Tort Cristina

Portii
15
Timp pregatire
155 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie
Tort Cristina

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 ouă
  • un vârf linguriţă sare
  • 4 linguri zahăr
  • 2 linguri nucă
  • 4 linguri făină
  • un praf de copt
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apă 400 ml
  • 2 linguriţe esenţă rom
  • 3 linguri zahăr
  • pentru crema de cafea:
  • 1 cutie mascarpone (250 g)
  • 3 linguri zahăr pudră vanilat
  • 150 ml frişcă lichidă bătută
  • 1 linguriţă cafea măcinată
  • 1 linguriţă ness
  • pentru decor:
  • pastă de zahăr albă şi roşie pentru şiragul de mărgele şi trandafiri
  • frişcă lichidă 150 ml
  • puţin fistic
  • bombonele colorate din zahăr Dr. Oetker
  • puţină ciocolată cu umplutură de căpşuni

Mod de preparare

Pentru că sora mea a împlinit acum câteva zile 30 de ani, am pregătit cu mult drag un tort cu blat de nucă (preferatul familiei), cremă de cafea şi l-am ornat cu frişcă, fistic şi trandafiri şi un şirag de mărgele pe care le-am modelat din pastă de zahăr.

Şiragul de mărgele şi trandafirii le-am modelat cu o zi inainte din pasta de zahăr albă şi roşie.

Blatul:
Se spumează albuşurile cu mixerul cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă rând pe rând gălbenuşurile, apoi praful de copt, făina şi nuca. Se toarnă compoziţia într-o cratiţă rotundă pregătită cu foaie de copt şi se dă la cuptor cam 25 de minute sau până se rumeneşte. Am folosit o formă de copt cu diametrul de 20 cm, deci e relativ mică, iar aluatul se coace destul de repede.

Siropul:
Se prepară la foc mic siropul din apă şi zahăr, lăsând să fiarbă cam 5 minute, după care se dă de pe foc şi se adaugă esenţa de rom.

Crema de cafea:
Se bate cu mixerul frişca lichidă până devine cremoasă.
Într-un castron mare, se bate cu mixerul, la viteză mică, crema mascarpone cu zahărul pudră vanilat (zahăr dat la râşniţă şi păstrat într-un borcanel împreună cu o păstaie de vanilie), încorporând treptat şi o parte din frişcă, nessul şi cafeaua.

Decorul:
După ce s-au răcit blatul şi siropul, se taie blatul în două părţi (cu baza mai groasă decât capacul) şi se însiropează.

Se foloseşte o parte din crema de cafea la umplerea tortului, păstrând 2-3 linguri şi pentru decor.
Se îmbracă tortul în frişcă, apoi se ornează după plac cu trandafirii şi şiragul de mărgele din pastă de zahăr, floricele din crema de cafea, frişcă, bombonele colorate de zahăr, puţin fistic mărunţit cu cuţitul şi puţină ciocolată cu umplutură de căpşuni răzuită.

În funcţie de cum porţionaţi tortul, obţineti cam 15 porţii.

Poftă Bună!


Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/05/tort-cristina-16-mai-2017.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia