Tort amandina

Portii
12
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie
Tort amandina

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • 30 ml apa
  • 30 ml ulei
  • 1 varf cutit sare
  • 1 plic praf de copt
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru crema
  • 450 g unt
  • 240 g zahar
  • 4 linguri cacao
  • 4 galbenusuri
  • Pentru sirop
  • 200 g zahar
  • 200 ml apa
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru glazura
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 30 ml frisca lichida
  • 40 g unt

Mod de preparare

Blatul
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile cu sarea, pana obtinem o spuma.
Adaugam, lingura cu lingura, zaharul si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.

Separat, frecam (folosind telul) galbenusurile cu uleiul si apoi adaugam apa.
Amestecam. Adaugam peste albusuri si amestecam. Adaugam cacaua cernuta si amestecam.
Amestecam faina cu praful de copt, cernem acest amestec si il incorporam in amestecul de mai sus.
Amestecam cu spatula (lingura), de jos in sus.
Turnam aceasta compizitie intr-o forma rotunda de tort, cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt.
Nivelam.
Preincalzim cuptorul.
Dam la cuptor, la foc mic, pentru 30-35 min.
Pentru a verifica daca blatul este bine copt, facem testul scobitorii.
Scoatem forma din cuptor si lasam blatul sa se raceasca bine.

Siropul
Caramelizam zaharul pana cand acesta capata culoarea chihlimbarului.
Stingem cu apa rece si lasam la fiert, la foc mic, 10 min.

Oprim focul si adaugam esenta de rom. Amestecam.

Crema
Mixam untul cu zaharul pana zaharul este complet dizolvat.
Batem galbenusurile, folosind o furculita, pe baia de aburi circa 3-4 min. Lasam sa se raceasca si adaugam peste unt.

Pastram 2-3 linguri de crema pe care le folosim pentru ornat.
Adaugam cacao si esenta de rom si mixam pana obtinem o crema pufoasa.

Asamblare
Taiem blatul in 3 bucati pe orizontala.
Pe un platou, asezam prima felie pe care o insiropam, iar apoi adaugam 4-5 linguri crema. Nivelam.
Deasupra asezam cea de-a doua felie pe care o insiropam si intindem 4-5 linguri crema. Nivelam.
Asezam ultima felie si la fel ca si pe celelalte, o insiropam. Imbracam tortul intr-un strat subtire de crema.
Dam tortul la rece pentru cel putin 30 min. Cat timp tortul este la rece, ne ocupam de glazura.
Punem ciocolata rupta bucati, frisca si untul intr-o craticioara pe care o punem pe baia de aburi.
Lasam pana cand ciocolata este complet topita.
Omogenizam si apoi tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca.
Cand este usor calduta, turnam glazura pe fata tortului.
Dam la rece sa se intareasca.
Ornam cu crema oprita si cu fructe (eu am ales coacaze si coarne).
Dam la frigider pentru cateva ore si apoi putem felia.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Chisca umpluta cu crupe albe
2
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Salam de biscuiţi reţetă
3
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Savarine cu frisca
5
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Parteneri
Napolitane cu gem, nuca si biscuiti
Bucataras.RO

Napolitane cu gem, nuca si biscuiti

Napolitane cu gem, nuca si biscuiti
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai