Prajitura cu Portocale, Mac si Sos de Ciocolata

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu Portocale, Mac si Sos de Ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g de unt la temperatura camerei, plus 1 lingura extra pentru uns tava
  • 200 g zahar, plus 25 g extra
  • 3 oua
  • 250 g de faina cernuta
  • 1 lingurita jumatate de praf de copt
  • zeama de la 2 portocale si coaja de la 4
  • 50 g seminte de mac prajite
  • Pentru sos
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt

Mod de preparare

1. Mixeaza 200 g de unt cu 200 g de zahar intr-un bol mare, timp de 2 minute. Amestecul trebuie sa devina subtire si cremos.
2. Adauga ouale, unul cate unul, si mixati bine dupa fiecare adaugare.
3. Adauga faina si praful de copt si mixeaza cateva secunde.

4. Prajeste semintele de mac.
5. In amestecul de mai sus se adauga zeama si coaja rasa de la 2 portocale si semintele de mac si se mixeaza bine.
6. Folositi o tava de tort rotunda (eu am folosit una cu diametrul de 20 cm), ungeti-o bine cu unt si turnati in ea aluatul.

7. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se lasa blatul 50 de minute la copt.

8. Pana este gata blatul, puneti coaja rasa de la celelalte 2 portocale (eu am folosit razatoarea clasica, insa este recomandat sa utilizati un instrument special pentru decojirea fructelor ca sa va iasa fasii mai lungi care sa arate mai estetic) intr-o oala micuta, adaugati cele 25 de grame de zahar si 100 ml de apa. Dati in clocot si mai lasati 5 minute pana se face un sirop. Cand este gata, scoateti cojile caramelizate pe o fasie de hartie de copt.

9. Cand este gata blatul, scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca complet in tava. Abia cand este rece este indicat sa pregatiti si sosul de ciocolata (ca acesta sa fie inca lichid si sa puteti decora mai usor prajitura).

10. Pentru pregatirea sosului de ciocolata, puneti ciocolata rupta bucati impreuna cu cele 50 de grame de unt intr-un bol. Smantana trebuie fiarta intr-o oala pana inainte de a incepe sa clocoteasca. Turnati-o imediat in bolul cu ciocolata si untul si lasati 1 minut sa se topeasca, apoi amestecati pentru a omogeniza.

11. Decorarea prajiturii: scoateti prajitura pe o farfurie sau pe un suport de tort, turnati fasii de ciocolata cu ajutorul lingurii (eu am intins toata ciocolata pe blat) si adaugati cojile caramelizate de portocala.
Se serveste rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cappuccino
1
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
4
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia