Tort

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Tort

Ingrediente

  • Pentru Blat:
  • 10 oua
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui (optional)
  • 1 cana de zahar (250 g)
  • 1 pliculet praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 esenta de rom/vanilie/migdale (ce preferati)
  • coaja de lamaie/portocala (optional)
  • cacao (optional)
  • faina cat cuprinde (aproximativ 2 cani, ca la blatul de pandişpan-chec)
  • Siropul:
  • 5 linguri de zahar
  • 500 ml apa si o sticluta de rom
  • Pentru umplutura:
  • 2 plicuri crema de vanilie/cacao (ce doriti, eu am folosit vanilie)
  • lapte (conform instructiunilor de pe pachet)
  • Pentru decor:
  • 2 pliculete de spuma de frisca
  • cacao (pentru frisca maronie)
  • zeama de sfecla (pentru frisca roza)
  • ciocolata de menaj (pentru frunze)
  • bomboane boni-bon
  • bomboane decorative
  • pasta de lapte praf (urmatoarea reteta, ptr floricele)

Mod de preparare

Preparare blat: se separa albusurile de galbenusuri (de preferabil ar fi sa aveti oua de tara, ii da blatului o culoare usor galbuie, insa aveti grija sa spargeti ouale separat pentru a nu fi stricate), albusurile se bat bine (cu telul sau cu mixerul) pana devin ca o bezea, apoi se adauga treptat 3/4 din cantitatea zahar şi se bate pana se topesc particulele de zahar.

Separat se bat galbenusurile cu restul de zahar, aromele, coaja de portocala/lamaie, zaharul vanilat si cele 4 linguri de ulei optional ptr pufosenia aluatului. Apoi se adauga crema de galbenusuri rezultata peste bezeaua de albusuri continund sa mixam.

Dupa incorporarea cremei de albusuri si cremei de galbenusuri adaugam treptat, in ploaie faina (in care adaugam praful de copt) si amestecam cu o lingura de lemn de sus in jos. Cand aluatul este unul dens dar totusi fluid tapetam o tava inalta cu ulei şi presaram umpic de faina si adaugam compozitia rezultata dand la cuptor pentru 20-25 de minute. Cand blatul trece testul scobitorii oprim focul si lasam sa se raceasca treptat (lasam usa cuptorului putin deschisa).

Crema se face conform instructiunilor de pe pachet. Optional puteti adauga in ea nuca maruntita sau alune, stafide, nuca de cocos etc. Taiem blatul in 3, il insiropam bine si adaugam crema preferata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie