Tarta cu Mere, Ciocolata si Sos Caramel cu Smantana

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Tarta cu Mere, Ciocolata si Sos Caramel cu Smantana

Ingrediente

  • -325 g faina
  • -200 g unt rece
  • -250 g zahar
  • -6 mere mari, golden sau renette
  • -2 oua
  • -300 ml smantana proaspata
  • -4 mere acrisoare
  • -2 lamai
  • -1 praf de sare
  • -300 g ciocolata amaruie
  • -50 g unt pentru ciocolata
  • -zahar pudra si ciocolata rasa pentru ornat, optional

Mod de preparare

Amestecati 300 g faina cu 150 g unt rece taiat cubulete pana obtineti un aluat nisipos. Adaugati 100 g zahar, 1 praf de sare, 1-2 linguri apa rece si framantati un aluat elastic pe care il dati la rece 1 ora, invelit in folie alimentara.

Intre timp, taiati cubulete merele acrisoare, curatate de coaja si casuta semintelor si stropiti-le cu zeama de la 1 lamaie. Caliti-le 10 min, la foc potrivit, impreuna cu 2 linguri de apa si coaja rasa de la 1 lamaie, amestecand mereu, pana obtineti un piure mai gros, dar nu foarte fin. Bucatelele de mar nu trebuie sa fie sfaramate in intregime.

Taiati in 6 bucati celelalte mere curatate si ele de coaja si casuta semintelor (daca bucatile de mar sunt prea groase, feliati-le mai subtire) si stropiti-le si pe ele cu sucul de la cealalta lamaie. Separat, intr-un vas, faceti un caramel galben- roscat din untul si zaharul ramas, la foc potrivit.

Puneti feliile de mere golden intorcandu-le pana sunt acoperite cu caramel pe toate fetele, scoateti-le din caramel si dati deoparte. Topiti la bain - marie ciocolata rupta in bucatele si untul, omogenizati bine si lasati sa se racoresca.

Tapetati fundul si peretii unei forme de tarta cu diametrul de 25 cm unse cu unt, cu o foaie de aluat peste care turnati piureul de mere acrisoare racit, iar peste el ciocolata topita si racorita bine. Nivelati si aranjati deasupra bucatile de mere caramelizate.

Puneti smantana si ouale usor batute in vasul in care ati preparat caramelul si lasati la foc mic, amestecand continuu, fara sa fierba, pana cand caramelul ramas se dizolva. Turnati-l uniform peste merele golden.

Dati la cuptorul preancalzit, la foc potrivit, pana ce tarta este coapta si sosul caramel de deasupra este ferm si frumos rumenit.

Lasati putin la racit inainte de servire.

Puteti sa pudrati cu zahar praf si presara ciocolata rasa, optional.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura la pahar

Prajitura la pahar

Prajitura la pahar
Salata de cruditati cu maioneza

Salata de cruditati cu maioneza

Salata de cruditati cu maioneza
Ciorba de pui (cu taietei de casa)

Ciorba de pui (cu taietei de casa)

Ciorba de pui (cu taietei de casa)
Cele mai apreciate rețete
Mujdei de Usturoi cu Rosii si Verdeata
2
Sosuri

Mujdei de Usturoi cu Rosii si Verdeata

Mujdei de Usturoi cu Rosii si Verdeata
Sarmale in Foi de Varza Acra si Afumatura
3
Mancaruri cu carne

Sarmale in Foi de Varza Acra si Afumatura

Sarmale in Foi de Varza Acra si Afumatura
Lasagne
4
Paste

Lasagne

Lasagne
Parteneri
Tort cu crema de branza si jeleu din vin rosu
Bucataras.RO

Tort cu crema de branza si jeleu din vin rosu

A fost un tort simplu dar deosebit de gustos, asta a dovedit-o şi faptul că a dispărut rapid de pe platou. A fost o...

Tort cu crema de branza si jeleu din vin rosu
Prajitura Tosca
Culinar.RO

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Chec cu afine si merisoare
Gustos.RO

Chec cu afine si merisoare

Chec cu afine si merisoare