Tort cu crema de vanilie si piure de fructe de padure

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Tort cu crema de vanilie si piure de fructe de padure

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri lapte
  • Pentru bezea:
  • 3 albusuri
  • un praf de sare
  • 150 g zahar
  • 150 g nuca macinata
  • esenta de rom
  • Pentru Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon de porumb
  • 400 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 300 ml frisca batuta (eu am folosit Hulala)
  • Pentru piureul de fructe de padure:
  • 250 g fructe de padure
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri sirop din cirese negre
  • 3 lingurite amidon de porumb
  • 3 linguri apa
  • un praf de sare
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Pentru blat:
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam si zaharul cu laptele, si zaharul vanilat, continuam sa mixam pana se topeste tot zaharul. Adaugam si galbenusurile unul cate unul, pana le incorporam bine in aluat, apoi uleiul si aromele, iar la sfarsit, faina amestecata cu praful de copt.
Compozitia rezultata o turnam intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit pentru cca. 25 minute.

Pentru bezea:
Albusurile le mixam bine cu putina sare, pe urma adaugam zaharul si mixam pana obtinem o pasta lucioasa. Punem si nuca macinata impreuna cu putina esenta de rom si continuam sa mixam pana omogenizam bine totul.
Turnam bezeaua intr-o tava de aceeasi marime ca cea de blat, tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pentru 20-25 minute.
Bezeaua si blatul nu le coacem impreuna!!!

Cand am terminat de copt cele 2 balturi, le lasam sa se raceasca complet.

Pentru crema:
Cu un tel, amestecam galbenusurile cu zaharul, adaugam si amidonul si pe urma laptele putin cate putin pentru a evita cocoloasele.
Transferam totul pe foc, amestecand continuu, adaugam si vanilia si lasam sa fiarba pana se ingroasa, ca o budinca. La sfarsit adaugam zaharul vanilat si dam deoparte, amestecand din cand in cand, pana se raceste complet.
Cand crema s-a racit, o amestecam cu frisca batuta pana la omogenizare.

Pentru Piureul de fructe:
Fructele de padure le punem intr-un blender si le blendam pana obtinem un piure pe care il turnam intr-un ibric impreuna cu zaharul si siropul. Separat, amestecam amidonul cu apa, apoi luam cateva linguri din piureul fierbinte de pe foc, amestecam si turnam totul peste piureul din ibric, mai lasam cateva minute pana ce piureul s-a ingrosat, il dam deoaparte si il lasam sa se racoreasca.

Pentru asamblare:
Blaturile le taiem de-a lungul fiecare, apoi intr-o farfurie dreptunghiulara, sau o tava, punem o jumatate de blat, ungem cu jumatate din piureul de fructe, jumatate din bezea, crema de vanilie, cealalta jumatate de blat, restul de piure de fructe, cealalata jumatate de bezea si invelim totul int-un strat generos de crema. Ornam tortul dupa imaginatie...eu am mai pastrat putin piure de fructe si am colorat putin crema de vanilie, am pus si cateva fructe de padure.

Este un tort lejer, nu foarte dulce care face senzatie la orice masa festiva!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
2
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
3
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Salata de Paste
4
Paste

Salata de Paste

Salata de Paste
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Tort diplomat cu zmeura si ananas
Bucataras.RO

Tort diplomat cu zmeura si ananas

Demult am vrut sa-l fac, saptamana aceasta am avut si ocazia potrivita! E un tort racoros, ca o inghetata, s-a topit practic...

Tort diplomat cu zmeura si ananas
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti