Tort cu bezea si capsuni

Portii
12
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu bezea si capsuni

Ingrediente

  • 1 praf mic de sare
  • Pentru 1 blat x2:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar brut
  • 2 linguri unt topit
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita cacao neagra
  • 1 lingura pudra de roscove
  • 1 lingura crunchy musli cu ciocolata si alune de padure(optional)
  • Pentru mereng:
  • 3 albusuri
  • 1 praf mic de sare
  • 6 linguri zahar alb fin
  • 3 linguri rase amidon alimentar
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 2 linguri zeama de lamiae
  • Pentru crema de capsuni
  • 10+4 bucati marshmallow
  • 500 gr capsuni
  • 50 ml apa
  • 2 linguri gelatin granule
  • Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri(cele ramase de la mereng)
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 pastaie vanilie
  • 3 linguri amidon alimentar
  • 50 gr unt gras
  • 350 ml lapte
  • Pentru décor:
  • Capsuni taiate felii, affine, frunzulite de lamaita
  • Ciocolata, lapte

Mod de preparare

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se pun albusurile in vasul robotului se adauga un praf mic de sare, se mixeaza 2-3 minute. Se adauga zaharul si se continua mixarea pana obtinem o bezea ferma. Galbenusurile se amesteca cu untul topit, cacaua si pudra de roscove. Amestecul de galbenusuri se adauga la bezea. Se adauga faina si se amesteca usor pentru a scoate cat mai putin aer din albusuri. La final, se adauga cerealele, este optional, eu am vrut in blat si o consistenta crocanta. Se pune aluatul intr-o tava din silicon tapetat fundul cu hartie de copt. Se distribuie uniform si se bate usor forma din silicon de masa, sa se aseze aluatul. Dam la cuptorul incins la 170 grade C, pentru 20-25 minute. Se scoate, se pune pe un grilaj, se lasa sa se raceasca si se indeparteaza hartia de copt. Se face inca un blat indentic din aceleasi cantitati.


Pentru merengue: se pun albusurile in vasul robotului de bucatarie, se adauga un praf mic de sare si se mizeaxa 2-3 minute. Se adauga zaharul treptat si se continua mixarea 10 minute pana obtinem o bezea ferma. Se adauga zeama de lamaie si vanilia si se mixeaza inca 2 minute. La final, se adauga amidonul si se mixeaza usor pana la incorporare. Se pune bezeaua in aceeasi forma de silicon tapetat fundul cu hartie de copt. Se da la cuptorul incins la 100 grade C, pentru 45 minute. Se mareste flacara la 110 grade C si se mai lasa inca 15-20 minute. Se lasa sa se raceasca in forma, se scoate pe un gratar, se indeparteaza hartia de copt si se lasa sa se raceasca alte 2 ore.

Pentru crema de capsuni: 400 gr capsuni spalate si taie in jumatati si/sau sferturi se pun intr-o craticioara cu fund dublu. Se adauga 3 linguri apa si 10 bucati marshmallow. Se lasa pe foc, se amesteca pana bezelele incep sa se topeasca si capsunile aproape ca dau in clocot. Nu trebuie sa lasam bucatile de bezea sa se topeasca de tot. Eu am vrut sa se simta bulgarasii dulci si moi atunci cand mancam din tort.

Intre timp, am pus gelatina la hidratat in 3-4 linguri apa rece. Am pus gelatina peste capsuni si am amestecat pana gelatina s-a dizolvat. Cad amestecul a fost doar cald, am adaugat alte 4 bucati de marshmallow taiate cu o foarfeca de bucatarie in sferturi. Am amestecat si am dat compozitia la frigider pana amestecul s-a racit de tot. Atentie sa nu se intareasca…

Pentru asamblare: in forma din silicon in care am copt blaturile, am pus folie alimentara. Am pus primul blat, am adaugat jumatate din crema de capsuni, la mijloc am pus merengul, peste merengue restul de crema de capsuni, apoi al doilea blat. Am invelit cu folie alimentara si l-am dat la frigider pentru 3-4 ore. De preferat, se lasa peste noapte la frigider.

Pentru crema de vanilie: intr-o cratita cu fund dublu se pune laptele, zaharul si pastaia de vanilie pe foc. Cand laptele aproape da in clocot, se da craticioara deoparte si se scoate pastaia de vanilie. Separat, intr-un castron, se amesteca galbenusurile, amidonul si 50 ml lapte rece. Peste acest amestec, se pune treptat din laptele fierbinte in timp ce amestecam cu un tel. Se transfera compozitia inapoi in craticioara in care am fiert laptele, se amesteca cu telul si se lasa pe foc pana crema se ingroasa si seamana cu o budinca. La final, se adauga untul si se amesteca. Se pune folie alimentara peste crema ca sa nu prinda pojghita si se da la frigider pana crema se raceste complet. Cu aceasta crema se imbraca tortul, se decoreaza cu feliute de capsuni, afine, frunzulite de lamaita. Se topeste pe baie de aburi 50 gr ciocolata si 3-4 linguri lapte, se decoreaza tortul cu ciocolata. Se da la rece pentru inca 1-2 ore.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Chec cu ciocolata
2
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata