Tort cu Doua Creme

Complexitate
redusa
Tort cu Doua Creme

Ingrediente

  • Blat:
  • -150 g zahar
  • -1 praf de sare
  • -280 g faina
  • -10 g praf de copt
  • -50 g cacao
  • -100 ml ulei
  • -50 ml lapte
  • -90 ml lapte batut
  • -2 oua
  • -150 ml cafea, fierbinte
  • Crema de unt cu bezea elvetiana:
  • -80 g ciocolata neagra, taiata bucatele
  • -3 albusuri
  • -1 praf de sare, optional
  • -130 g zahar tos
  • -200 g unt rece, taiat cubulete, minim 80 % grasime
  • -1 lingurita extract de vanilie
  • Crema ganache:
  • -120 g ciocolata, rupta in bucatele
  • -100 ml smantana pentru frisca
  • -2 linguri zahar pudra
  • -1 lingurita extract de vanilie
  • Sirop:
  • -1 plic ness
  • -150 g zahar
  • -200 ml apa
  • -1 lingurita extract de vanilie
  • Decor:
  • -nuca tocata / ciocolata rasa sau tocata / decoruri din ciocolata / jumatati de nuca etc dupa preferinta

Mod de preparare

Blat
Ungeti cu unt o tava de tort cu pereti detasabili (diametrul 28 cm); tapetati baza cu hartie de copt, iar peretii cu cacao.

* Pentru ca aluatul blatului va fi destul de lichid, este recomandat ca tava de tort folosita sa fie tapetata cu hartie de copt pe exterior, apoi sa fie imbracata in folie de aluminiu.

Amestecati intr-un bol toate ingredientele uscate (zahar, sare, faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacao).

Separat, amestecati cu un tel toate ingredientele umede, mai putin cafeaua (uleiul, laptele, ouale). Turnati ingredientele uscate peste amestecul lichid si omogenizati bine cu telul sau mixerul (la viteza mica). Adaugati cafeaua strecurata si foarte fierbinte si amestecati bine.

Turnati in tava pregatita

Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 25- 30 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt si trece testul cu scobitoarea.

Scoateti blatul pe un gratar si lasati sa se raceasca complet, apoi taiati in 3 parti, pe orizontala.

Crema de unt cu bezea elvetiana:
Puneti ciocolata la bain - marie si lasati sa se topeasca in totalitate, amestecand continuu.
Dati deoparte si lasati la racit.

Pregatiti bezeaua elvetiana, ca aici, urmand toti pasii precizati:

* Rezumat: Puneti intr-un vas la bain-marie albusurile usor spumate, zaharul, praful de sare (optional) si bateti incontinuu, la foc mediu pana obtineti o spuma tare si zaharul este complet dizolvat.
Dati deoparte si mixati in continuare, la viteza maxima pana ce se raceste, atat amestecul, cat si bolul, iar albusurile se transforma intr-o bezea tare si lucioasa.)

Pregatiti crema de unt cu bezea elvetiana, ca aici.

* Rezumat: Adaugati untul in bezea, cate 1 cub o data, amestecand cu mixerul la viteza mica pana fiecare bucata este perfect incorporata. Continuti pana tot untul este incorporat. La sfarsit, adaugati extractul de vanilie si ciocolata topita (rece) si inglobati in bezea prin mixare. Dati deoparte.

Crema ganache
Puneti intr-un vas la bain-marie smantana pentru frisca, ciocolata si lasati la foc mic, pana se topeste ciocolata, amestecand continuu.

Dati deoparte, lasati sa se racoreasca, apoi puneti la frigider pentru cel putin 2 ore.

Mixati bine si inglobati, tot prin mixare, zaharul pudra si extractul de vanilie.

Sirop
Fierbeti 5-7 min apa cu zaharul.
Adaugati ness-ul, amestecati si dati deoparte.
Puneti extractul de vanilie, acoperiti vasul si lasati la racit.

Asamblare
Foaie de blat insiropata, 1/3 din crema de unt cu bezea elvetiana nivelata, foaia 2 de blat insiropata, 1/3 din crema de unt cu bezea elvetiana nivelata si ultima foaie de blat insiropata.

Ungeti intr-un strat subtire tot tortul cu restul de crema (inclusiv marginile) si nivelati bine.
Dati la rece pentru minim 30 min.

Imbracati apoi tortul in crema de ciocolata ganache.

Puteti sa presarati nuca macinata / ciocolata rasa pe margini si sa decorati restul tortului dupa dorinta si imaginatie.

Dati la rece pentru inca 2 ore.

Serviti feliat.
Un tort absolut delicios, insiropat exact cat trebuie; cu un gust intens de ciocolata dat de blat si cele doua creme-ganache si crema de unt cu bezea elvetiana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
2
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Bors din carne de miel
Bucataras.RO

Bors din carne de miel

Delicii de Paște! Daaaa, o nouă variantă a ciorbiței din carne de miel. Am reușit să mă împrietenesc cu borșul...

Bors din carne de miel
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola