Prajitura cu Portocale, Mac si Sos de Ciocolata

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu Portocale, Mac si Sos de Ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g de unt la temperatura camerei, plus 1 lingura extra pentru uns tava
  • 200 g zahar, plus 25 g extra
  • 3 oua
  • 250 g de faina cernuta
  • 1 lingurita jumatate de praf de copt
  • zeama de la 2 portocale si coaja de la 4
  • 50 g seminte de mac prajite
  • Pentru sos
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt

Mod de preparare

1. Mixeaza 200 g de unt cu 200 g de zahar intr-un bol mare, timp de 2 minute. Amestecul trebuie sa devina subtire si cremos.
2. Adauga ouale, unul cate unul, si mixati bine dupa fiecare adaugare.
3. Adauga faina si praful de copt si mixeaza cateva secunde.

4. Prajeste semintele de mac.
5. In amestecul de mai sus se adauga zeama si coaja rasa de la 2 portocale si semintele de mac si se mixeaza bine.
6. Folositi o tava de tort rotunda (eu am folosit una cu diametrul de 20 cm), ungeti-o bine cu unt si turnati in ea aluatul.

7. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se lasa blatul 50 de minute la copt.

8. Pana este gata blatul, puneti coaja rasa de la celelalte 2 portocale (eu am folosit razatoarea clasica, insa este recomandat sa utilizati un instrument special pentru decojirea fructelor ca sa va iasa fasii mai lungi care sa arate mai estetic) intr-o oala micuta, adaugati cele 25 de grame de zahar si 100 ml de apa. Dati in clocot si mai lasati 5 minute pana se face un sirop. Cand este gata, scoateti cojile caramelizate pe o fasie de hartie de copt.

9. Cand este gata blatul, scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca complet in tava. Abia cand este rece este indicat sa pregatiti si sosul de ciocolata (ca acesta sa fie inca lichid si sa puteti decora mai usor prajitura).

10. Pentru pregatirea sosului de ciocolata, puneti ciocolata rupta bucati impreuna cu cele 50 de grame de unt intr-un bol. Smantana trebuie fiarta intr-o oala pana inainte de a incepe sa clocoteasca. Turnati-o imediat in bolul cu ciocolata si untul si lasati 1 minut sa se topeasca, apoi amestecati pentru a omogeniza.

11. Decorarea prajiturii: scoateti prajitura pe o farfurie sau pe un suport de tort, turnati fasii de ciocolata cu ajutorul lingurii (eu am intins toata ciocolata pe blat) si adaugati cojile caramelizate de portocala.
Se serveste rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
1
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni
Culinar.RO

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa