Sah-mat

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Sah-mat

Ingrediente

  • 10 oua
  • 10 linguri de zahar tos
  • 6 linguri de ulei
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • Pentru blatul alb:
  • 5 linguri (cu varf) faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru blatul negru:
  • 3 linguri (scuturate) faina
  • 3 linguri (cu varf) pudra de cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 1kg smantana fermentata (30% grasime)
  • 10 linguri zahar pudra
  • 5 linguri pudra de cacao
  • 300 ml lichior de cafea sau ciocolata - pentru stropit blaturile
  • Pentru glazura:
  • 400 gr ciocolata de menaj neagra
  • 100 gr ciocolata alba cu lapte
  • 3 linguri de apa
  • 1 lingura si 1 lingurita de ulei

Mod de preparare

Separati albusurile de galbenusuri.
Bateti albusurile (spuma tare) cu zaharul.

Amestecati (omogen) galbenusurile cu coaja de lamaie si uleiul.

Amestecati compozitia de albus cu cea de galbenus, cu grija sa nu cada albusurile.
Impartiti in mod egal compozitia in doua castroane.
Intr-unul puneti faina cernuta cu praful de copt.
In celalalt puneti faina cu cacao si praful de copt, cernute impreuna.

Turnati fiecare aluat in tava imbracata cu hartie de copt si dati la cuptor, aprox 30 de minute la foc potrivit.

Lasati cele doua blaturi sa se raceasca bine.

Intre timp pregatiti crema: smantana- pe care ati lasat-o la scurs peste noapte, intr-o strecuratoare imbracata cu tifon dublu - o bateti 3 minute cu mixerul, la viteza mica initial, apoi mare. Adaugati zaharul pudra cernut si dupa ce s-a incorporat, adaugati pudra de cacao, cernuta deasemeni.

Asamblarea prajiturii:
Imbracati tavile (curate) in care ati copt checurile, cu folie alimentara.

Taiati fiecare blat in trei, pe orizontala. Fiecare astfel de felie, taiati-o in trei pe lungime si obtineti din fiecare culoare cate 9 fasii.

Puneti pe fundul fiecarei tavi, cate o fasie alba alternanad cu una neagra. Lipiti-le cu crema. Stropiti cu lichior si intindeti un strat ce crema. Continuati sa puneti al doilea strat de blat dar unde ai pus fasie alba, puneti o fasie neagra si invers. Lipiti cu crema, stropiti cu lichior si puneti iara crema pe toata suprafata. Adaugati si ultimul strat de blat. Nu uitati sa alternati culorile!

Strangeti folia alimentara, presati usor si dati la frigider cateva ore (chiar si la congelator - daca va grabiti).

Cand s-a racit bine, rasturnati pe un platou, indepartati folia alimentara si imbracati cu ciocolata pe care ati topit-o pe baie de aburi (si in care ati adaugat pentru cea neagra 2 linguri apa si una de ulei iar pentru cea alba, o lingura apa si o lingurita de ulei).
Folositi-va de ciocolata alba ca sa faceti un decor deasupra prajiturii.

Serviti-o taiata felii de aprox 1 cm grosime.

Se poate transporta invelita in folie alimenatra si pusa in tava in care ati copt checul.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Salata Simpla de Salata Verde
3
Salate

Salata Simpla de Salata Verde

Salata Simpla de Salata Verde
Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
4
Fripturi

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
Parteneri
Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii
Bucataras.RO

Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii

Am preparat o mancarica tare buna pe care puteti sa o incercati si cu piept de pui, sau, de ce nu, si cu carne de vita.

Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute