Prajitura Elena

Portii
16
Timp pregatire
95 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie
Prajitura Elena

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g Rama Maestro 72% grasime
  • Galbenusurile de la 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 1 varf de lingurita de sare
  • 10 linguri de lapte
  • 4 linguri rase de cacao
  • 5 linguri de faina
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru caramelul cremos:
  • 5 linguri de zahar
  • Apa
  • 50 g unt
  • 200 ml smantana pentru gatit 23% grasime La Dorna
  • pentru crema de cafea:
  • o cutie mascarpone (250 g)
  • 5 linguri zahar pudra vanilat
  • 200 ml frisca lichida batuta
  • Un plic cafea solubila
  • Confetti de zahar si fire de zahar de la Dr. Oetker

Mod de preparare

De ziua mea, v-am adus ceva bun :) o prajitura cu blat de negresa (al doilea in topul preferintelor mele, dupa blatul cu nuca), caramel si crema de cafea. Crema de cafea pe care am pregatit-o pentru tortul surorii mele, a incantat toata familia, asa ca am pregatit-o si pentru ziua mea.

Blatul:
Se separa ouale si se folosesc doar galbenusurile (albusurile se pot pastra la frigider pentru alta prajitura). Se amesteca margarina cu zaharul, cu mixerul, se adauga galbenusurile unul cate unul. Apoi se adauga si laptele, cacaoa, faina, praful de copt si se amesteca usor cu lingura.
Se pune compozita intr-o tava pregatita cu foaie de copt si se da la cuptorul incins pentru 20-25 de minute, la foc mediu. Cand este gata, se lasa la racit.

Caramel cremos:
Caramelul l-am vrut mai subtire, mai cremos, asa ca am folosit mai multa smantana, insa fiecare poate adapta cantitatile in functie de preferinte.
Inainte de a va apuca de treaba, trebuie sa aduceti ingredientele la temperatura camerei. Puneti smantana intr-un ibric, ca sa o turnati mai usor cand veti avea nevoie.
Astfel, se pun pe foc mic, intr-o craticioara cu fundul gros (pe care eu o folosesc si cand fac inghetata), zaharul si apa cat sa-l acopere. Se lasa sa fiarba si sa se topeasca zaharul si, cand siropul devine auriu, se da de pe foc, se adauga untul, se pune inapoi pe foc, amestecand de-acum tot timpul. Va face o spuma aurie, trebuie amestecat in continuare cam un minut, ca se se omogenizeze, apoi se toarna si smantana incet cu ibricul. Se mai lasa sa fiarba pana se ingroasa, amestecand mereu. Se da de pe foc. Va arata cremos ca o budinca. Se lasa la racit, atunci veti vedea ca se va mai ingrosa.

Crema de cafea:
Se bate cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa. Separat, intr-un castron mare, se bate cu mixerul, la viteză mică, crema mascarpone cu zahărul pudră vanilat, adaugand treptat frisca si cafeaua solubila. De data aceasta, am pus mai multa frisca si am folosit cafea solubila Doncafe, e mai intensa.

Asamblare si decor:
Se toarna caramelul peste blat, niveland cu grija, se orneaza cu crema de cafea cu ajutorul posului si se decoreaza cu confetti si fire de zahar.
Se da la frigider pana la servire.

Pofta Buna!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/05/prajitura-elena.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Bucataras.RO

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital

De cand am revenit din Bulgaria, m-am gandit numai la vinetele mancate la un restaurant bulgaresc, asa ca astazi va prezint...

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura