Tort cu bezea si capsuni

Portii
12
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu bezea si capsuni

Ingrediente

  • 1 praf mic de sare
  • Pentru 1 blat x2:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar brut
  • 2 linguri unt topit
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita cacao neagra
  • 1 lingura pudra de roscove
  • 1 lingura crunchy musli cu ciocolata si alune de padure(optional)
  • Pentru mereng:
  • 3 albusuri
  • 1 praf mic de sare
  • 6 linguri zahar alb fin
  • 3 linguri rase amidon alimentar
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 2 linguri zeama de lamiae
  • Pentru crema de capsuni
  • 10+4 bucati marshmallow
  • 500 gr capsuni
  • 50 ml apa
  • 2 linguri gelatin granule
  • Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri(cele ramase de la mereng)
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 pastaie vanilie
  • 3 linguri amidon alimentar
  • 50 gr unt gras
  • 350 ml lapte
  • Pentru décor:
  • Capsuni taiate felii, affine, frunzulite de lamaita
  • Ciocolata, lapte

Mod de preparare

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se pun albusurile in vasul robotului se adauga un praf mic de sare, se mixeaza 2-3 minute. Se adauga zaharul si se continua mixarea pana obtinem o bezea ferma. Galbenusurile se amesteca cu untul topit, cacaua si pudra de roscove. Amestecul de galbenusuri se adauga la bezea. Se adauga faina si se amesteca usor pentru a scoate cat mai putin aer din albusuri. La final, se adauga cerealele, este optional, eu am vrut in blat si o consistenta crocanta. Se pune aluatul intr-o tava din silicon tapetat fundul cu hartie de copt. Se distribuie uniform si se bate usor forma din silicon de masa, sa se aseze aluatul. Dam la cuptorul incins la 170 grade C, pentru 20-25 minute. Se scoate, se pune pe un grilaj, se lasa sa se raceasca si se indeparteaza hartia de copt. Se face inca un blat indentic din aceleasi cantitati.


Pentru merengue: se pun albusurile in vasul robotului de bucatarie, se adauga un praf mic de sare si se mizeaxa 2-3 minute. Se adauga zaharul treptat si se continua mixarea 10 minute pana obtinem o bezea ferma. Se adauga zeama de lamaie si vanilia si se mixeaza inca 2 minute. La final, se adauga amidonul si se mixeaza usor pana la incorporare. Se pune bezeaua in aceeasi forma de silicon tapetat fundul cu hartie de copt. Se da la cuptorul incins la 100 grade C, pentru 45 minute. Se mareste flacara la 110 grade C si se mai lasa inca 15-20 minute. Se lasa sa se raceasca in forma, se scoate pe un gratar, se indeparteaza hartia de copt si se lasa sa se raceasca alte 2 ore.

Pentru crema de capsuni: 400 gr capsuni spalate si taie in jumatati si/sau sferturi se pun intr-o craticioara cu fund dublu. Se adauga 3 linguri apa si 10 bucati marshmallow. Se lasa pe foc, se amesteca pana bezelele incep sa se topeasca si capsunile aproape ca dau in clocot. Nu trebuie sa lasam bucatile de bezea sa se topeasca de tot. Eu am vrut sa se simta bulgarasii dulci si moi atunci cand mancam din tort.

Intre timp, am pus gelatina la hidratat in 3-4 linguri apa rece. Am pus gelatina peste capsuni si am amestecat pana gelatina s-a dizolvat. Cad amestecul a fost doar cald, am adaugat alte 4 bucati de marshmallow taiate cu o foarfeca de bucatarie in sferturi. Am amestecat si am dat compozitia la frigider pana amestecul s-a racit de tot. Atentie sa nu se intareasca…

Pentru asamblare: in forma din silicon in care am copt blaturile, am pus folie alimentara. Am pus primul blat, am adaugat jumatate din crema de capsuni, la mijloc am pus merengul, peste merengue restul de crema de capsuni, apoi al doilea blat. Am invelit cu folie alimentara si l-am dat la frigider pentru 3-4 ore. De preferat, se lasa peste noapte la frigider.

Pentru crema de vanilie: intr-o cratita cu fund dublu se pune laptele, zaharul si pastaia de vanilie pe foc. Cand laptele aproape da in clocot, se da craticioara deoparte si se scoate pastaia de vanilie. Separat, intr-un castron, se amesteca galbenusurile, amidonul si 50 ml lapte rece. Peste acest amestec, se pune treptat din laptele fierbinte in timp ce amestecam cu un tel. Se transfera compozitia inapoi in craticioara in care am fiert laptele, se amesteca cu telul si se lasa pe foc pana crema se ingroasa si seamana cu o budinca. La final, se adauga untul si se amesteca. Se pune folie alimentara peste crema ca sa nu prinda pojghita si se da la frigider pana crema se raceste complet. Cu aceasta crema se imbraca tortul, se decoreaza cu feliute de capsuni, afine, frunzulite de lamaita. Se topeste pe baie de aburi 50 gr ciocolata si 3-4 linguri lapte, se decoreaza tortul cu ciocolata. Se da la rece pentru inca 1-2 ore.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Încântă-ți papilele gustative cu această rețetă rafinată de spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate....

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate
Cele mai apreciate rețete
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
1
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Tavalita cu Nuca
3
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Parteneri
Snitele de soia la cuptor
Bucataras.RO

Snitele de soia la cuptor

desi nu toata lumea mananca , snitelele din soia sunt tare gustoase ;)

Snitele de soia la cuptor
Dulceata de caise
Culinar.RO

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia