Tort Cristina

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort Cristina

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua + 2 albusuri;
  • 200 g unt sau margarina;
  • 5 linguri de zahar;
  • 9-10 linguri de faina;
  • 8 linguri cu lapte;
  • 3 linguri cacao;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare;
  • pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri;
  • 350 ml lapte;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri faina;
  • Jumatate de pastaie de vanilie;
  • 100 g unt;
  • o ceasca de cafea;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 lingurita coaja de portocala;
  • 1 lingurita esenta rom;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • dulceata de zmeura dupa gust;
  • 200 ml frisca lichida;
  • Gargarite si floricele de zahar

Mod de preparare

Pentru onomastica surorii mele am pregatit un tort cu blat de cacao, crema de cafea, dulceata de zmeura, decorat cu frisca, gargarite si flori de zahar.

Blatul:
Se separa ouale.
Se bat la robot untul (sau margarina) cu zaharul, se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand bine. Se adauga cacaoa, apoi se toarna laptele in fir subtire, jumatate de cantitate de faina si se amesteca.
Separat, intr-un alt vas, se bat cu mixerul toate albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, apoi se pune cu lingura din spuma de albusuri peste compozitia de mai devreme. Acum se adauga praful de copt si restul de faina si amestecam cu o lingura de jos in sus, pentru a pastra compozitia aerata. Eu am pus in total 10 linguri rase cu faina, astfel incat compozitia sa se pastreze usor lichida, dar in acelasi timp sa o simtiti la mana ca este inchegata. Ca sa va dati seama, uitati-va pe poza. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute.

Siropul:
Se face un sirop din apa cu zahar si coaja de portocala, se lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce dati de pe foc, puneti esenta de rom sau orice arome sau esente doriti.

Pentru crema: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, semintele de vanilie si faina. Se toarna incet laptele cald, amestecand si batand tot timpul cu un tel, apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Acum amestecati cu o lingura de lemn. Se adauga si pastaia de vanilie si se toarna o ceasca de cafea in fir subtire. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase (veti vedea ca “bolboroseste” ca la ciulama), mai amestecam un pic, apoi luam focul. Acum scoatem pastaia de vanilie, adaugam untul si amestecam bine.

Dupa ce s-au racit blatul, crema si siropul, taiem blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si il insiropam.

Decorul:
Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste, insa nu o bateti prea mult, ca sa nu se stranga la frigider, ci atat cat sa ramana moale, matasoasa.

Se umple tortul cu crema de vanilie, se adauga si dulceata de zmeura din loc in loc, apoi se imbraca tortul in frisca, se orneaza cu frisca si decoratiuni de zahar. Intr-o cescuta puneti un pic de frisca si amestecati cu un pic de dulceata de zmeura, insa amestecati usor cu o lingurita, nu cu mixerul, ca sa nu se stranga.

Se da la rece inainte de servire.

Portii: 12
Timp total: 2 ore
Pofta Buna!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:
http: //ancutsa-cuisine. Blogspot. Ro/2016/07/tort-cristina. Html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
2
Conserve, muraturi

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Iute cu Ghimbir
4
Dulciuri

Prajitura Iute cu Ghimbir

Prajitura Iute cu Ghimbir
Gogosari Copti cu Usturoi
5
Garnituri

Gogosari Copti cu Usturoi

Gogosari Copti cu Usturoi
Parteneri
Coniglio al forno -iepure la cuptor
Bucataras.RO

Coniglio al forno -iepure la cuptor

 O reteta de iepure la cuptor, usor de preparat chiar pentru incepatori. Delicios iepurele acesta in stil italienesc....

Coniglio al forno -iepure la cuptor
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia