Sah-mat

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Sah-mat

Ingrediente

  • 10 oua
  • 10 linguri de zahar tos
  • 6 linguri de ulei
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • Pentru blatul alb:
  • 5 linguri (cu varf) faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru blatul negru:
  • 3 linguri (scuturate) faina
  • 3 linguri (cu varf) pudra de cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 1kg smantana fermentata (30% grasime)
  • 10 linguri zahar pudra
  • 5 linguri pudra de cacao
  • 300 ml lichior de cafea sau ciocolata - pentru stropit blaturile
  • Pentru glazura:
  • 400 gr ciocolata de menaj neagra
  • 100 gr ciocolata alba cu lapte
  • 3 linguri de apa
  • 1 lingura si 1 lingurita de ulei

Mod de preparare

Separati albusurile de galbenusuri.
Bateti albusurile (spuma tare) cu zaharul.

Amestecati (omogen) galbenusurile cu coaja de lamaie si uleiul.

Amestecati compozitia de albus cu cea de galbenus, cu grija sa nu cada albusurile.
Impartiti in mod egal compozitia in doua castroane.
Intr-unul puneti faina cernuta cu praful de copt.
In celalalt puneti faina cu cacao si praful de copt, cernute impreuna.

Turnati fiecare aluat in tava imbracata cu hartie de copt si dati la cuptor, aprox 30 de minute la foc potrivit.

Lasati cele doua blaturi sa se raceasca bine.

Intre timp pregatiti crema: smantana- pe care ati lasat-o la scurs peste noapte, intr-o strecuratoare imbracata cu tifon dublu - o bateti 3 minute cu mixerul, la viteza mica initial, apoi mare. Adaugati zaharul pudra cernut si dupa ce s-a incorporat, adaugati pudra de cacao, cernuta deasemeni.

Asamblarea prajiturii:
Imbracati tavile (curate) in care ati copt checurile, cu folie alimentara.

Taiati fiecare blat in trei, pe orizontala. Fiecare astfel de felie, taiati-o in trei pe lungime si obtineti din fiecare culoare cate 9 fasii.

Puneti pe fundul fiecarei tavi, cate o fasie alba alternanad cu una neagra. Lipiti-le cu crema. Stropiti cu lichior si intindeti un strat ce crema. Continuati sa puneti al doilea strat de blat dar unde ai pus fasie alba, puneti o fasie neagra si invers. Lipiti cu crema, stropiti cu lichior si puneti iara crema pe toata suprafata. Adaugati si ultimul strat de blat. Nu uitati sa alternati culorile!

Strangeti folia alimentara, presati usor si dati la frigider cateva ore (chiar si la congelator - daca va grabiti).

Cand s-a racit bine, rasturnati pe un platou, indepartati folia alimentara si imbracati cu ciocolata pe care ati topit-o pe baie de aburi (si in care ati adaugat pentru cea neagra 2 linguri apa si una de ulei iar pentru cea alba, o lingura apa si o lingurita de ulei).
Folositi-va de ciocolata alba ca sa faceti un decor deasupra prajiturii.

Serviti-o taiata felii de aprox 1 cm grosime.

Se poate transporta invelita in folie alimenatra si pusa in tava in care ati copt checul.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu caise si iaurt
1
Dulciuri

Prajitura cu caise si iaurt

Prajitura cu caise si iaurt
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
2
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Taitei de casa
Bucataras.RO

Taitei de casa

      Majoritatea oamenilor ar întreba astăzi de ce să facem tăiței, când există...

Taitei de casa
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.