Prajitura Elena

Portii
16
Timp pregatire
95 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie
Prajitura Elena

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g Rama Maestro 72% grasime
  • Galbenusurile de la 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 1 varf de lingurita de sare
  • 10 linguri de lapte
  • 4 linguri rase de cacao
  • 5 linguri de faina
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru caramelul cremos:
  • 5 linguri de zahar
  • Apa
  • 50 g unt
  • 200 ml smantana pentru gatit 23% grasime La Dorna
  • pentru crema de cafea:
  • o cutie mascarpone (250 g)
  • 5 linguri zahar pudra vanilat
  • 200 ml frisca lichida batuta
  • Un plic cafea solubila
  • Confetti de zahar si fire de zahar de la Dr. Oetker

Mod de preparare

De ziua mea, v-am adus ceva bun :) o prajitura cu blat de negresa (al doilea in topul preferintelor mele, dupa blatul cu nuca), caramel si crema de cafea. Crema de cafea pe care am pregatit-o pentru tortul surorii mele, a incantat toata familia, asa ca am pregatit-o si pentru ziua mea.

Blatul:
Se separa ouale si se folosesc doar galbenusurile (albusurile se pot pastra la frigider pentru alta prajitura). Se amesteca margarina cu zaharul, cu mixerul, se adauga galbenusurile unul cate unul. Apoi se adauga si laptele, cacaoa, faina, praful de copt si se amesteca usor cu lingura.
Se pune compozita intr-o tava pregatita cu foaie de copt si se da la cuptorul incins pentru 20-25 de minute, la foc mediu. Cand este gata, se lasa la racit.

Caramel cremos:
Caramelul l-am vrut mai subtire, mai cremos, asa ca am folosit mai multa smantana, insa fiecare poate adapta cantitatile in functie de preferinte.
Inainte de a va apuca de treaba, trebuie sa aduceti ingredientele la temperatura camerei. Puneti smantana intr-un ibric, ca sa o turnati mai usor cand veti avea nevoie.
Astfel, se pun pe foc mic, intr-o craticioara cu fundul gros (pe care eu o folosesc si cand fac inghetata), zaharul si apa cat sa-l acopere. Se lasa sa fiarba si sa se topeasca zaharul si, cand siropul devine auriu, se da de pe foc, se adauga untul, se pune inapoi pe foc, amestecand de-acum tot timpul. Va face o spuma aurie, trebuie amestecat in continuare cam un minut, ca se se omogenizeze, apoi se toarna si smantana incet cu ibricul. Se mai lasa sa fiarba pana se ingroasa, amestecand mereu. Se da de pe foc. Va arata cremos ca o budinca. Se lasa la racit, atunci veti vedea ca se va mai ingrosa.

Crema de cafea:
Se bate cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa. Separat, intr-un castron mare, se bate cu mixerul, la viteză mică, crema mascarpone cu zahărul pudră vanilat, adaugand treptat frisca si cafeaua solubila. De data aceasta, am pus mai multa frisca si am folosit cafea solubila Doncafe, e mai intensa.

Asamblare si decor:
Se toarna caramelul peste blat, niveland cu grija, se orneaza cu crema de cafea cu ajutorul posului si se decoreaza cu confetti si fire de zahar.
Se da la frigider pana la servire.

Pofta Buna!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/05/prajitura-elena.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
1
Conserve, muraturi

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
2
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Placinta Armaneasca
3
Dulciuri

Placinta Armaneasca

Placinta Armaneasca
Ardei cu Varza - Muratura
4
Conserve, muraturi

Ardei cu Varza - Muratura

Ardei cu Varza - Muratura
Chec cu Blat in Alb si Galben
5
Dulciuri

Chec cu Blat in Alb si Galben

Chec cu Blat in Alb si Galben
Parteneri
Prăjitură cu cremă de mere şi şampanie
Bucataras.RO

Prăjitură cu cremă de mere şi şampanie

Cred că denumirea suna destul de sofisticat,dar e o prăjitura deosebit de bună,blatul sfărâmicios şi crema fină...

Prăjitură cu cremă de mere şi şampanie
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia