Tarta cu Mere si Merisoare

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie
Tarta cu Mere si Merisoare

Ingrediente

  • Pentru aluat ai nevoie
  • 280 gr faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 85 gr unt rece taiat bucatele
  • 85 gr untura rece
  • 65-125 ml apa rece (eu am tinut gheata in apa)
  • pentru umplutura:
  • coaja rasa de la o portocala
  • 3 linguri de suc proaspat stors de la portocala
  • 2 mere mari rase
  • 170 gr merisoare (cranberry)
  • 70 gr stafide
  • 30 gr nuci tocate
  • 215 gr zahar
  • 115 gr zahar maro
  • 2 linguri faina

Mod de preparare

Amesteci faina cu sarea intr-un castron, adaugi untul bucatele si untura si cu mina freci in palmi pina se formeaza faramituri. Apoi adaugi cite putina apa si cu o furculita amesteci. Pui atita apa pina se formeaza aluatul.

Modelezi doua mingiute din aluatul obtinut, il invelesti in folie de plastic si pui la frigider pentru jumate de ora. Intre timp razi coaja de portocala si storc sucul (se pune totul intr-un castron), cureti merele si le razi (le storci de sucul lor) le pui peste portocala, adaugi merisoarele, stafidele, nuca, zaharul alb si cel maro si faina. Se amesteca totul bine.

Apoi pui o tava in cuptor si incalzesti cuptorul la 400 grade F, 200 grade C, sau pentru gaz la nr 6. Pe o suprafata usor fainata se intinde unul din cele doua bucati de aluat (aprox 3mm grosime) se pune intr-o forma de pie rotunda, se pune amestecul de mere. Se scoate a doua parte de aluat din frigider, se intinde si se taie fisii late de 2 cm, cam 10-12 bucati.

Ungi cu un ou amestecat cu o lingura de apa marginile aluatului apoi pui fisiile taiate deasupra in forma de gratii. Apesi marginile ca sa se lipeasca. Coci 20 de minute la temperatura la care a fost incalzit cuptorul, apoi reduci temparatura la 350 grade F, 180Grade C, sau 4 la gaz. si coci in continuare pina cind crusta capata o culoare aurie si umplutura face bulbuci. Din cauza umiditatii umpluturii faoia de dedesupt nu se coace bine de aceea este important ca sa ai tava pusa in cuptor si pe ea sa pui forma de pie.

Tava preincalzita face ca aluatul de dedesubt sa se coaca la fel ca si cel de deasupra fara ca sa mai aveti probleme cu umiditatea. Este o mica smecherie pe care am invatat-o si eu pe aici si functioneaza
reteta aste precum si cea cu piersici (peach leaf pie) le-am scos dintr-o carte de retete de dulciuri americane scrisa de Martha Day (baking)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Aceasta supa crema de ciuperci este perfecta in orice moment al zilei, fiind reconfortanta si plina de aroma!

Supa crema de ciuperci - foarte aromata
Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipia Naan este un fel de paine rotunda, pufoasa, care este populara în bucataria indiana si subcontinentul indian in...

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Chec marmorat
1
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Amandine III
3
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Papricas de Cartofi cu Pui
4
Mancaruri cu carne

Papricas de Cartofi cu Pui

Papricas de Cartofi cu Pui
Prajitura Cappuccino
5
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Parteneri
Cartofi la cuptor
Bucataras.RO

Cartofi la cuptor

Ideali pentru o cina usoara ... Ingredientele au ajuns pentru patru persoane ...cate doua felii pentru fiecare...au fost...

Cartofi la cuptor
Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Culinar.RO

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia