Prajitura Cu Crema De Ness

Postat pe: 27-09-2010
(10)

Ingrediente

Blat:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
4 linguri ulei
coaja rasa de la o lamaie
un praf de copt
Crema nr 1:
5 galbenusuri
2 plicuri budinca de vanilie
1 lingura faina
12 linguri zahar
1,5l lapte dulce fiert
1 lingura esenta vanilie
Crema nr 2:
5 albusuri
18 linguri zahar
3 lingurite cu varf ness (pulbere)
Pentru decor:
ciocolata rasa
nucu sau alune prajite

Mod de preparare

Blatul:
Se bat albusurile (spuma tare) cu zaharul.
Galbenusurile se amesteca cu coaja de lamaie si uleiul.
Se amesteca compozitia de galbenus in cea de albus, se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt (cu grija sa nu cada albusurile).

Se pune hartie de copt intr-o tava (36/36cm), se toarna aluatul si se coace la foc mic aprox. 20min.

Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se racoreasca in bucatarie.

Intre timp, pregatiti crema nr. 1, astfel:
Amestecati faina cu praful de budinca si turnati usor laptele rece. Amestecati pana obtineti o compozitie fara cocoloase.
Amestecati galbenusurile cu zaharul si turnati amestecul de lapte.
Fierbeti pe baie de aburi pana se ingroasa bine (aprox. 20min. ), apoi lasati sa se racoreasca.
Presati cu o lingura, untul de peretii unui castron, ca sa iasa apa (altfel riscati sa se taie crema).
Amestecati crema de vanilie (inca calda! ) cu untul si cu esenta de vanilie.

Taiati marginile blatului si puneti deasupra crema cat timp este calda. Asa se va intinde mai usor si se va lipi de blat. Dati totul de-oparte.

De-acum, preagatiti crema nr. 2, astfel:
Bateti spuma tare, albusurile (care v-au ramas de la crema nr. 1) cu 7linguri de zahar. Adaugati ness-ul si bateti pana se omogenizeaza. Dati de-oparte.

Intr-o craticioara cu coada (1l), puneti pe foc mic, 11 linguri de zahar si o lingura de apa, sa se caramelizeze. Cand tot zaharul a devenit lichid, turnati-l fir in compozitia de albus si amestecati energic cu o lingura de lemn. Compozitia aceasta isi mareste volumul de aceea trebuie sa folositi un castron mare (minim 3l). Daca zaharul se raceste, mai puneti-l pe foc mic cateva minute. Este esential ca temperatura zaharului caramelizat, sa fie foarte mare. Este bine daca va toarna altcineva zaharul, ca sa puteti amesteca energic. Atentie sa nu va frigeti! Trebuie sa lucrati repede pentru ca sa nu se formeze bucati mari de zahar caramel racit in crema. Crema este reusita daca are aspect omogen si bucati foarte fine crocante de zahar. Cat timp aceasta crema este calda, turnati-o peste prajitura si repartizati-o uniform cu ajutorul unei furculite. Lucrati repede deoarece daca se raceste, este cam greu sa o mai intindeti uniform.
Puneti deasupra ciocolata rasa, nuci sau alune prajite sau si unele si celelalte.

Dati prajitura la rece 3-4 ore (sau mai bine pana a 2-a zi).
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Prajitura Cu Crema De Ness" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pasqualyna
•  21.05.2015 16:51:20

Nu veţi fi niciodată fericiţi sau satisfăcuţi, până când nu veţi descoperi care este dorinţa voastră profundă şi nu vă veţi dedica întreaga viaţă pentru a o împlini. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email doinagolpoian@yahoo.com

alina_i
•  12.02.2010 11:46:54

Multumesc Azaza de sfaturi...
Se pare ca esti foarte priceputa :)
Totusi nu vad unde este crema aia "neconsistenta"?
In care imagine ai vazut-o???
Apoi nu stiu ce gust poate avea combinatia ness-lamaie?!!???

N-ar fi mai bine daca ai posta tu retetele si n-ai mai comenta pe la retetele altora?

azaza
•  29.01.2010 21:14:54

In crema 2 se adauga 2 lingurite zeama de lamaie dupa ce se bat albusurile cu zaharul necaramelizat. O face sa fie mai consistenta,sa nu se inmoaie.

azaza
•  29.01.2010 21:02:00

este foarte buna,aspectoasa.Am o reteta asemanatoare,doar ca in crema pun faina[8 linguri],iar untul adaugat este 1/2pachet

AlexyaPui
•  11.08.2008 23:14:43

e f delicioasa prajitura..

cridiala
•  09.06.2008 20:22:36

merci mult abia astept sa o fac.........

alina_i
•  03.06.2008 00:08:43

Este nevoie de un pachet de unt cu 80% grasime. Imi cer scuze pentru omisiune! :)

cridiala
•  30.05.2008 20:47:44

arata super bine prajitura si as vrea sa o fac dar am o nelamurire cat unt trebuie? ca am vazut ca la crema nr.1 mentionezi untul dar nu spui cat trebuie exact la ingrediente. merci mult si astept raspuns

ioana_a
•  29.05.2008 09:04:13

Asa e! Arata super si cred ca-i tare buuuuna!

adi
•  28.05.2008 10:25:17

arata super prijitura alina ;)

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Prajitura Cu Crema De Ness