Tort amandina

Portii
12
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie
Tort amandina

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • 30 ml apa
  • 30 ml ulei
  • 1 varf cutit sare
  • 1 plic praf de copt
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru crema
  • 450 g unt
  • 240 g zahar
  • 4 linguri cacao
  • 4 galbenusuri
  • Pentru sirop
  • 200 g zahar
  • 200 ml apa
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru glazura
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 30 ml frisca lichida
  • 40 g unt

Mod de preparare

Blatul
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile cu sarea, pana obtinem o spuma.
Adaugam, lingura cu lingura, zaharul si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.

Separat, frecam (folosind telul) galbenusurile cu uleiul si apoi adaugam apa.
Amestecam. Adaugam peste albusuri si amestecam. Adaugam cacaua cernuta si amestecam.
Amestecam faina cu praful de copt, cernem acest amestec si il incorporam in amestecul de mai sus.
Amestecam cu spatula (lingura), de jos in sus.
Turnam aceasta compizitie intr-o forma rotunda de tort, cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt.
Nivelam.
Preincalzim cuptorul.
Dam la cuptor, la foc mic, pentru 30-35 min.
Pentru a verifica daca blatul este bine copt, facem testul scobitorii.
Scoatem forma din cuptor si lasam blatul sa se raceasca bine.

Siropul
Caramelizam zaharul pana cand acesta capata culoarea chihlimbarului.
Stingem cu apa rece si lasam la fiert, la foc mic, 10 min.

Oprim focul si adaugam esenta de rom. Amestecam.

Crema
Mixam untul cu zaharul pana zaharul este complet dizolvat.
Batem galbenusurile, folosind o furculita, pe baia de aburi circa 3-4 min. Lasam sa se raceasca si adaugam peste unt.

Pastram 2-3 linguri de crema pe care le folosim pentru ornat.
Adaugam cacao si esenta de rom si mixam pana obtinem o crema pufoasa.

Asamblare
Taiem blatul in 3 bucati pe orizontala.
Pe un platou, asezam prima felie pe care o insiropam, iar apoi adaugam 4-5 linguri crema. Nivelam.
Deasupra asezam cea de-a doua felie pe care o insiropam si intindem 4-5 linguri crema. Nivelam.
Asezam ultima felie si la fel ca si pe celelalte, o insiropam. Imbracam tortul intr-un strat subtire de crema.
Dam tortul la rece pentru cel putin 30 min. Cat timp tortul este la rece, ne ocupam de glazura.
Punem ciocolata rupta bucati, frisca si untul intr-o craticioara pe care o punem pe baia de aburi.
Lasam pana cand ciocolata este complet topita.
Omogenizam si apoi tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca.
Cand este usor calduta, turnam glazura pe fata tortului.
Dam la rece sa se intareasca.
Ornam cu crema oprita si cu fructe (eu am ales coacaze si coarne).
Dam la frigider pentru cateva ore si apoi putem felia.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Sau Rulada cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Ciorba de perisoare din piept de pui
3
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de perisoare din piept de pui

Ciorba de perisoare din piept de pui
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Drob de pui
5
Aperitive

Drob de pui

Drob de pui
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia