Tort cu zmeura, pictat cu flori de sanziana, lavanda si spice

Portii
10
Timp pregatire
205 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu zmeura, pictat cu flori de sanziana, lavanda si spice

Ingrediente

  • 5 ml îndulcitor,
  • Pentru blat:
  • 6 ouă mari (333 g),
  • Un praf de sare,
  • 7 g praf de copt,
  • 90 g nucă măcinată,
  • 55 g făină albă,
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă,
  • 1 linguriță coajă de portocală aromată cu vanilie și whisky,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 30 ml whisky,
  • Pentru cremă:
  • 50 g cremă mascarpone,
  • 100 ml frișcă lichidă,
  • ½ linguriță apă de flori de portocal,
  • ½ linguriță coajă de lămâie,
  • 150 g zmeură,
  • Pentru decor:
  • 200 g cremă mascarpone,
  • 200 ml frișcă lichidă,
  • Un vârf de cuțit colorant alimentar gel galben lămâie,
  • Un vârf de cuțit colorant alimentar gel roșu căpșună,
  • Un vârf de cuțit colorant alimentar gel albastru,
  • Zmeură, după gust

Mod de preparare

Pentru blat:
Separi ouăle. Bați spumă albușurile cu sarea și îndulcitorul. Când spuma capătă consistență, adaugi praful de copt și omogenizezi. Apoi adaugi nuca și făina, amestecând cu mișcări largi, pentru a păstra compoziția aerată.
Torni aluatul în două forme de copt, pregătite cu hârtie de copt. Dai la cuptorul preîncălzit, 25 de minute, la foc mic (sau până trec testul scobitorii).
Lași la răcit.

Pentru sirop:
Fierbi două-trei minute apa cu îndulcitorul și coaja de portocală, lași la răcit, apoi adaugi whisky.

Crema:
Bați frișca lichidă mai moale, apoi o amesteci cu mascarponele, apa de flori de portocal și coaja de lămâie. Speli zmeura, o zvânți pe un șervet de bucătărie și apoi o zdrobești cu furculița și o adaugi la cremă. Pentru mine, este cea mai bună cremă de vară, nu este grea, grețoasă, ci florală, fructată, acrișoară și răcoritoare. Poți folosi și dulceață, însă îți recomand să folosești fructe proaspete, să vezi ce aromă și savoare poate avea o cremă.

Montare:
Însiropezi blaturile, adaugi pe blatul de bază crema și o nivelezi cu o spatulă. Adaugi blatul-capac.

Decor:
Bați frișca lichidă mai moale, apoi o amesteci cu mascarponele. Îmbraci tortul în alb. Apoi crema rămasă o împarți în mai multe boluri, adăugând coloranți alimentari, pentru a obține diferite nuanțe și tonuri.

Tehnici:
Mai întâi fă-ți o schiță pe o hârtie de același diametru ca tortul. Te va ajuta să ai în minte clar desenul și să nu te răzgândești pe parcurs, ci să urmezi schema.
Trasează imaginar sau foarte ușor pe capac florile și ce vrei să pictezi.
Colorează cremele în boluri mici pentru a le putea adăuga ulterior din bolul cu cremă albă, dacă vrei să deschizi mai apoi culorile cu un ton sau două.

Culori:
Cu verde am trasat tijele și tulpinile. Cu galben deschis, am pictat florile de sânziană, în partea de jos a capacului. Cu galben închis am format spicele. Cu mov am pictat florile de lavandă.

Ustensile:
Am cumpărat niște cuțite și pensule pentru pictură, pe care le folosesc numai la torturi.
Am folosit cuțitul pentru frunze, tije și floarea galbenă și o pensulă subțire pentru detalii, cum ar fi adăugarea unor puncte din cremă albă, pentru efect de lumină.
Florile de lavandă și de sânziană le-am șprițat cu poșul cu un dui stelat, cât mai mic.
Spicele le-am șprițat cu poșul cu un dui rotund, mic.
La final, poți adăuga puțină zmeură spălată, uscată și tăiată bucățele, care să semene cu niște boboci de flori.


Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/06/tort-cu-zmeura-pictat-cu-flori-de.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mucenici Moldovenesti

Mucenici Moldovenesti

Mucenici Moldovenesti
Tocana de cartofi cu piept de pui

Tocana de cartofi cu piept de pui

Tocana de cartofi cu piept de pui
Prajitura insiropata cu foi de placinta si crema de iaurt

Prajitura insiropata cu foi de placinta si crema de iaurt

Prajitura insiropata cu foi de placinta si crema de iaurt
Cele mai apreciate rețete
Sos (dip) de Usturoi
1
Garnituri

Sos (dip) de Usturoi

Sos (dip) de Usturoi
Prajitura Sireata
3
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Salata de Ceapa Marinata
4
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Cremes A la Cluj
5
Dulciuri

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj
Parteneri
Snitel de curcan cu iaurt si tarhon
Bucataras.RO

Snitel de curcan cu iaurt si tarhon

Bucatile de curcan erau frumos batute si insirate. M-a gandeam cum sa le personalizez. Iaurtul stiu ca le fragezeste, deci...

Snitel de curcan cu iaurt si tarhon
Reteta de mucenici moldovenesti
Culinar.RO

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Mucenici moldovenesti
Gustos.RO

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti