Prajitura cu Foi de Bulion si Crema de Gris (de Post)

Complexitate
medie
Prajitura cu Foi de Bulion si Crema de Gris (de Post)

Ingrediente

  • Ingrediente foi:
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri bulion
  • 7 linguri zahar
  • 500 gr faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • un varf de cutit sare
  • esenta de rom
  • Ingrediente prima crema:
  • 1 l apa
  • 200 gr gris
  • 250 gr margarina
  • zahar dupa gust
  • 100 gr nuca de cocos
  • o lamaie
  • Ingrediente a doua crema:
  • 400 gr gem de prune
  • o cana de samburi de nuca
  • Decor:
  • nuca macinata

Mod de preparare

Mod preparare foi:
Uleiul se amesteca cu zaharul si sare pana ce zaharul se topeste. Se adauga treptat bulionul, romul si faina amestecata cu bicarbonatul. Compozitia obtinuta se amesteca bine pana ce se formeaza un aluat elastic si nelipicios. Daca mai este nevoie de faina se mai adauga!

Aluatul format se da la rece pentru aproximativ o jumatate de ora.

Dupa aceea aluatul se imparte in 4 si se coc pe rand 4 foi pe dosul unei tavi unse cu ulei si tapetate cu faina. Tava mea a avut 38x26 cm. Acestea se coc in cuptorul preincalzit la foc potrivit aproximativ 10 minute.

Dupa ce s-au copt se da cu grija jos de pe fundul tavii si se lasa la racit.

Mod preparare prima crema:
Se pune apa, coaja de lamaie si zaharul la fiert, pentru inceput puteti pune 10 linguri zahar, iar daca mai este nevoie se mai adauga la sfarsit. Cand lichidul a inceput sa fiarba se adauga in ploaie grisul si se amesteca continuu pana cand se ingroasa. Cand s-a ingrosat se ia de pe foc si se incorporeaza margarina, zeama de lamaie si nuca de cocos.

Crema se da la rece pentru cateva minute.

Asamblare prajitura:
Se pune prima foaie, jumatate din cantitatea de crema de gris, foaie, gemul de prune, iar deasupra gemului de prune presarat cu nuca macinata (oprim putina nuca sa presaram si pe deasupra), peste nuca se pune a treia foaie, dupa aceea se pune restul de crema de gris (se opreste putin si pentru decor) si ultima foaie. Atentie: Nu se apasa pe foi pentru a presa prajitura, deoarece se vor inmuia singure si se for aseza!!!

Ultima foaie se unge in strat foarte subtire cu crema de gris ramasa pentru decor si se presara cu nuca macinata.
Prajitura se da la rece de seara pana dimineata, cand se potioneaza dupa gustul fiecaruia.

Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa