Tort `Bolta Cereasca`

Complexitate
redusa
Tort `Bolta Cereasca`

Ingrediente

  • Ingrediente Blat:
  • 8 oua
  • 8 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • Ingrediente crema:
  • 1 plic praf budinca cu gust de vanilie
  • 300 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 2 galbenusuri ou
  • 250 gr Rama (unt)
  • Ingrediente ornamente:
  • 200 gr zahar
  • 100 gr nuca macinata
  • 100 gr ciocolata menaj
  • Ingrediente pentru insiropat:
  • 100 gr zahar
  • 1 fiola esenta vanilie

Mod de preparare

Din 8 oua facem un blat de piscot in forma rotunda. Batem albusurile de ou cu un praf de sare, galbenusurile le frecam spuma cu 8 linguri de zahar. Amestecam albusul batut spuma cu galbenusurile frecate spuma si adaugam 8 linguri de faina treptat in care am adaugat in prealabil 1 plic praf de copt. Amestecam compozitia cu grija si o turnam in forma rotunda unsa cu un pic de ulei si tapetata cu faina. Dam pisotul la cuptor si coacem blatul. Se scoate si se lasa in forma la racit dupa care il scoatem si il taiem in doua.

Crema in timpul in care raceste blatul ne apucam sa il preparam in felul urmator: intr-un vas punem 1 plic budinca, 2 galbenusuri de ou, 200 gr zahar si 300 ml lapte rece adaugat treptat. Punem vasul cu aceasta compozitie la fiert la foc mic avand grija sa amestecam mereu in el pana se ingroase. Se lasa la racit apoi se adauga 250 gr rama (unt) si se mixeaza cu mixerul bine crema.

Ornamentele le pregatim in timpul cat crema raceste in felul urmator: Punem la caramelizat 200 gr zahar, cand acesta e caramelizat adaugam 100 gr nuca macinata si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia. Acesta se rastoarna pe o tava unsa cu ulei in prealabil, se intinde de 1/2 cm si inainte de a se intari (cat mai este caldut ) decupati ce forme doriti din el. Lasati pana raceste complet apoi desprindeti formele decupate si le dati prin ciocolata de menaj topit. Restul de zahar caramelizat il puneti intr-o punga si cu sucitorul il maruntiti, apoi il adaugati la crema (puteti lasa un pic din partea maruntita sa presarati pe tort).

Sirop: Zaharul il caramelizam, adaugam la el 200 ml apa si lasam sa dea un clocot pana se topeste. Se ia de pe foc si adaugam fiola cu esenta de vanilie. Lasam la racit.

Ansamblare: Dupa cum am mai spus blatul il taiem in doua si il insiropam cu sirop ambele jumatati. Cu o parte de crema umplem blatul si o parte lasam pentru ornatul exterior al tortului. Dupa ce imbracam tortul cu crema pe exterior asezam pe el ornamentele trase in glazura de ciocolata il presaram cu ramasite de zahar caramelizat maruntit daca dorim si il punem la rece pentru cel putin 12 ore dupa care se va servi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Bucataras.RO

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital

De cand am revenit din Bulgaria, m-am gandit numai la vinetele mancate la un restaurant bulgaresc, asa ca astazi va prezint...

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura