Tarta cu Mere si Merisoare

Postat pe: 27-09-2010
(1)

Ingrediente

Pentru aluat ai nevoie
280 gr faina
1/2 lingurita sare
85 gr unt rece taiat bucatele
85 gr untura rece
65-125 ml apa rece (eu am tinut gheata in apa)
pentru umplutura:
coaja rasa de la o portocala
3 linguri de suc proaspat stors de la portocala
2 mere mari rase
170 gr merisoare (cranberry)
70 gr stafide
30 gr nuci tocate
215 gr zahar
115 gr zahar maro
2 linguri faina

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

1h:40min
Amesteci faina cu sarea intr-un castron, adaugi untul bucatele si untura si cu mina freci in palmi pina se formeaza faramituri. Apoi adaugi cite putina apa si cu o furculita amesteci. Pui atita apa pina se formeaza aluatul.

Modelezi doua mingiute din aluatul obtinut, il invelesti in folie de plastic si pui la frigider pentru jumate de ora. Intre timp razi coaja de portocala si storc sucul (se pune totul intr-un castron), cureti merele si le razi (le storci de sucul lor) le pui peste portocala, adaugi merisoarele, stafidele, nuca, zaharul alb si cel maro si faina. Se amesteca totul bine.

Apoi pui o tava in cuptor si incalzesti cuptorul la 400 grade F, 200 grade C, sau pentru gaz la nr 6. Pe o suprafata usor fainata se intinde unul din cele doua bucati de aluat (aprox 3mm grosime) se pune intr-o forma de pie rotunda, se pune amestecul de mere. Se scoate a doua parte de aluat din frigider, se intinde si se taie fisii late de 2 cm, cam 10-12 bucati.

Ungi cu un ou amestecat cu o lingura de apa marginile aluatului apoi pui fisiile taiate deasupra in forma de gratii. Apesi marginile ca sa se lipeasca. Coci 20 de minute la temperatura la care a fost incalzit cuptorul, apoi reduci temparatura la 350 grade F, 180Grade C, sau 4 la gaz. si coci in continuare pina cind crusta capata o culoare aurie si umplutura face bulbuci. Din cauza umiditatii umpluturii faoia de dedesupt nu se coace bine de aceea este important ca sa ai tava pusa in cuptor si pe ea sa pui forma de pie.

Tava preincalzita face ca aluatul de dedesubt sa se coaca la fel ca si cel de deasupra fara ca sa mai aveti probleme cu umiditatea. Este o mica smecherie pe care am invatat-o si eu pe aici si functioneaza
reteta aste precum si cea cu piersici (peach leaf pie) le-am scos dintr-o carte de retete de dulciuri americane scrisa de Martha Day (baking)
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Tarta cu Mere si Merisoare" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

admin
•  19.11.2008 11:55:39

arata super .... ce buna tre sa fie

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Tarta cu Mere si Merisoare