajă de portocală aromată cu vanilie și whisky,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 30 ml whisky,
  • Pentru cremă:
  • 50 g cremă mascarpone,
  • 100 ml frișcă lichidă,
  • ½ linguriță apă de flori de portocal,
  • ½ linguriță coajă de lămâie,
  • 150 g zmeură,
  • Pentru decor:
  • 200 g cremă mascarpone,
  • 200 ml frișcă lichidă,
  • Un vârf de cuțit colorant alimentar gel galben lămâie,
  • Un vârf de cuțit colorant alimentar gel roșu căpșună,
  • Un vârf de cuțit colorant alimentar gel albastru,
  • Zmeură, după gust

Mod de preparare

Pentru blat:
Separi ouăle. Bați spumă albușurile cu sarea și îndulcitorul. Când spuma capătă consistență, adaugi praful de copt și omogenizezi. Apoi adaugi nuca și făina, amestecând cu mișcări largi, pentru a păstra compoziția aerată.
Torni aluatul în două forme de copt, pregătite cu hârtie de copt. Dai la cuptorul preîncălzit, 25 de minute, la foc mic (sau până trec testul scobitorii).
Lași la răcit.

Pentru sirop:
Fierbi două-trei minute apa cu îndulcitorul și coaja de portocală, lași la răcit, apoi adaugi whisky.

Crema:
Bați frișca lichidă mai moale, apoi o amesteci cu mascarponele, apa de flori de portocal și coaja de lămâie. Speli zmeura, o zvânți pe un șervet de bucătărie și apoi o zdrobești cu furculița și o adaugi la cremă. Pentru mine, este cea mai bună cremă de vară, nu este grea, grețoasă, ci florală, fructată, acrișoară și răcoritoare. Poți folosi și dulceață, însă îți recomand să folosești fructe proaspete, să vezi ce aromă și savoare poate avea o cremă.

Montare:
Însiropezi blaturile, adaugi pe blatul de bază crema și o nivelezi cu o spatulă. Adaugi blatul-capac.

Decor:
Bați frișca lichidă mai moale, apoi o amesteci cu mascarponele. Îmbraci tortul în alb. Apoi crema rămasă o împarți în mai multe boluri, adăugând coloranți alimentari, pentru a obține diferite nuanțe și tonuri.

Tehnici:
Mai întâi fă-ți o schiță pe o hârtie de același diametru ca tortul. Te va ajuta să ai în minte clar desenul și să nu te răzgândești pe parcurs, ci să urmezi schema.
Trasează imaginar sau foarte ușor pe capac florile și ce vrei să pictezi.
Colorează cremele în boluri mici pentru a le putea adăuga ulterior din bolul cu cremă albă, dacă vrei să deschizi mai apoi culorile cu un ton sau două.

Culori:
Cu verde am trasat tijele și tulpinile. Cu galben deschis, am pictat florile de sânziană, în partea de jos a capacului. Cu galben închis am format spicele. Cu mov am pictat florile de lavandă.

Ustensile:
Am cumpărat niște cuțite și pensule pentru pictură, pe care le folosesc numai la torturi.
Am folosit cuțitul pentru frunze, tije și floarea galbenă și o pensulă subțire pentru detalii, cum ar fi adăugarea unor puncte din cremă albă, pentru efect de lumină.
Florile de lavandă și de sânziană le-am șprițat cu poșul cu un dui stelat, cât mai mic.
Spicele le-am șprițat cu poșul cu un dui rotund, mic.
La final, poți adăuga puțină zmeură spălată, uscată și tăiată bucățele, care să semene cu niște boboci de flori.


Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/06/tort-cu-zmeura-pictat-cu-flori-de.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Rulada de Biscuiti (de Post)
1
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
3
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Cotlet de miel la grill marinat in vin rosu
Bucataras.RO

Cotlet de miel la grill marinat in vin rosu

O friptura frageda si usor de facut...ce sa mai zic de timpul stat in bucatarie!!! ;) 

Cotlet de miel la grill marinat in vin rosu
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola