Tarta cu Mere si Merisoare

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie
Tarta cu Mere si Merisoare

Ingrediente

  • Pentru aluat ai nevoie
  • 280 gr faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 85 gr unt rece taiat bucatele
  • 85 gr untura rece
  • 65-125 ml apa rece (eu am tinut gheata in apa)
  • pentru umplutura:
  • coaja rasa de la o portocala
  • 3 linguri de suc proaspat stors de la portocala
  • 2 mere mari rase
  • 170 gr merisoare (cranberry)
  • 70 gr stafide
  • 30 gr nuci tocate
  • 215 gr zahar
  • 115 gr zahar maro
  • 2 linguri faina

Mod de preparare

Amesteci faina cu sarea intr-un castron, adaugi untul bucatele si untura si cu mina freci in palmi pina se formeaza faramituri. Apoi adaugi cite putina apa si cu o furculita amesteci. Pui atita apa pina se formeaza aluatul.

Modelezi doua mingiute din aluatul obtinut, il invelesti in folie de plastic si pui la frigider pentru jumate de ora. Intre timp razi coaja de portocala si storc sucul (se pune totul intr-un castron), cureti merele si le razi (le storci de sucul lor) le pui peste portocala, adaugi merisoarele, stafidele, nuca, zaharul alb si cel maro si faina. Se amesteca totul bine.

Apoi pui o tava in cuptor si incalzesti cuptorul la 400 grade F, 200 grade C, sau pentru gaz la nr 6. Pe o suprafata usor fainata se intinde unul din cele doua bucati de aluat (aprox 3mm grosime) se pune intr-o forma de pie rotunda, se pune amestecul de mere. Se scoate a doua parte de aluat din frigider, se intinde si se taie fisii late de 2 cm, cam 10-12 bucati.

Ungi cu un ou amestecat cu o lingura de apa marginile aluatului apoi pui fisiile taiate deasupra in forma de gratii. Apesi marginile ca sa se lipeasca. Coci 20 de minute la temperatura la care a fost incalzit cuptorul, apoi reduci temparatura la 350 grade F, 180Grade C, sau 4 la gaz. si coci in continuare pina cind crusta capata o culoare aurie si umplutura face bulbuci. Din cauza umiditatii umpluturii faoia de dedesupt nu se coace bine de aceea este important ca sa ai tava pusa in cuptor si pe ea sa pui forma de pie.

Tava preincalzita face ca aluatul de dedesubt sa se coaca la fel ca si cel de deasupra fara ca sa mai aveti probleme cu umiditatea. Este o mica smecherie pe care am invatat-o si eu pe aici si functioneaza
reteta aste precum si cea cu piersici (peach leaf pie) le-am scos dintr-o carte de retete de dulciuri americane scrisa de Martha Day (baking)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cappuccino
1
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
4
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia