Tort cu crema de ciocolata alba, mascarpone si dulceata de zmeura

Portii
20
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Tort cu crema de ciocolata alba, mascarpone si dulceata de zmeura

Ingrediente

  • Blat:
  • 7 oua
  • un praf de sare
  • 14 linguri zahar
  • 7 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • 300 g faina
  • un plic de praf de copt (10 g)
  • Sirop:
  • 100 g zahar
  • 500 ml apa
  • Crema:
  • 300 g ciocolata alba de menaj
  • 300 ml frisca lichida
  • 250 g mascarpone
  • 8 linguri de dulceata de zmeura
  • Decor:
  • 100 g ciocolata alba de menaj
  • 400 ml frisca lichida
  • perlute argintii din zahar
  • Diametru tava: 27 cm

Mod de preparare

Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul, pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand se rumeneste frumos. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.
Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.
Sirop:
Se caramelizeaza zaharul, amestecand continuu, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Dupa aceea, se lasa sa se raceasca.
Crema:
Se rupe ciocolata in bucati si se pune intr-un craticior. Se adauga frisca lichida si se pune craticiorul la foc, amestecand continuu, doar pana cand se topeste toata ciocolata. Se transfera compozitia intr-un castron si se lasa sa se raceasca, apoi se introduce la frigider (eventual 10-15 minute la congelator), deoarece trebuie sa fie foarte rece atunci cand se bate. Dupa ce s-a racit, se mixeaza. Se adauga mascarponele si se omogenizeaza.
Asamblare:
Se taie blatul in 3, se asaza inelul de la tava detasabila pe un platou, se pune prima foaie de blat si se insiropeaza. Se intinde jumatate din crema, apoi se unge cu 4 linguri de dulceata de zmeura. In continuare, se adauga a doua foaie de blat (se insiropeaza), crema, dulceata si ultima foaie de blat (se insiropeaza). Se introduce platoul cu tortul la frigider pentru cateva ore pentru a se inchega bine.
Se rupe ciocolata pentru decor in bucati si se pune intr-un craticior. Se adauga 100 ml frisca lichida si se pune craticiorul la foc, amestecand continuu, doar pana cand se topeste toata ciocolata. Se transfera compozitia intr-un castron si se lasa sa se raceasca, apoi se introduce la frigider (eventual 10-15 minute la congelator), deoarece trebuie sa fie foarte rece atunci cand se bate. Dupa ce s-a racit, se mixeaza si se amesteca cu restul de 300 ml frisca lichida ramasa, care mai intai se mixeaza.
Cu ajutorul unui cutit, se desprinde tortul de peretii tavii, se scoate tava, se niveleaza tortul pe margini, apoi se imbraca in crema. Cu ajutorul unui posh se fac floricele la baza tortului in varful carora se pune cate o perluta argintie, apoi se procedeaza la fel si pe tort, dar se fac florile mai mari. Se pun perlute si pe marginea tortului, dar si pe el.
Pentru a scrie, am amestecat putina crema cu un pic de cacao si colorant rosu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
1
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Placinte cu carne
3
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Nacreala cu spuma de pe zer
4
Gogosi umplute
5
Carte de bucate

Gogosi umplute

Descopera reteta perfecta de gogosi umplute! Afla cum sa pregatesti gogosi pufoase, cu umplutura delicioasa adaugata dupa...

Gogosi umplute
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute