Prajitura cu Foi de Bulion si Crema de Gris (de Post)

Complexitate
medie
Prajitura cu Foi de Bulion si Crema de Gris (de Post)

Ingrediente

  • Ingrediente foi:
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri bulion
  • 7 linguri zahar
  • 500 gr faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • un varf de cutit sare
  • esenta de rom
  • Ingrediente prima crema:
  • 1 l apa
  • 200 gr gris
  • 250 gr margarina
  • zahar dupa gust
  • 100 gr nuca de cocos
  • o lamaie
  • Ingrediente a doua crema:
  • 400 gr gem de prune
  • o cana de samburi de nuca
  • Decor:
  • nuca macinata

Mod de preparare

Mod preparare foi:
Uleiul se amesteca cu zaharul si sare pana ce zaharul se topeste. Se adauga treptat bulionul, romul si faina amestecata cu bicarbonatul. Compozitia obtinuta se amesteca bine pana ce se formeaza un aluat elastic si nelipicios. Daca mai este nevoie de faina se mai adauga!

Aluatul format se da la rece pentru aproximativ o jumatate de ora.

Dupa aceea aluatul se imparte in 4 si se coc pe rand 4 foi pe dosul unei tavi unse cu ulei si tapetate cu faina. Tava mea a avut 38x26 cm. Acestea se coc in cuptorul preincalzit la foc potrivit aproximativ 10 minute.

Dupa ce s-au copt se da cu grija jos de pe fundul tavii si se lasa la racit.

Mod preparare prima crema:
Se pune apa, coaja de lamaie si zaharul la fiert, pentru inceput puteti pune 10 linguri zahar, iar daca mai este nevoie se mai adauga la sfarsit. Cand lichidul a inceput sa fiarba se adauga in ploaie grisul si se amesteca continuu pana cand se ingroasa. Cand s-a ingrosat se ia de pe foc si se incorporeaza margarina, zeama de lamaie si nuca de cocos.

Crema se da la rece pentru cateva minute.

Asamblare prajitura:
Se pune prima foaie, jumatate din cantitatea de crema de gris, foaie, gemul de prune, iar deasupra gemului de prune presarat cu nuca macinata (oprim putina nuca sa presaram si pe deasupra), peste nuca se pune a treia foaie, dupa aceea se pune restul de crema de gris (se opreste putin si pentru decor) si ultima foaie. Atentie: Nu se apasa pe foi pentru a presa prajitura, deoarece se vor inmuia singure si se for aseza!!!

Ultima foaie se unge in strat foarte subtire cu crema de gris ramasa pentru decor si se presara cu nuca macinata.
Prajitura se da la rece de seara pana dimineata, cand se potioneaza dupa gustul fiecaruia.

Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios
Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Gogosari in sos de mustar cu otet
3
Conserve, muraturi

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Sirop de patlagina
4
Varza Tocata, Murata, in Stil Bucovinean
5
Conserve, muraturi

Varza Tocata, Murata, in Stil Bucovinean

Varza Tocata, Murata, in Stil Bucovinean
Parteneri
Desert prajitura cu mere, crema de vanilie si bezea
Bucataras.RO

Desert prajitura cu mere, crema de vanilie si bezea

Delicii de Paste Va invit sa incercati o prajitura delicioasa cu mere. Data viitoare cand o voi face, voi pune cel putin 1.5...

Desert prajitura cu mere, crema de vanilie si bezea
Clatite americane cu dulceata de gutui
Culinar.RO

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia