Sah-mat

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Sah-mat

Ingrediente

  • 10 oua
  • 10 linguri de zahar tos
  • 6 linguri de ulei
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • Pentru blatul alb:
  • 5 linguri (cu varf) faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru blatul negru:
  • 3 linguri (scuturate) faina
  • 3 linguri (cu varf) pudra de cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 1kg smantana fermentata (30% grasime)
  • 10 linguri zahar pudra
  • 5 linguri pudra de cacao
  • 300 ml lichior de cafea sau ciocolata - pentru stropit blaturile
  • Pentru glazura:
  • 400 gr ciocolata de menaj neagra
  • 100 gr ciocolata alba cu lapte
  • 3 linguri de apa
  • 1 lingura si 1 lingurita de ulei

Mod de preparare

Separati albusurile de galbenusuri.
Bateti albusurile (spuma tare) cu zaharul.

Amestecati (omogen) galbenusurile cu coaja de lamaie si uleiul.

Amestecati compozitia de albus cu cea de galbenus, cu grija sa nu cada albusurile.
Impartiti in mod egal compozitia in doua castroane.
Intr-unul puneti faina cernuta cu praful de copt.
In celalalt puneti faina cu cacao si praful de copt, cernute impreuna.

Turnati fiecare aluat in tava imbracata cu hartie de copt si dati la cuptor, aprox 30 de minute la foc potrivit.

Lasati cele doua blaturi sa se raceasca bine.

Intre timp pregatiti crema: smantana- pe care ati lasat-o la scurs peste noapte, intr-o strecuratoare imbracata cu tifon dublu - o bateti 3 minute cu mixerul, la viteza mica initial, apoi mare. Adaugati zaharul pudra cernut si dupa ce s-a incorporat, adaugati pudra de cacao, cernuta deasemeni.

Asamblarea prajiturii:
Imbracati tavile (curate) in care ati copt checurile, cu folie alimentara.

Taiati fiecare blat in trei, pe orizontala. Fiecare astfel de felie, taiati-o in trei pe lungime si obtineti din fiecare culoare cate 9 fasii.

Puneti pe fundul fiecarei tavi, cate o fasie alba alternanad cu una neagra. Lipiti-le cu crema. Stropiti cu lichior si intindeti un strat ce crema. Continuati sa puneti al doilea strat de blat dar unde ai pus fasie alba, puneti o fasie neagra si invers. Lipiti cu crema, stropiti cu lichior si puneti iara crema pe toata suprafata. Adaugati si ultimul strat de blat. Nu uitati sa alternati culorile!

Strangeti folia alimentara, presati usor si dati la frigider cateva ore (chiar si la congelator - daca va grabiti).

Cand s-a racit bine, rasturnati pe un platou, indepartati folia alimentara si imbracati cu ciocolata pe care ati topit-o pe baie de aburi (si in care ati adaugat pentru cea neagra 2 linguri apa si una de ulei iar pentru cea alba, o lingura apa si o lingurita de ulei).
Folositi-va de ciocolata alba ca sa faceti un decor deasupra prajiturii.

Serviti-o taiata felii de aprox 1 cm grosime.

Se poate transporta invelita in folie alimenatra si pusa in tava in care ati copt checul.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
1
Conserve, muraturi

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
2
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Ardei cu Varza - Muratura
3
Conserve, muraturi

Ardei cu Varza - Muratura

Ardei cu Varza - Muratura
Chiftelute la Cuptor
4
Fripturi

Chiftelute la Cuptor

Chiftelute la Cuptor
Chec cu Blat in Alb si Galben
5
Dulciuri

Chec cu Blat in Alb si Galben

Chec cu Blat in Alb si Galben
Parteneri
Castraveti murati
Bucataras.RO

Castraveti murati

Castraveti murati este reteta pe care o fac in fiecare an.

Castraveti murati
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia