Sfintisori Moldovenesti de Post, Umpluti

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 3 pahare de faina
  • 1 cana de apa calduta
  • jumatate de lingura cu drojdie uscata
  • jumatate pahar ulei
  • 1 lingura si jumatate de zahar
  • jumatate lingurita sare
  • 50 g margarina topita
  • dulceata de trandafiri (sau alta)
  • nuca macinata mai mare
  • stafide
  • arome

Mod de preparare

Se pune drojdia, o lingurita din cantitatea de zahar si vreo 3 linguri de apa calduta intr-o canita si se amesteca. Intr-un castron se pune faina si se face o groapa in mijlocul fainii, si-acolo se pune amestecul de drojdie. Peste cca 3 minute se pune si sarea, restul de zahar, restul de apa, uleiul si incepeti sa omogenizati.

In mod normal, faina ar trebui sa fie suficienta, dar daca aluatul este cam cleios, se mai adauga faina, dar cate putin.

Dupa ce se amesteca cu lingura de lemn, incepeti sa framantati cu mainile, date inainte prin faina. Trebuie framantat foarte bine, ideal ar fi sa bagati aluatul la robot, dar puteti framanta si cu mana. Aluatul se lucreaza usor, este foarte maleabil.

Dupa ce se framanta se pune la loc caldut, pentru 30 de minute, iar deasupra se pune o carpa umeda.

Dupa 30 de minute aluatul se rastoarna pe masa, nu trebuie framantat din nou! Se imparte in 12 bucati la care se da forma de bila, daca se poate cat mai egale. Se ia cate o bila, se intinde cu sucitorul, mai lunguiete, nu rotunde si se ung cu margarina topita.
Peste unele am pus dulceata de trandafiri si nuca macinata mai mare la robot, peste altele am pus nuca, stafide si scortisoara, iar peste altele nuca si ornamente mici, rotunde de ciocolata. Am rulat si rasucit foile, mai cu grija sa nu iasa umplutura le-am dat forma de 8 si dupa ce i-am uns cu apa cu zahar am presarat nuci si i-am dat la cuptor.

Au crescut foarte frumos.

Dupa ce i-am scos din cuptor i-am uns cu miere subtiata cu sirop de zahar si i-am mai presarat cu nuca sfaramata.
Cu 40 de paharele, de vin, fireste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Ajvar- Pasta de Ardei Iute
2
Sosuri

Ajvar- Pasta de Ardei Iute

Ajvar- Pasta de Ardei Iute
Placinta Armaneasca
3
Dulciuri

Placinta Armaneasca

Placinta Armaneasca
Remo
4
Dulciuri

Remo

Remo
Parteneri
Prajitura Alba ca zapada
Bucataras.RO

Prajitura Alba ca zapada

O prajitura fina si delicioasa care se topeste in gura.M-am inspirat dupa reteta Jamilei!

Prajitura Alba ca zapada
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia