Prajitura cu Gem si Bezea (Torta Slava)

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu Gem si Bezea (Torta Slava)

Ingrediente

  • pentru o tava de 30 cm40 cm (a mea are 37 cm 33 cm deci aria e cam aceeasi 1200-1221 cm patrati)
  • Pentru blat
  • 3 galbenusuri
  • 150 gr unt
  • 70 gr zahar tos
  • 300 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 400-600 gr gem de cirese (visine, fructe de padure, mure, prune, mere, portocale- nu coji de portocale, dar si crema de patiserie sau lemon curd sau orange curd)
  • Pentru bezea:
  • 3 albusuri
  • 100 gr zahar
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare

Amestecam cu mixerul galbnusurile cu zaharul si untul moale.
Adaugam faina in care am amestecat praful de copt.

Framintam un aluat omogen pe are il intindem intr-o foaie subtire intre doua foi de hirtie de copt avind dimensiunea tavii. In felul asta nu se lipeste de sucitor si nu se rupe, este destul de delicat si intins asa de subtire ar fi imposibil ca mai apoi sa il intindem in tava. Va fi asezat in tava cu tot cu foaia de hirtie de copt de sub aluat. Cea de deasupra o aruncam.

Peste aluatul intins in tava cu hirtie de copt ungem in strat subtire gemul. Eu am pus 1 borcan de 400 gr plus inca o jumatate de borcan deci cca 600 gr. Dar fiecare pune cit vrea.

Batem albusurile spuma cu zaharul si bezeaua obtinuta (a mea era destul de moale, am pus-o cu lingura si am lnivelat-o) o adaugam peste gem in tava.

Nivelam sa fie acoperita toata suprafata cit mi uniform si introducem tava in cuptorul gata incalzit la 200°c. Coacem 20-25 minute. Depinde de cuptor dar nu mai mult de 25 minute.
Bezeaua se va colora usor. Nu trebuie sa se coloreze prea tare, nu trebuie sa se arda.

Lasati sa se raceasca bine de tot prajitura. Intre timp cel putin in cazul meu bezeaua care parea umflata cind am scos tava din cuptor s-a mai lasat.

Cind prajitura sa racit, o puteti lasa chiar si peste noapte la racit, taiati in patrate sau romburi si apoi pudrati cu zahar pudra sau pudrati si apoi taiati 8) .


Prajitura este foarte frageda, destul de dulce chiar si cu gemul asta, din acest motiv sunt indicate gemurile mai acrisoare.

Se pastreaza taiata felii si puse una peste alta intr-o cutie de tabla, din cele pentru biscuiti. Asa zice lumea eu n-am incercat dar cred ca nici nu o sa am ce pastra prea multe zile caci este foarte buna: buuun:
De de o numesc italienii slava?? Cert este ca pentru italieni toti cei care locuiesc mai la est sunt slavi ... : d
Pe blogurile romanesti o prajitura foarte asemanatoare acesteia a circulat sub numele de prajitura cehoslovaca - Poate si originea retetei italienesti este tot pe acele meleaguri " slave".

Prajitura se aseamana si cu prajitura cu gem si bezea romaneasca, care si ea isi are originile prin caietele cu retete ale bucatareselor din vechiu imperiu austroungaric: lol: . Cu anumite deosebiri: in retetele romanesti nu se poate fara smintina sau maxim lapte, se adauga nuca isi blatul de aluat trebuie sa fie gros si pufos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
1
Conserve, muraturi

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
2
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Ardei cu Varza - Muratura
3
Conserve, muraturi

Ardei cu Varza - Muratura

Ardei cu Varza - Muratura
Chiftelute la Cuptor
4
Fripturi

Chiftelute la Cuptor

Chiftelute la Cuptor
Chec cu Blat in Alb si Galben
5
Dulciuri

Chec cu Blat in Alb si Galben

Chec cu Blat in Alb si Galben
Parteneri
Trandafiri din aluat cu carne
Bucataras.RO

Trandafiri din aluat cu carne

Trandafirul - rosa centifolia sau ce mancam azi,pe scurt,ca pe lung inca nu stiu......

Trandafiri din aluat cu carne
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia