Prajitura cu Jeleu din Dovleac

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu Jeleu din Dovleac

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 50 ml ulei
  • o lingurita de coaja rasa de lamaie
  • 200 g miez de nuca maruntit
  • Umplutura:
  • 200 g urda
  • 200 g smantana
  • 100 g zahar pudra
  • 200 ml frisca lichida
  • un pliculet de gelataina (10 g)
  • o mana de cubulete de dovleac fierte in sirop si apoi scurse bine de suc
  • jeleul;
  • cam jumatate de dovleac placintar (de cca 1 kg) curat de coaja si seminte si taiat cubulete mici
  • o cana de zahar
  • 200 ml vin alb
  • un praf de scortisoara
  • un plic de Jelle-tort
  • transparent

Mod de preparare

1. Se prepara blatul, mixand bine albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul turnat treptat. Galbenusurile se freaca un pic cu uleiul, apoi se incorporeaza in albusul batut tare. Se adauga si coaja rasa si faina turnata in ploaie.

Se toarna compozitia in tava in care am pus hartie pentru copt, se presara miezul de nuca deasupra si se da la copt in cuptorul preincalzit, cca. 20 minute. Se desprinde aluatul de hartie si se taie in doua bucati egale.

2. Se mixeaza urda cu 2 linguri de smantana la inceput, pana se obtine o crema fina, apoi adaugam toata smantana si frisca lichida pe care am mixat-o inainte cu zaharul pudra. Se amesteca bine totul apoi incorporam gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marin (nu fiarta!).

3. Se fierbe zaharul cu vinul si scortisoara pana se obtine un sirop usor legat (se fierbe cca. 5 minute, de la primul clocot), apoi se adauga cubuletele de dovleac si se fierb cca 10 minute, de la primul clocot, la foc domol. Se da la o parte de pe foc si se strecoara cubuletele de dovlec de sirop, apoi se impart in doua parti egale.

4. Se aseaza intr-o tavita mai mica prima jumatate de blat apoi se intinde pe ea, in strat uniform, jumatate din crema pentru umplutura, se presara deasupra, pe toata suprafata, o parte din cubuletele de dovleac scurse de suc, se vine cu cealalta jumatate de blat deasupra. Se preseaza usor, apoi se intinde restul de crema ramasa si se da la rece, cca 30 de minute.
Se scoate de la frigider, se presara deasupra cremei intarite deja, cubuletele de dovleac ramase apoi turnam jeleul fierbinte preparat din siropul ramas si pliculetul de Jelle - tort, preparat conform instructiunilor de pe plic.

Se da la rece cel putin 2 ore, dar ideal ar fi sa stea peste noapte la rece, inainte de a o taia in romburi sau patrate.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tuguiet
1
Dulciuri

Prajitura Tuguiet

Prajitura Tuguiet
Alba ca zapada
2
Dulciuri

Alba ca zapada

Alba ca zapada
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Prajitura Cu Crema De Ness
4
Dulciuri

Prajitura Cu Crema De Ness

Prajitura Cu Crema De Ness
Papricas de pui cu galuste de faina si smantana
5
Mancaruri cu carne

Papricas de pui cu galuste de faina si smantana

Papricas de pui cu galuste de faina si smantana
Parteneri
Spaghete cu sos de ciuperci
Bucataras.RO

Spaghete cu sos de ciuperci

Spaghete cu sos de ciuperci
Dulceata si peltea de gutui
Culinar.RO

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Budinca de paste cu pui si legume
Gustos.RO

Budinca de paste cu pui si legume

Budinca de paste cu pui si legume