Tarta cu Mere si Merisoare

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie
Tarta cu Mere si Merisoare

Ingrediente

  • Pentru aluat ai nevoie
  • 280 gr faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 85 gr unt rece taiat bucatele
  • 85 gr untura rece
  • 65-125 ml apa rece (eu am tinut gheata in apa)
  • pentru umplutura:
  • coaja rasa de la o portocala
  • 3 linguri de suc proaspat stors de la portocala
  • 2 mere mari rase
  • 170 gr merisoare (cranberry)
  • 70 gr stafide
  • 30 gr nuci tocate
  • 215 gr zahar
  • 115 gr zahar maro
  • 2 linguri faina

Mod de preparare

Amesteci faina cu sarea intr-un castron, adaugi untul bucatele si untura si cu mina freci in palmi pina se formeaza faramituri. Apoi adaugi cite putina apa si cu o furculita amesteci. Pui atita apa pina se formeaza aluatul.

Modelezi doua mingiute din aluatul obtinut, il invelesti in folie de plastic si pui la frigider pentru jumate de ora. Intre timp razi coaja de portocala si storc sucul (se pune totul intr-un castron), cureti merele si le razi (le storci de sucul lor) le pui peste portocala, adaugi merisoarele, stafidele, nuca, zaharul alb si cel maro si faina. Se amesteca totul bine.

Apoi pui o tava in cuptor si incalzesti cuptorul la 400 grade F, 200 grade C, sau pentru gaz la nr 6. Pe o suprafata usor fainata se intinde unul din cele doua bucati de aluat (aprox 3mm grosime) se pune intr-o forma de pie rotunda, se pune amestecul de mere. Se scoate a doua parte de aluat din frigider, se intinde si se taie fisii late de 2 cm, cam 10-12 bucati.

Ungi cu un ou amestecat cu o lingura de apa marginile aluatului apoi pui fisiile taiate deasupra in forma de gratii. Apesi marginile ca sa se lipeasca. Coci 20 de minute la temperatura la care a fost incalzit cuptorul, apoi reduci temparatura la 350 grade F, 180Grade C, sau 4 la gaz. si coci in continuare pina cind crusta capata o culoare aurie si umplutura face bulbuci. Din cauza umiditatii umpluturii faoia de dedesupt nu se coace bine de aceea este important ca sa ai tava pusa in cuptor si pe ea sa pui forma de pie.

Tava preincalzita face ca aluatul de dedesubt sa se coaca la fel ca si cel de deasupra fara ca sa mai aveti probleme cu umiditatea. Este o mica smecherie pe care am invatat-o si eu pe aici si functioneaza
reteta aste precum si cea cu piersici (peach leaf pie) le-am scos dintr-o carte de retete de dulciuri americane scrisa de Martha Day (baking)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Biscuiti prajiti-Banane prajite
3
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
Parteneri
Inimioare cu cascaval
Bucataras.RO

Inimioare cu cascaval

Daca vreti sa rontaiti ceva weekendul asta, va recomand aceste inimioare cu cascaval. Reteta am preluat-o de la Ligia...

Inimioare cu cascaval
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui