Pentru că sora mea a împlinit acum câteva zile 30 de ani, am pregătit cu mult drag un tort cu blat de nucă (preferatul familiei), cremă de cafea şi l-am ornat cu frişcă, fistic şi trandafiri şi un şirag de mărgele pe care le-am modelat din pastă de zahăr.
Şiragul de mărgele şi trandafirii le-am modelat cu o zi inainte din pasta de zahăr albă şi roşie.
Blatul:
Se spumează albuşurile cu mixerul cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă rând pe rând gălbenuşurile, apoi praful de copt, făina şi nuca. Se toarnă compoziţia într-o cratiţă rotundă pregătită cu foaie de copt şi se dă la cuptor cam 25 de minute sau până se rumeneşte. Am folosit o formă de copt cu diametrul de 20 cm, deci e relativ mică, iar aluatul se coace destul de repede.
Siropul:
Se prepară la foc mic siropul din apă şi zahăr, lăsând să fiarbă cam 5 minute, după care se dă de pe foc şi se adaugă esenţa de rom.
Crema de cafea:
Se bate cu mixerul frişca lichidă până devine cremoasă.
Într-un castron mare, se bate cu mixerul, la viteză mică, crema mascarpone cu zahărul pudră vanilat (zahăr dat la râşniţă şi păstrat într-un borcanel împreună cu o păstaie de vanilie), încorporând treptat şi o parte din frişcă, nessul şi cafeaua.
Decorul:
După ce s-au răcit blatul şi siropul, se taie blatul în două părţi (cu baza mai groasă decât capacul) şi se însiropează.
Se foloseşte o parte din crema de cafea la umplerea tortului, păstrând 2-3 linguri şi pentru decor.
Se îmbracă tortul în frişcă, apoi se ornează după plac cu trandafirii şi şiragul de mărgele din pastă de zahăr, floricele din crema de cafea, frişcă, bombonele colorate de zahăr, puţin fistic mărunţit cu cuţitul şi puţină ciocolată cu umplutură de căpşuni răzuită.
În funcţie de cum porţionaţi tortul, obţineti cam 15 porţii.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/05/tort-cristina-16-mai-2017.html
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaZacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...
Zacusca de vinete – cu legume tocate maruntAstazi te voi invata o reteta ca la mama mea acasa, cu iz de studentie si voie buna. E printre primele retete pe care le-am...
Ostropel de pui ca la mama acasaDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii