Tarta cu Mere, Ciocolata si Sos Caramel cu Smantana

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Tarta cu Mere, Ciocolata si Sos Caramel cu Smantana

Ingrediente

  • -325 g faina
  • -200 g unt rece
  • -250 g zahar
  • -6 mere mari, golden sau renette
  • -2 oua
  • -300 ml smantana proaspata
  • -4 mere acrisoare
  • -2 lamai
  • -1 praf de sare
  • -300 g ciocolata amaruie
  • -50 g unt pentru ciocolata
  • -zahar pudra si ciocolata rasa pentru ornat, optional

Mod de preparare

Amestecati 300 g faina cu 150 g unt rece taiat cubulete pana obtineti un aluat nisipos. Adaugati 100 g zahar, 1 praf de sare, 1-2 linguri apa rece si framantati un aluat elastic pe care il dati la rece 1 ora, invelit in folie alimentara.

Intre timp, taiati cubulete merele acrisoare, curatate de coaja si casuta semintelor si stropiti-le cu zeama de la 1 lamaie. Caliti-le 10 min, la foc potrivit, impreuna cu 2 linguri de apa si coaja rasa de la 1 lamaie, amestecand mereu, pana obtineti un piure mai gros, dar nu foarte fin. Bucatelele de mar nu trebuie sa fie sfaramate in intregime.

Taiati in 6 bucati celelalte mere curatate si ele de coaja si casuta semintelor (daca bucatile de mar sunt prea groase, feliati-le mai subtire) si stropiti-le si pe ele cu sucul de la cealalta lamaie. Separat, intr-un vas, faceti un caramel galben- roscat din untul si zaharul ramas, la foc potrivit.

Puneti feliile de mere golden intorcandu-le pana sunt acoperite cu caramel pe toate fetele, scoateti-le din caramel si dati deoparte. Topiti la bain - marie ciocolata rupta in bucatele si untul, omogenizati bine si lasati sa se racoresca.

Tapetati fundul si peretii unei forme de tarta cu diametrul de 25 cm unse cu unt, cu o foaie de aluat peste care turnati piureul de mere acrisoare racit, iar peste el ciocolata topita si racorita bine. Nivelati si aranjati deasupra bucatile de mere caramelizate.

Puneti smantana si ouale usor batute in vasul in care ati preparat caramelul si lasati la foc mic, amestecand continuu, fara sa fierba, pana cand caramelul ramas se dizolva. Turnati-l uniform peste merele golden.

Dati la cuptorul preancalzit, la foc potrivit, pana ce tarta este coapta si sosul caramel de deasupra este ferm si frumos rumenit.

Lasati putin la racit inainte de servire.

Puteti sa pudrati cu zahar praf si presara ciocolata rasa, optional.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Savureaza o masa reconfortanta cu paste Bolognese, un deliciu clasic al bucatariei italiene. Pastele al dente sunt insotite...

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Tort Dobos
2
Dulciuri

Tort Dobos

Tort Dobos
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
3
Carte de bucate

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
Tort Tiramisu reţetă originală
5
Dulciuri

Tort Tiramisu reţetă originală

Tort Tiramisu reţetă originală
Parteneri
Muffins cu mere si nuci
Culinar.RO

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie