Sah-mat

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Sah-mat

Ingrediente

  • 10 oua
  • 10 linguri de zahar tos
  • 6 linguri de ulei
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • Pentru blatul alb:
  • 5 linguri (cu varf) faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru blatul negru:
  • 3 linguri (scuturate) faina
  • 3 linguri (cu varf) pudra de cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 1kg smantana fermentata (30% grasime)
  • 10 linguri zahar pudra
  • 5 linguri pudra de cacao
  • 300 ml lichior de cafea sau ciocolata - pentru stropit blaturile
  • Pentru glazura:
  • 400 gr ciocolata de menaj neagra
  • 100 gr ciocolata alba cu lapte
  • 3 linguri de apa
  • 1 lingura si 1 lingurita de ulei

Mod de preparare

Separati albusurile de galbenusuri.
Bateti albusurile (spuma tare) cu zaharul.

Amestecati (omogen) galbenusurile cu coaja de lamaie si uleiul.

Amestecati compozitia de albus cu cea de galbenus, cu grija sa nu cada albusurile.
Impartiti in mod egal compozitia in doua castroane.
Intr-unul puneti faina cernuta cu praful de copt.
In celalalt puneti faina cu cacao si praful de copt, cernute impreuna.

Turnati fiecare aluat in tava imbracata cu hartie de copt si dati la cuptor, aprox 30 de minute la foc potrivit.

Lasati cele doua blaturi sa se raceasca bine.

Intre timp pregatiti crema: smantana- pe care ati lasat-o la scurs peste noapte, intr-o strecuratoare imbracata cu tifon dublu - o bateti 3 minute cu mixerul, la viteza mica initial, apoi mare. Adaugati zaharul pudra cernut si dupa ce s-a incorporat, adaugati pudra de cacao, cernuta deasemeni.

Asamblarea prajiturii:
Imbracati tavile (curate) in care ati copt checurile, cu folie alimentara.

Taiati fiecare blat in trei, pe orizontala. Fiecare astfel de felie, taiati-o in trei pe lungime si obtineti din fiecare culoare cate 9 fasii.

Puneti pe fundul fiecarei tavi, cate o fasie alba alternanad cu una neagra. Lipiti-le cu crema. Stropiti cu lichior si intindeti un strat ce crema. Continuati sa puneti al doilea strat de blat dar unde ai pus fasie alba, puneti o fasie neagra si invers. Lipiti cu crema, stropiti cu lichior si puneti iara crema pe toata suprafata. Adaugati si ultimul strat de blat. Nu uitati sa alternati culorile!

Strangeti folia alimentara, presati usor si dati la frigider cateva ore (chiar si la congelator - daca va grabiti).

Cand s-a racit bine, rasturnati pe un platou, indepartati folia alimentara si imbracati cu ciocolata pe care ati topit-o pe baie de aburi (si in care ati adaugat pentru cea neagra 2 linguri apa si una de ulei iar pentru cea alba, o lingura apa si o lingurita de ulei).
Folositi-va de ciocolata alba ca sa faceti un decor deasupra prajiturii.

Serviti-o taiata felii de aprox 1 cm grosime.

Se poate transporta invelita in folie alimenatra si pusa in tava in care ati copt checul.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci
Haiose

Haiose

Haiose
Cele mai apreciate rețete
Salata de boeuf (pentru Craciun)
1
Aperitive

Salata de boeuf (pentru Craciun)

Salata de boeuf (pentru Craciun)
Piersici
2
Dulciuri

Piersici

Piersici
Braduti dulci
3
Dulciuri

Braduti dulci

Braduti dulci
Prajitura Sau Rulada cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
5
Aperitive

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
Parteneri
Melci cu cascaval cu afumatura
Bucataras.RO

Melci cu cascaval cu afumatura

Am vazut la Merisor zilele astea un aperitiv cu cascaval si ceva afumatura, aperitiv la care nu am rezistat... Ea a facut...

Melci cu cascaval cu afumatura
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post