Sfintisori Moldovenesti de Post, Umpluti

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 3 pahare de faina
  • 1 cana de apa calduta
  • jumatate de lingura cu drojdie uscata
  • jumatate pahar ulei
  • 1 lingura si jumatate de zahar
  • jumatate lingurita sare
  • 50 g margarina topita
  • dulceata de trandafiri (sau alta)
  • nuca macinata mai mare
  • stafide
  • arome

Mod de preparare

Se pune drojdia, o lingurita din cantitatea de zahar si vreo 3 linguri de apa calduta intr-o canita si se amesteca. Intr-un castron se pune faina si se face o groapa in mijlocul fainii, si-acolo se pune amestecul de drojdie. Peste cca 3 minute se pune si sarea, restul de zahar, restul de apa, uleiul si incepeti sa omogenizati.

In mod normal, faina ar trebui sa fie suficienta, dar daca aluatul este cam cleios, se mai adauga faina, dar cate putin.

Dupa ce se amesteca cu lingura de lemn, incepeti sa framantati cu mainile, date inainte prin faina. Trebuie framantat foarte bine, ideal ar fi sa bagati aluatul la robot, dar puteti framanta si cu mana. Aluatul se lucreaza usor, este foarte maleabil.

Dupa ce se framanta se pune la loc caldut, pentru 30 de minute, iar deasupra se pune o carpa umeda.

Dupa 30 de minute aluatul se rastoarna pe masa, nu trebuie framantat din nou! Se imparte in 12 bucati la care se da forma de bila, daca se poate cat mai egale. Se ia cate o bila, se intinde cu sucitorul, mai lunguiete, nu rotunde si se ung cu margarina topita.
Peste unele am pus dulceata de trandafiri si nuca macinata mai mare la robot, peste altele am pus nuca, stafide si scortisoara, iar peste altele nuca si ornamente mici, rotunde de ciocolata. Am rulat si rasucit foile, mai cu grija sa nu iasa umplutura le-am dat forma de 8 si dupa ce i-am uns cu apa cu zahar am presarat nuci si i-am dat la cuptor.

Au crescut foarte frumos.

Dupa ce i-am scos din cuptor i-am uns cu miere subtiata cu sirop de zahar si i-am mai presarat cu nuca sfaramata.
Cu 40 de paharele, de vin, fireste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Cannelloni cu carne si cascaval
Bucataras.RO

Cannelloni cu carne si cascaval

Cannelloni cu carne si cascaval
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.