Tort cu mere si nuci

Portii
8
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu mere si nuci

Ingrediente

  • un praf de sare;
  • esenta de vanilie;
  • Pentru frunze:
  • fondand de la Dr. Oetker - la temperatura camerei;
  • zahar pudra;
  • colorant alimentar: rosu, galben si albastru;
  • frunze reale;
  • un cutit cu lama subtire;
  • o scobitoare.
  • Blat:
  • 7 mere + 150 g unt (65% grasime) + 10 linguri zahar;
  • 5 oua;
  • 10 linguri zahar;
  • 5 linguri ulei;
  • circa 200 g faina;
  • un plic de praf de copt (10 g);
  • 100 g nuca macinata.
  • Crema de unt:
  • 150 g unt moale (82% grasime);
  • un praf de sare;
  • 300 g zahar pudra;
  • esenta de vanilie;
  • 3 linguri lapte;
  • colorant alimentar: rosu, galben si albastru.
  • Pentru decor:
  • 3 trandafiri + 6 frunze din fondant (din comert);
  • 8 floricele albe/mov + 4 frunze din fondant (din comert);
  • frunzele realizate din fondant;
  • circa 50 g nuca macinata.

Mod de preparare

Se incepe cu pregatirea frunzelor din fondant deoarece dureaza 1-2 zile pana cand se usuca. Asadar, se taie cate o bucatica din fondant (eu am avut un pachet intreg, dar nu l-am folosit pe tot, chiar daca am colorat mai mult, iar zahar pudra am consumat circa 200 g, desi a ramas in fondantul nefolosit, de aceea nu am mentionat cantitatile la ingrediente) si se coloreaza in culori de toamna (in hipermarketuri se gasesc doar coloranti alimentari in 4 culori din cate am vazut, dar folosind culorile primare puteti obtine astfel: galben+rosu=portocaliu; galben+albastru=verde. Eu am preferat colorantul lichid pentru ca mi s-a parut mult mai bun decat cel gel). Dupa ce fondantul a fost inmuiat in colorant, se adauga zahar pudra treptat si se framanta pana cand devine ca o plastilina usor modelabila. Culorile se pot combina apoi.

Pentru realizarea frunzelor mici se intinde fondantul cu un sucitor pudrat cu zahar peste un strat de zahar pudra. Se pune o frunza reala peste fondant si cu ajutorul unui cutit cu lama mica si subtire se decupeaza forma frunzei. Se indeparteaza surplusul de fondant, se drege frunza din fondant pe margini tot cu ajutorul cutitului, apoi se indeparteaza frunza reala si cu ajutorul unei scobitori se realizeaza nervurile. Se transfera frunza din fondant cu ajutorul cutitului pe o hartiuta de copt si se lasa sa se usuce 1-2 zile la temperatura camerei.

Pentru realizarea frunzelor mari, tehnica este aceeasi, numai ca este bine sa intindeti fondantul pe un strat de zahar pudra care a fost presarat pe hartia de copt pentru ca altfel riscati sa o rupeti atunci cand vreti sa o transferati.

Daca gresiti ceva sau se rupe/crapa fondantul, puteti sa-l "reparati/lipiti" cu o picaturica de apa.

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se scot cotoarele merelor cu ajutorul unui cutit special, se curata de coaja si se spala.

Intr-o cratita se pun untul si zaharul si se topesc, apoi se adauga merele si se introduce cratita la cuptor. Se pot intoarce merele si pe partea cealalta dupa cateva minute.

Dupa ce s-au inmuiat complet, merele se transfera intr-un alt vas, cu ajutorul unei palete de silicon si al unei linguri, si se umplu cu nuca macinata (va puteti folosi de o palnie), apoi se transfera la loc in cratita (puteti presara si pudra de scortisoara peste ele - eu am uitat).

Se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Se adauga restul de nuca macinata care a ramas de la umplerea merelor si se incorporeaza. Compozitia se toarna in cratita peste merele umplute si se introduce cratita la cuptor pana cand blatul se rumeneste frumos si trece de testul scobitorii. Se lasa apoi sa se raceasca complet.

Crema de unt:

Se scoate untul din frigider cu cel putin o ora inainte de folosire.

Dupa ce tortul s-a racit complet, se pregateste crema: se cerne zaharul pudra si apoi se mixeaza cu untul moale taiat bucatele si un praf de sare. Se adauga esenta de vanilie si laptele treptat si se mixeaza in continuare. La sfarsit se imparte crema si se coloreaza dupa preferinta (eu am obtinut 3 culori). Se imbraca torul in crema de unt (pe margini puteti folosi un pieptane pentru prajituri), apoi se pun decoratiunile din fondant (trandafirii, floricelele si frunzele) si nuca macinata. Se pune tortul la frigider pentru a se intari crema.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia