Tort Cristina

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort Cristina

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua + 2 albusuri;
  • 200 g unt sau margarina;
  • 5 linguri de zahar;
  • 9-10 linguri de faina;
  • 8 linguri cu lapte;
  • 3 linguri cacao;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare;
  • pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri;
  • 350 ml lapte;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri faina;
  • Jumatate de pastaie de vanilie;
  • 100 g unt;
  • o ceasca de cafea;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 lingurita coaja de portocala;
  • 1 lingurita esenta rom;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • dulceata de zmeura dupa gust;
  • 200 ml frisca lichida;
  • Gargarite si floricele de zahar

Mod de preparare

Pentru onomastica surorii mele am pregatit un tort cu blat de cacao, crema de cafea, dulceata de zmeura, decorat cu frisca, gargarite si flori de zahar.

Blatul:
Se separa ouale.
Se bat la robot untul (sau margarina) cu zaharul, se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand bine. Se adauga cacaoa, apoi se toarna laptele in fir subtire, jumatate de cantitate de faina si se amesteca.
Separat, intr-un alt vas, se bat cu mixerul toate albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, apoi se pune cu lingura din spuma de albusuri peste compozitia de mai devreme. Acum se adauga praful de copt si restul de faina si amestecam cu o lingura de jos in sus, pentru a pastra compozitia aerata. Eu am pus in total 10 linguri rase cu faina, astfel incat compozitia sa se pastreze usor lichida, dar in acelasi timp sa o simtiti la mana ca este inchegata. Ca sa va dati seama, uitati-va pe poza. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute.

Siropul:
Se face un sirop din apa cu zahar si coaja de portocala, se lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce dati de pe foc, puneti esenta de rom sau orice arome sau esente doriti.

Pentru crema: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, semintele de vanilie si faina. Se toarna incet laptele cald, amestecand si batand tot timpul cu un tel, apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Acum amestecati cu o lingura de lemn. Se adauga si pastaia de vanilie si se toarna o ceasca de cafea in fir subtire. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase (veti vedea ca “bolboroseste” ca la ciulama), mai amestecam un pic, apoi luam focul. Acum scoatem pastaia de vanilie, adaugam untul si amestecam bine.

Dupa ce s-au racit blatul, crema si siropul, taiem blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si il insiropam.

Decorul:
Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste, insa nu o bateti prea mult, ca sa nu se stranga la frigider, ci atat cat sa ramana moale, matasoasa.

Se umple tortul cu crema de vanilie, se adauga si dulceata de zmeura din loc in loc, apoi se imbraca tortul in frisca, se orneaza cu frisca si decoratiuni de zahar. Intr-o cescuta puneti un pic de frisca si amestecati cu un pic de dulceata de zmeura, insa amestecati usor cu o lingurita, nu cu mixerul, ca sa nu se stranga.

Se da la rece inainte de servire.

Portii: 12
Timp total: 2 ore
Pofta Buna!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:
http: //ancutsa-cuisine. Blogspot. Ro/2016/07/tort-cristina. Html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
4
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Dulceata de agrise
5
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute